Mei 2020
WIJN 98: Ascheri Gavi di Gavi

De zon begint weer vaker te schijnen en ondanks de roerige periode merken we toch dat iedereen zich op eigen manier tevreden probeert te houden. Een fijn glas wijn kan daarin soms net het verschil maken. Daarom hebben we in deze mooie mei-maand een lekker fris glas van onze bekende wijnboer Ascheri.

Een aantal wijnen van dit bekende wijnhuis uit de Piemonte hebben al eens de revue gepasseerd in het wijnabonnement, maar deze maand is het een nieuw gezicht. Nu is het de Gavi di Gavi, een witte wijn gemaakt van 100% cortese-druiven. Een strogeel glas met groene nuances aan de rand. De eerste aroma’s verraden jong en vers citrusfruit, maar daarachter een heerlijk bouquet van wilde bloemetjes. De smaak is droog met een frisse, puur zuivere aanzet met aan het einde een licht herkenbaar en typisch Italiaans bittertje.

We frisse nuances van de wijn combineren graag met een kaas met een licht kruidig karakter om de spanning te zoeken. Dat is deze maand de Zwiterse Dzorette. Gemaakt van rauwe koemelk en vervolgens ingelegd met geroosterde dennennaalden en een klein beetje rozemarijn. Dit is ook waar de kaas zijn naam aan dankt, het betekent namelijk “klein bos” in een zuid- Zwitserse dialect. De kaas is per ongeluk ontstaan. Nadat de boer tijdens een jaarwisseling te diep in het glaasje had gekeken, liet hij een stukje eigengemaakte kaas onder de kerstboom vallen. Toen hij tevergeefs geprobeerd had de dennennaalden te verwijderen, at hij de kaas alsnog op. Zo kwam hij op het idee. Na heel wat experimenteren ontstond deze prachtige kaas. De melk die voor de kaas gebruikt wordt is van bijzonder hoge kwaliteit. De koeien grazen in hele kleine kuddes, namelijk niet meer dan 20 stuks op de beroemde vlaktes van de Etivaz. Een heerlijke nieuwe witflora kaas, die wanneer jong gegeten , een mooie stevige structuur heeft, maar wanneer langer gerijpt heerlijk gaat lopen zoals we ook wel kennen van de brie’s.

Ascheri Gavi di Gavi is normaal € 11,15 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaalt u als abonnementhouder de hele maand april slechts € 8,90.

April 2020
WIJN 97: Mas Carlot Generations 2018

De Paasdagen staan voor de deur. Nog nooit is de aanloop zo vreemd geweest als nu en wordt de mogelijkheid tot samenzijn waar we zo een behoefte aan hebben beperkt. Met Pasen vieren we de wederopstanding van Jezus, nieuw leven, een nieuw begin. Hier moeten we zeker nu niet aan voorbijgaan en laten we hopen dat het een frisse start is voor een gezonde toekomst!

Nu we met z’n allen binnen moeten blijven, is het van belang om ook goed voor jezelf te blijven te zorgen. De restaurants zijn helaas gesloten, maar wij heten u voor alsnog (op veilige afstand) van harte welkom in onze winkels. Vandaar dat we deze maand gekozen hebben voor een bijzondere kaas-wijncombi voor thuis. De Mas Carlot Generations 2018 met een heerlijke Vacherin Mont d’Or. De laatste van het seizoen!

De Mas Carlot Generations wordt gemaakt van roussanne, marsanne en viognier en komt ten zuidoosten van Costieres de Nimes. Het succes van Paul-Antoine Blanc wordt nog steeds op hoog niveau gehouden door zijn dochter Nathalie met als resultaat een lijn van prachtig, knisperige en bijzonder goede wijnen om ‘an sich’ te drinken of te combineren met gerechten.

Wij kijken altijd weer uit naar nieuwe oogsten en jaargangen, zo ook de Generations 2018. In eerste instantie komen we in de neus een milde kruidigheid tegen in combinatie met vers geel fruit. Een marmeladegevoel van perzik en abrikoos zorgt voor de eerste aanzet. In de smaak wisselen rijpheid en molligheid zich af met de smaken van venkel en anijs.

Nu we toch binnen moeten blijven, kunnen we net zo goed fonduen! Vandaar dat we deze maand de wijn combineren met de laatste Vacherin Mont d’Or van het seizoen. Een fondue die je thuis kan bereiden rechtstreeks uit de oven om vervolgens met groentes, vlees en brood lekker te kunnen dippen. Klik hier voor het recept!

Geniet van al het lekkers, denk in deze bijzondere tijd goed om elkaar en stay safe!

Mas Carlot Generations 2018 is normaal € 10,15 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaalt u als abonnementhouder de hele maand april slechts € 8,10.


Maart 2020
WIJN 96: Poiré Domfront

We zoeken het deze maand niet in de druif, maar in de peer van de Poiré Domfront! Heerlijk en helemaal puur natuur. Gemaakt van peren uit onbespoten boomgaarden in Normandië, van perenbomen die wel 300 jaar oud kunnen worden. De Poiré wordt voor 100% gemaakt van het perenras Plant de Blanc, oftewel de ‘Koning van de Boomgaard’. Hij is zeer vol van smaak, verfijnd fruitig met een fjin zuurtje dat zorgt voor balans. Helder van kleur, licht mousserend. Heerlijk bij een dozijn oesters of een in boter gebakken witvis. En uiteraard niet te versmaden bij de kaasplank. Of als aperitief!

We combineren deze met onze Dronken Zwaluw. Een witflorakaasje gemaakt van rauwe melk en vegetarisch stremsel. Dit alles in de puurste vorm, dus geen antibiotica of andere toevoegingen. Alleen 4000 uur weidegang voor deze koeien. Op deze manier ontstaat er een heerlijk romige witflora-kaas met een licht aangenaam bittertje. Wij deze kaas in een eau de vie van St. Williams peer en bestrooien dit met broodkruim. Mmm…

Poiré Domfront is normaal € 9,70 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaalt u als abonnementhouder de hele maand maart slechts € 7,75.


Februari 2020
WIJN 95: Feudo Luparello

Afgelopen week zat ik in de auto met de radio aan. De nieuwslezer vertelde dat er ‘code geel’ was afgegeven in het zuiden en oosten van het land. De temperatuur ging naar het vriespunt, de mistbanken waren dik en er was sprake van ‘winters weer’. Bizar… mijn truien worden zelden uit de kast getrokken en mijn kacheltje blijft nog rustig steken op 19 graden. Met die zomerse gedachte trek ik een, voor ons relatief, nieuwe wijn open. De Feudo Luparello!

De Luparello wordt gemaakt in de gemeente Santa Margherita di Belice, op het Italiaanse eiland Sicilië. De wijn bestaat uit 70% grillo en 30% viognier. De grillo is een typisch inheems druivenras voor het eiland en geeft bijzonder veel warmte en karakter.

Allereerst worden de druiven handmatig geselecteerd en vervolgens zacht geplet en geperst om daarna bij een koele temperatuur te rusten op RVS-tanks. De twee maanden rijping en de koude vergisting zorgen voor aangename bloemigheid en het behoud van vol rijp witfruit. Smaken die enorm complementair zijn aan elkaar en een spannend glas opleveren!

Een karaktervol glas vraagt om een speciale kaas. Wij serveren naast de Luparello graag de Pecorino Riserva del Fontadore. Een rauwmelkse schapenkaas uit de streek Maremma, gelegen in Zuid-Toscane. De kaasmakerij is sinds 1957 productief en heeft sindsdien al vele prijzen in de wacht gesleept. De Pecorino Riserva weegt 20 kg en heeft een rijpingstijd van minimaal 10 maanden. Daarmee ontstaat een stevige kaas, maar met een romige structuur. De smaak is krachtig, maar dankzij een bijzondere rijping op lage temperatuur worden de fruitige tonen goed behouden.

Wij gaan deze maand voor grillo en laat dat grillige weer maar lekker achterwege!

Feudo Luparello is normaal € 16,00 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaalt u als abonnementhouder de hele maand februari slechts € 12,80.


December 2019
WIJN 93: Zantho Burgenland St. Laurent

YES! De gezelligste maand van het jaar is weer begonnen. De rijpingskamers liggen vol heerlijke kazen, de schappen zijn gevuld met een zorgvuldig uitgekozen wijnselectie en de kasten staan vol met overheerlijke delicatessen. Niet alleen de winkels lopen vol, maar de bestellingen voor de horeca vliegen ook de deur uit. Kortom, we zijn klaar voor een toffe maand waarbij we u als eerste een hele fijne feestmaand toewensen!

Deze maand stellen we een nieuwkomer, en tevens een blijvertje, voor in ons wijnassortiment. Dat is namelijk de Zantho uit Oostenrijk. Deze rode wijn wordt gemaakt van 100% St. Laurent en komt uit Burgenland. Om preciezer te zijn uit de wijngaarden van Andau. Eén van de droogste en warmste regio’s van Oostenrijk, waar we vooral stenige en minerale grond vinden. De St. Laurent wordt met de hand geplukt en na de RVS vergisting gaat 20% van de wijn rijpen op barriques van eikenhout. In eerste instantie komen we in de geur een aantal kenmerkende fruitaroma’s tegen, zowel rijp als donker rood fruit. Daarnaast wat lichte houtnuances en op de achtergrond iets rokerigs. Maar die smaak… WAUW! Een aanzet van frisse en verfijnde zuren met enorm veel sappigheid. De kruidigheid zorgt voor spanning en een bijzonder verleidelijke combinatie.

Dit type wijn vraagt om structuur en warmte als het gaat om kaas. Daarom serveren we u deze keer 200 gram Comté Festive bij de eerste fles. Dit type Comté laten wij speciaal binnen komen voor de decembermaand en heeft een rijping van 4 jaar ondergaan in de Franse Jura. De kaas heeft een stevige, compacte structuur waar de eiwitkristallen voor de ‘bite’ zorgen. In de geur ruiken we rijpe botertonen en een beetje animaliteit. De smaak geeft kruidigheid maar ook iets nootachtig. Gebrande hazelnootjes en voor sommige misschien wel een beetje een toets van karamel. De aanzet is rond en zacht, maar de kaas heeft een enorm bereik en blijft lang hangen. Neem een slokje wijn, een hapje kaas en dan weer een slokje wijn… De spanning blijft!

Geniet deze maand van de gezelligheid, goed eten en drinken en een gelukkig uiteinde!

Zantho Burgenland St. Laurent is normaal € 14,95 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaald u als abonnement houder de hele maand december slechts € 11,95.


November 2019
WIJN 92: La Celestiere Vin de Pays de Vauclause

In Zuid-Rhône vinden we de berg Ventoux, bekend en berucht onder veel wielrenners, maar tevens een prachtige plek om wijnstokken van het zonnetje te laten genieten. Deze maand brengen we de oude bekende, maar óh zo lekkere La Célestière onder de aandacht. Dit domein is sinds 2009 aan de weg gaan timmeren met lovende wijnpers als gevolg, ongeacht welke kwaliteitsaanduiding de wijnen krijgen.

De vier druivenrassen Grenache, Cinsault, Syrah en Alicante geven aangename warmte, maar tonen ook veel karakter. Deze wijn gaat niet alleen heerlijk samen met Hollandse winterse kost, maar combineren wij ook graag met Friesche Nagelkaas. Deze Friesche Nagelkaas is bros van structuur, licht pittig en zeer rijk van smaak, doordat men in de tijd van de VOC de kaas voorzag van komijn en kruidnagel. Een briljant idee dat al jaren voor heerlijke kazen zorgt.

La Célestière Vin de Pays de Vauclause is normaal € 13,20 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaald u als abonnementhouder de hele maand november slechts € 10,55


September 2019
WIJN 90: Eulalia Alvarinho Superior

Deze maand een ‘groene wijn’: Eulalia Alvarinho Superior. Deze wordt gemaakt in het noorden van Portugal, de Vinho Verde (het historische Minho). Vinho Verde staat voor ‘groene wijn’, vernoemd naar de groene omgeving. De wijngaarden van het huis Casa Santa Eulalia staan onder andere bekend om hun pergolabouw. Dat is een manier van wijnbouwen waar de druivenstok de hoogte in wordt geleid om daaronder ruimte te bieden voor andere gewassen, maar ook om de wind beter door de wijngaard te kunnen laten gaan.

Deze wijn wordt gemaakt van 100% Alvarinho druiven, een echt inheems Portugees druivenras. De fermentatie vindt plaats in RVS-tanks en op een lage temperatuur, om zo de frisse fruitaroma’s in de most te houden. Daarnaast rust deze wijn zes maanden op zijn eigen ‘lie’ (de droesem).

Deze wijn combineren we – bij uw eerste fles – met Mothais a la Feuille. Een van de oudste rauwmelkse geitenkaasjes uit Zuid-Poitou, Frankrijk. Het bijzondere aan deze kaas is dat hij rijpt op een platanen- of kastanjeblad.

De Eulalia Alvarinho Superior is normaal € 14,25 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaald u als abonnementhouder de hele maand september slechts € 11,40.


Augustus 2019
WIJN 89: Avi Ton van Eudald Massana Noya en Monte Enebro

Deze maand proeven we met u de Avi Ton van Eudald Masssana Noya. Een wijn die al langere tijd in ons assortiment terug te vinden is, maar dit keer in een ander ‘jasje’ en met een nog verfijndere smaak. De Avi Ton wordt gemaakt van 100% Xarel-lo druiven die groeien in een wijngaard van meer dan 70 jaar oud, in het plaatsje Penedes. De fermentatie vindt plaats in kastanje-eiken vaten voor drie jaar, met als resultaat een wijn met bloemige aroma’s in combinatie met ananas, kweepeer en op de achtergrond licht vanille met koffie.

De Avi Ton combineren we met de Spaanse Monte Enebro de Tietar. Een gepasteuriseerde geitenkaas uit Avila, noordwesten gelegen van Madrid. Deze kaas heeft de vorm van een boomstronk, en een natuurlijk korstje van houtskoolas en penicilium roqueforti. Een frisse kaas, waarbij een kruidige smaak naar voren komt met daarnaast tonen van honing.

De Avi Ton is normaal € 13,80 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, voor u als Wijn&kaas abonnementhouder de hele maand augustus €11,05.


Juli 2019
WIJN 88: Mas Carlot L’Irresistible met Kleintje Köning

Pareltjes uit Toscane hebben al gauw een hoog prijskaartje aan de fles hangen. Dat komt omdat het gebied tal van gunstige factoren heeft voor de wijnbouw. Aanwezigheid van bergen en zee, heuvelachtig landschap en de samenstelling van ondergrond leveren perfecte condities om de allermooiste wijnen te produceren. Gelukkig zijn er naast de dure Brunello’s, Chianti’s en Super Tuscans ook betaalbaardere versies die de liefde van Toscane in het glas uit kunnen drukken, zoals deze Scantianum van Cantina di Scansano. Gemaakt van 75% Sangiovese en 25% Cabernet Sauvignon met als resultaat een frisse wijn met tonen van rood fruit met zwarte bessen, pruimen en kruidigheid.

De eerste fles Scantianum combineren we met Etivaz Alpage. Een rauwe koemelkkaas uit de Zwitserse Alpen met een zeer intense smaak. Een combinatie van bloemen, kruiden en een nootachtige smaak die doet denken aan vers gebrande hazelnoten.

Scantianum is normaal € 11,00 per fles, maar na de eerste fles, voor u als Wijn&kaas abonnementhouder de hele maand juli € 8,80.


Juni 2019
WIJN 87: Mas Carlot L’Irresistible met Kleintje Köning

Afgelopen maart bezochten wij opnieuw de jaarlijkse en grootste wijnbeurs van Europa; ProWein in Düsseldorf. Aan het einde van de eerste beursdag verzorgen wij de Orange Hour, waar alle Nederlandse klanten een kaasplateau krijgen in combinatie met de wijnen van het Duitse Wijninstituut.

Een andere reden voor het bezoek aan ProWein is het onderhouden van de relaties met onze wijnboeren. Zo ook met Cyril Marès, eigenaar en wijnmaker bij Mas Carlot in Costières de Nîmes. Hij liet ons de gehele lijn van de nieuwe oogst van 2018 voorproeven. Wauw! Een van deze pareltjes voeren wij al een aantal jaren in ons assortiment, echter iedere oogst is verschillend. De L’Irresistible is een donker zalmroze rosé, gemaakt van 100% oude grenache-stokken. Dit jaar meer volheid, structuur en finesse. Elegant, maar ook heel aanwezig!

Wij combineren deze wijn graag met een ‘Kleintje Köning’. Deze kaas wordt met liefde gemaakt door Christine Köning-Wipfler. Het kaasje oogt zacht, maar de smaak is een enorme verrassing! Hij gaat van subtiel romig naar een intense smaak die bijna doet denken aan blauwaderkaas.

De normale prijs is € 11,35 per fles. Maar voor u als ‘Wijn & Kaas-abonnementhouder’ de hele maand juni: € 9,10


Mei 2019
WIJN 86: Hautes Côtes de Nuits Blanc – Nicolas Rouget met de St. Marcelin

Deze heerlijk romige wit-flora kaas, geproduceerd in de Rhône-Alpes in de omgeving van Lyon, wordt bereid van rauwe koemelk. Bourgondisch Lifestyle kiest ervoor het kaasje in het herkenbare stenen bakje te rijpen. Hierdoor wordt de kaas vloeibaar en kun je deze heerlijk uitlepelen.

Nicolas Rouget is één van de zoons van eigenaar Emmanuel Rouget. Domaine Emmanuel Rouget is gelegen in Flagey-Echézeaux, enkele kilometers ten oosten van Vosne-Romanée.

Emmanuel is de neef van de vorig jaar overleden Henri Jayer (wellicht de belangrijkste persoon in de geschiedenis van grote Bourgognes). Rouget, opgeleid als tractor monteur, ging zijn oom die al tegen de zestig liep assisteren. Al snel raakte hij bevangen door het wijnvirus. Enerzijds verkeerde Rouget in een te benijden positie (opgeleid door de beste wijnmaker aller tijden) maar anderzijds was het bepaald niet makkelijk. Zelfs nu nog worden zijn wijnen vergeleken met die van zijn oom. Tot vlak voor zijn dood bracht Rouget hem jaarlijks na de vergisting nog twee vaatjes van zijn geliefde Vosne-Romanée, Cros Parantoux, die Jayer dan in zijn kelder onder zijn huis opvoedde en bottelde. De wijnen van Rouget zijn praktisch onvindbaar en een absolute musthave voor de liefhebber van mooie Bourgognes.

De normale prijs is € 25,- per fles. Maar voor u als ‘Wijn&kaas-abonnementhouder’ de hele maand mei: € 20,-


April 2019
WIJN 85: Malibran Ruio Prosecco DOCG Brut met de Langherino

Dit kleine kaasje die zijn oorsprong vindt in Bosia, het zuiden van de Piëmonte, hebben wij voor u geselecteerd bij deze RUIO BRUT VAN MALIBRÀN. De Langherino wordt bereid van gepasteuriseerde koe- en schapenmelk. Is boterachtig, gecombineerd met de frisse toon van verse karnemelk.

De Ruio Brut met een fris bouquet van groene appels en peer, is zoals meer wijnen van Malibràn, veelvuldig in de prijzen gevallen. In Italië verdiende Ruio een Oscar in Gambero Rosso (de Italiaanse wijnbijbel), in Nederland is deze wijn bekroond met de publieksprijs voor beste prosecco tijdens ‘Bubbles on the Beach’ en met een 9 in De Grote Hamersma. Deze brut is dan ook een perfect gebalanceerde en uitgesproken prosecco die nooit verveelt, met een loepzuivere neus en fijne mousse.

Malibràn is een klein familiebedrijf waar in de wijngaarden nog wordt gewerkt met de hand of eenvoudige apparatuur. En ook de oogst wordt volledig handmatig gedaan.

De normale prijs is € 18,50 per fles. Maar voor u als ‘Wijn&kaas-abonnementhouder’ de gehele maand april: € 14,80


Maart 2019
WIJN 84: Domaine des Anges Rouge 2015

De combinatie van deze romige Remeker met het weelderige fruit van deze rode wijn, is wat ons betreft een ‘mariage parfait’.

Soms kun je schrikken van een goed bericht. Het afgelopen jaar heeft de wijngoeroe Robert Parker de wijnen van Domaine des Anges onder de neus gehad, met als gevolg niets dan lof. Dan houd je je hart vast. Want de wijn wordt schaarser en de prijzen stijgen. Maar gelukkig hebben we al meer dan 10 jaar een zeer goede relatie met dit bedrijf. Dat komt waarschijnlijk omdat we ze bij ieder bezoek blij maken met een stuk Remeker. En daar kan Parker niet tegenop!

Het domein ligt pal ten zuiden van de indrukwekkende Mont Ventoux. Florent Schiave is de wijnmaker die ons iedere jaargang blij maakt met wijn van een constante zeer hoge kwaliteit. De percelen Grenache en Syrah voor deze rode wijn, liggen op de zuidoostelijke hellingen. Veel zon en beschut tegen de Mistral, een garantie voor mooi rijp fruit. Na de vinificatie wordt de wijn gedurende 9 maanden gelagerd op roestvrijstalen vaten. Vervolgens wordt de wijn nog tenminste 2 jaar op de fles gerijpt.

De normale prijs is € 10,15 per fles. Maar voor u als ‘Wijn & Kaas-abonnementhouder’ de gehele maand: € 8,10


Februari 2019
WIJN 83: ‘Kalkmergel’ Grauburgunder

Pfie… Pfoe… Pfalz!

Terug uit de Bourgogne rijden we met een kleine omweg door het noordoosten van Frankrijk. Daar waar de typische Franse omgeving met lichtglooiende heuvels soms ruimte maakt voor een nog klein chaletje, komen we binnen no time allerlei pittoreske Beierse huisjes tegen die afgewisseld worden met heuze biergarten. Toen realiseerden we het ons pas… We rijden in de Pfalz!

In het diepste zuiden van de Pfalz, over de grens naar Frankrijk, vinden we het beschermde gebied Schweigener Sonnenberg. Een speciaal verdrag heeft ervoor gezorgd dat Duitse perceeleigenaren hier hun wijnen (geoogst en gemaakt op Franse grond) als ‘Duits’ mogen verkopen. Dat is bijzonder, omdat enerzijds Duitse wijnen soms bekend staan om hun strakke karakter, frisse zuren en kruidige ondertonen. Anderzijds is de Pfalz het warmste Duitse wijnbouwgebied, waardoor de zonuren zorgen voor de afname van zuren en toename van suikers. Bij een goede wijnmaker moet dat dus boeiende wijnen opleveren!

Vader Friedrich (der ‘Alte Fritz’) geldt hier als een van de wegbereieders op het gebied van de pinotrassen en wist nationaal en internationaal naam op te bouwen. Zijn zoon (der ‘kleine Fritz’) ondersteunt hem sinds 2005. De ‘Kalkmergel’ wordt gemaakt van 100% grauburgunder (pinot grigio in het Italiaans) en groeit aan stokken van 45 jaar oud. Een lage, maar zeer kwalitatieve opbrengst zorgt voor druiven met enorm veel finesse en potentie. U schenkt hem uit en de kleur is… donkerroze! Officieel geen rose, maar de druiven gisten zes dagen op hun eigen schil (schilweking), waardoor ze niet alleen kleurstof, maar ook tal van diverse aroma’s opnemen. Vervolgens wordt de wijn zeven maanden opgevoed op zowel kleine als grote eikenhouten vaten om meer complexiteit mee te geven.

Resultaat:
Een helder, warm ogend glas met in de neus geuren van felrode tuinvruchten en een subtiel stukje hout in de vorm van gist en brioche. Daarna sappigheid in de mond met een karakteristieke frisse toets die de wijn zijn power en lengte geeft.

Wat serveren we hierbij?
Een traditionele kaas die op het punt stond te verdwijnen. De eigenlijke basis is van de Munster zoals wij die kennen, le Gerome. Le Gros Lorrain wordt gemaakt van rauwe koemelk en is afkomstig uit het gebied dat tegen de Alsace aanplakt aan de Franse zijde, genaamd Lorraine, met als groot middelpunt de stad Nancy met het prachtige Place Stanislas, ook wel het mooiste plein van Frankrijk genoemd.

Normaal €24,00 / fles, maar gedurende de hele maand voor de abonnementhouder slechts €19,20!


Januari 2019
WIJN 82: Marcoult Champagne Rosé

Gouden Champagne

Champagne wordt rond 1500 per ongeluk ontdekt door een sterke temperatuurdaling in de Champagnestreek en de gisting van druivensap bij een wijnboer tot stilstand kwam. Toen de temperatuur begon te stijgen, kwam de gisting weer op gang en ontdekte de wijnboer bubbels in de wijn en laten die nou smaken. De monnik Dom Perignon verfijnde dit proces. De beste champagne binnen het champagnehuis Moet & Chandon eert de monnik met de cuvée prestige Dom Perignon in de allerbeste jaren met druiven van eenzelfde jaar.

Geen groot wijnhuis, maar een echt authentiek wijnboertje, die met hart zijn prachtige wijn tot stand brengt, Michel Marcoult is de grondlegger van deze mooie, meermaals met goud bekroonde, Champagne. Een Champagne met een zachte, kleine bubbel. Hij startte met de productie in 1967 in het zuiden van de Champagne. In het kleine dorpje Barbonne-Fayel staan inmiddels zoon Francis en kleinzoon Julien samen aan het roer van het wijnhuis met 9 hectaren grond voor de verbouw van druiven. Meer dan de helft daarvan ligt in la cote du Sézannais, 4 hectare in la cote du Vitiriat en la cote des Bar. Door de verschillende liggingen van de percelen oogsten de mannen een variëteit aan geuren; abrikoos en subtiel anijs van de Chardonnay druif, frambozen en kers van de Pinot Noir.

Waar drink je deze gouden Champagne het beste uit? Misschien de coupe, omdat de legende zo leuk is. Het verhaal gaat dat de champagnecoupe is ontworpen naar de vorm van de linker borst van Marie-Antoinette. Al laat een coupe de bubbels snel vervliegen, in een flute kunnen ze niet zo snel “ontsnappen” en in een wit wijnglas, het tulpglas, komen juist de geuren goed tot hun recht. Cést a vous le chois en vergeet vooral niet de champagnekurk langzaam, zachtjes en stil te laten poppen.

Namens het team van Bourgondisch Lifestyle wensen wij u de beste wensen voor 2019!

Normaal € 31,70, nu voor de abonneehouder € 25,35!

December 2018
WIJN 81: Rabia – Bodega Cerron

“Rabia reflects the Spanish passion for difficult challenges that provide the greatest satisfaction, overcoming all obstacles to create a unique wine.”

Met deze credo op de fles presenteren de jonge, bevlogen wijnmakers van Bodega Cerrón de kracht van deze wijn. Het wijnhuis ligt in het zuidoosten van Spanje, nabij Jumilla, en is vernoemd naar de berg El Cerrón, waar de wijngaarden met 850 meter boven de zeespiegel uitstijgen.

De Rabia wordt gemaakt van 100% petit verdot druiven die handmatig worden geplukt van de hoogste en oudste stokken. Petit verdot heeft een lastig karakter. De druif is namelijk altijd klein van stuk en bouwt in de groeiperiode een ferme en dikke schil op. Die schil zorgt ervoor dat de druif pas laat rijpt en in sommige klimatologische omstandigheden zelfs niet voldoende rijp kan worden. Gelukkig heeft de omgeving van Jumilla genoeg zonuren om de druif volledig uit te laten groeien.

Petit verdot zien we in veel klassieke wijngebieden terug in de vorm van een blend; een mix van diverse soorten druivenrassen. Hij wordt namelijk gebruikt in de productie van veel topwijnen, waardoor uiteindelijk het verschil kan worden gemaakt tussen fantastische of fabuleuze wijn!

Wat karakteriseert de petit verdot? Kruidigheid, complexiteit en een full-body imago. Exact wat we ook terugvinden in deze fles. Tel daarbij op dat de Rabia is gemaakt met natuurlijke gist en vervolgens voor veertien maanden wordt gerijpt op oude Franse eikenhouten vaten om de stevige persoonlijkheid niet uit z’n slof te laten schieten.

De Rabia kan heerlijk op zichzelf gedronken worden, maar is ook een uitstekende begeleider van wildgerechten. Maar wij willen hem graag aan u meegeven met een Spaanse Manchego Curado met een rijping van twaalf maanden.

Het team van Bourgondisch Lifestyle wenst een fijne decembermaand met gezellige feestdagen en gelukkig uiteinde!

Normaal € 17,20, nu voor de abonneehouder € 13,75!

november 2018
WIJN 80: Chardonnay & Syrah Prestige Cuvee Astrid

Proost op een fijne samenwerking!

Vaak zetten wij met het kaas- en wijnabonnement lekkere producten in het zonnetje, omdat ze nieuw zijn, een bijzondere smaak hebben of juist een interessant verhaal met zich meedragen. Deze maand richten we de spotlights niet alleen op het product, maar ook op de achterliggende samenwerking!

Astrid Joosten en Thérèse Boer zijn beide zeer gewaardeerde en ook gerenommeerde wijnliefhebbers. Thérèse (Vinoloog sinds 1993) en Jonnie Boer zijn eigenaren van restaurant De Librije in Zwolle en al jaren een zeer goede klant voor Bourgondisch Lifestyle. Daarnaast werken wij ook graag samen op het jaarlijkse event Chef(s) Revolution.

Astrid is geboren en getogen in Beverwijk en maakt al op vroege leeftijd haar televisiedebuut. Sindsdien mag zij zichzelf toch wel een televisie-icoon noemen. Maar wijn is haar hobby, zodoende dat zij in 2012 haar diploma Vinoloog van de Wijnacademie behaalt. De hoogst officieel erkende wijnopleiding van Nederland.

De dames zijn niet alleen vriendinnen, maar hebben in de afgelopen tijd ook nog is een online webshop gelanceerd waar zij 14, door hun geselecteerde, wijnen importeren en verkopen. En van die 14 hebben wij er 7 in ons assortiment! Deze maand introduceren wij 2 nieuwe cuvees van Astrid.

De Prestige Chardonnay is lekker boterig met rijp wit fruit, zoals peer en meloen, maar met een strakke ruggengraat die wat citrus naar bovenhaalt. Om toch wat rondeur te krijgen wordt de wijn voor 4 maanden gelagerd op Franse barriques.

De Prestige Syrah is ferm met zwart fruit, waar de zwarte bessen en bramen de boventoon voeren. Maar op de achtergrond ook drop en laurier die meer complexiteit geven. Dit alles wordt omringt door een zwoele kruidigheid waar een 100% syrah toch wel bekend om staat.

Beide kazen zijn met tal van producten uit de winkel te combineren, dus laat ons u vooral adviseren en meeproeven!

Beide wijnen samen normaal € 27,90, maar voor de abonnee nu € 22,00 of € 11,00 per fles.

oktober 2018
WIJN 79: Pago de los Capellanes

We heffen deze maand het glas met Pago de los Capellanes, vernoemd naar het gebied dat in het hart van de Spaanse Ribera del Duero ligt. Kwaliteit staat in de 100 ha wijngaarden voorop en behoort daardoor nu tot de top van de Spaanse herkomstgebieden. Ribera del Duero heeft een ideaal wijnklimaat tijdens het groeiseizoen met een gemiddelde dagtemperatuur van 25 graden met daarentegen de 5 graden in de nacht. Dit temperatuurschil geeft de wijn rijpheid, meer kleur en tannine, maar vooral een heerlijk zuurstructuur.

De wijn wordt gemaakt van 100% tinto fino, een andere benaming voor de tempranillo en wordt na de gisting nog vijf maanden op nieuw Franks eiken gelegd. Een mix van donker en rood fruit resulteert in een zwoele neus, vervolgens romigheid en de kruidige houttonen. Maar in de mond… Wauw! Rondeur met karakter, sappigheid en een kruidig einde. Dit noemen we een ‘Heintje Davids-afdronk’: we kunnen er geen afscheid van nemen.

Combineer deze wijn met Spaanse of Portugeze kazen met power. Een Manchego Curado, Idiabazal of een Torta de Casar. Maar wat vooral belangrijk is… Geniet en proost!

Pago de los Capellanes normaal € 17,50 – voor de abonneehouder deze maand € 14,00.

september 2018
WIJN 78: Vouvray Champalou 2016

Geen Champagne, maar Champalou!

Afgelopen weken is het team van Bourgondisch Lifestyle op zoek gegaan naar nieuwe wijnen uit klassieke wijngebieden en die goed te combineren zijn met het aanbod van onze kazen. Tijdens proeverijen, masterclasses, inloopdagen of na een wilde aankoop uit nieuwsgierigheid komen we veel lekkers tegen. Dit keer presenteren we u de Vouvray Champalou 2016.

De herkomstbenaming Vouvray ligt in de Loire (het noordwestelijk deel van Frankrijk), nabij de culturele stad Tours. Hier mogen tal van verschillende soorten wijntypen gemaakt worden: van droge Sec tot weelderig zoete Moelleux en zelfs mousserende Vouvray. Voor een witte Vouvray is slechts één druivenras toegestaan, namelijk de Chenin Blanc. De wijnen worden opgevoed in uitgehakte kelders van Tuffeau (tufsteen).

Deze Vouvray is gemaakt door Catherine en Didier Champalou die in 1983 hun domaine opbouwde en met een halve hectare chenin blanc begonnen. Nu produceren ze zo’n 120.000 flessen per jaar.

In de neus vinden we eerst tonen van verse vruchten: groene appel, peer en citrusfruit. In de smaak verwachtten we een hoog zuurgehalte, maar door de rijping van twee jaar, krijgt de wijn meer rondeur en wordt toegankelijker. Met als resultaat een weelderige rijke, wijn met een goede structuur een fijne balans tussen fruit en zuren.

Drink deze wijn in eerste instantie zonder eten en ontdek de complexiteit. Vervolgens gaat het glas hand in hand met tal van geitenkazen; fris, maar ook boers. De Champalou kan het prachtig hebben. Proost!

Vouvray Champalou 2016 normaal € 18,50 – voor de abonneehouder deze maand € 14,40.

augustus 2018
WIJN 77: Cidre Fermier Pacory

Tropische hitte schreeuwt om cidre en de barbecue!

Het is niemand onopgemerkt gebleven… De zomer is weer aangebroken! Het is weer volop genieten van de heerlijke temperaturen. De terrassen draaien overuren, zweetdruppels gutsen over het voorhoofd en een enkeling die begint over ‘dat het toch wel een paar graden kouder had gemogen..’ We blijven natuurlijk wel Nederlanders. Dankzij het mooie weer komen bij het binnenrijden van mijn woonwijk de vleesgeuren me al tegemoet. Volle tafels met al dat lekkers voor de barbecue, maar wat kunnen we daar lekker bij drinken?

Deze zomermaand serveren wij u de Cidre Fermier van Pacory uit het Franse Domfront in Normandië. Dit is dé plek voor goede ciders, maar wat is het eigenlijk? Cider is een alcoholische drank, gemaakt op basis van vruchten. In Normandië zijn dat vaak appels en peren of een combinatie daarvan. Nadat deze geplukt worden, worden ze fijn gewreven of gemalen tot pulp. Door de toevoeging van een speciaal soort gist worden de suikers omgezet in alcohol. Dat gebeurt op lage temperatuur om zoveel mogelijk aroma’s te behouden. Eindresultaat? Een heerlijk frisse dorstlesser!

Deze cider bestaat voor 80% uit appel en 20% uit peer. Volfruitig, maar met een mooie frisheid van de peer. Heerlijk doordrinkbaar met een goede verfrissing, maar ook stevig genoeg voor bij een kaasplank, wat charcuterie of een goed stuk varkensvlees op de barbecue.

En omdat u die barbecue toch aan gaat zetten, mag u bij deze wijn een typisch Normandische camembert of een zwaluwgekwetter uit Lievelde (Achterhoek) kiezen. Beiden zeer geschikt om kort te verwarmen en om te combineren met de cider. Proost!

Pacory Cidre Fermier normaal € 8,50 – voor de abonneehouder deze maand €6,80

juli 2018
WIJN 76: Roussette de Bougey 2017

Bugey… Hofleverancier van Lyon!

De Bugey vind je in het departement Ain, tussen de rivieren de Rhône en de Ain en de steden Geneve en Lyon. In het plaatsje Beon, aan de voet van Grand Colombier, heeft Sylvan Bois zijn 5 hectaren aan wijngaarden. Het was in 2001 dat zijn grootvader de wijngaarden overdeed aan de piepjonge Sylvain. In 2009 verkreeg de Bugey de AOP status. Niet alleen een van de jongste AOP’s, maar met 400 hectare ook een van de kleinste. In de eerste helft van de 20ste eeuw, toen de Prince des Gourmands Curnonsky de scepter zwaaide in de culinaire hoofdstad Lyon, was de Bugey hofleveranciers van de wijnen die ter tafel kwamen.

De roussette, ook wel altesse genaamd, is een druif die pas in 1946 omschreven werd en verder alleen in het naburige Savoie wordt verbouwd. Het is een druif die zich uitstekend thuis voelt in de foodhills van de Franse Alpen. Stijle hellingen die vaak zuidwaarts liggen op kalkhoudende grond en eindmorenen van de laatste eindtijd (kleine ronde keien), vragen veel van de wijnboer. Nagenoeg alles wordt met de hand gedaan. Het klimaat geeft de wijnen die typische frisheid van een bergwijn. De zomers zijn niet te warm en ’s nachts koelt het lekker af en de winters zijn niet te streng dankzij de rivieren en de zuidwaarts hellingen. De geur van bloesem en kruiden in combinatie met fijne zuren en vooral mineraliteit zorgen voor een frisse en boeiende dorstlesser.

Sylvain leerde het vak van zijn opa en die hield het op paardenmest en schoffelen, dus er komen geen chemicaliën aan te pas. In de wijnmakerij is wel zeker de 21ste eeuw aanwezig. Glanzende roestvrijstalen apparatuur en hygiëne zijn kenmerkend voor zijn manier van werken.

Zoals al aangegeven combineert deze wijn uitstekend met alles wat in de picknickmand zit. Kaas, worst en mooie gedroogde ham met knetter vers brood. Naast deze wijn serveren wij u graag een stukje Beaufort d’Ete. Ruim anderhalf jaar oud is deze krachtige Franse Alpenkaas. Voor de bereiding wordt melk gebruikt afkomstig van de Tarentaise koeien, een van oorsprong Indo-Aziatisch ras. De koeien grazen in de Franse Savoie. Voor een kilo kaas gebruikt men 12 liter melk; dit is ruim een liter meer dan voor de gemiddelde kaas. De smaak van de kaas is complex met vele notentinten en de geur is krachtig.

juni 2018
WIJN 75: Priorat ’90 minuts’ 2015 Trossos del Priorat

90 minuten in een fles…

Met het wijnabonnement gaan we altijd op zoek naar wijnen die net even buiten de standaard liggen, ‘out of the box’ zijn of uit een onverwachte hoek kunnen komen. Wijnen die zich eigenlijk door hun verhaal onderscheiden ten opzichte van de rest. En dan komen we tijdens een proefsessie deze wijn tegen… Wauw!

Priorat ’90 minuts’ 2015 van Trossos del Priorat. Een hele mond vol die we stuk voor stuk voor u zullen uitleggen.

Priorat is gelegen in het noordoosten van Spanje, vlakbij de Middellandse Zee. Een gebied met veel zonuren en dat bekend staat om de productie van krachtige rode wijnen met structuur. Deze wijn is
een DOQ, een geografi sche herkomstbenaming die eigenlijk niet door de EU wordt erkend.

De familie Vives heeft in 2004 geïnvesteerd in de wijngaarden en is sindsdien eigenaar van het wijnhuis ‘Trossos del Priorat’. Zij hadden na hun eerste oogst nogal wat ‘trossos’ te koop en hebben op die manier een passende naam voor hun huis gevonden. Voor deze wijn gebruiken zij 70% Garnacha, 20% Cariñena en 10% Cabernet Sauvignon.

Dit is duidelijk een fles met een thema. In onze remslaap dromen wij gemiddeld 90 minuten… Een goede film duurt vaak 90 minuten… De autorit van Barcelona naar dit wijnhuis is 90 minuten en hoogstwaarschijnlijk duurt het 90 minuten voordat u deze fles op heeft. Heerlijk als een wijn zoveel aanknopingspunten heeft!

Dit is een relatief jonge Priorat met tonen van donker fruit, specerijen en drop in de geur. Vervolgens zwoel fruit, intens met rijpe tannines. ‘On the side’ vinden we het hout van 12 maanden van Frans eiken en vervolgens een lang einde met wilde kruiden.

Combineer deze wijn met pittige bergkazen uit Zwitserland of Frankrijk. Die vormen een uitstekende ‘pairingpartner’ met de Priorat!

Salud!

Normaal: € 15,50
Deze maand met abonnement: € 12,40

Stuur ons een bericht

Stuur ons een bericht en u hoort spoedig van ons!

Niet leesbaar? Verander tekst.