Combi 112 Juli 2021

 

Herve Kaas en Spätburgunder

Hervekaas of Herfse kaas (Frans: Fromage de Herve) is een (oorspronkelijk) Limburgse oude kaas die sinds de 15e eeuw wordt gemaakt in het Land van Herve. Het vierkante kaasje heeft een indringende geur en wordt daarom (Herfse of Limburgse) stinkkaas genoemd. De oorsprong van deze kaas gaat al ver terug.

In de 16e eeuw verbood een edict van Keizer Karel V de export van het graan dat op het plateau van Herve werd geteeld. Vele landbouwers uit de streek mochten hun graan niet meer uitvoeren en zagen zich genoodzaakt om hun akkers om te bouwen tot weilanden voor melkkoeien.                                                                                                                                                                                                    De communicatiemiddelen waren toen heel beperkt waardoor de landbouwers een product moesten vinden met een lange rijpingsduur zodat ze die naar soms ver afgelegen streken zouden kunnen vervoeren.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Zo begon men “Herve” te maken. De kaas deed vanaf dat ogenblik ook dienst als wisselgeld. Er is met zekerheid vastgesteld dat er in dorpen huizen verkocht werden tegen betaling van een rente bestaande uit boterproducten en Hervekaas. In de 17de eeuw was een Hervekaas een vorstelijk geschenk dat onder andere aan officieren-bezetters werd gegeven om in een goed blaadje te komen staan. Dit getuigt van het bestaan, de kwaliteit en de handelswaarde van deze oude kazen

Spätburgunder of ook wel Pinot Noir , en dan helemaal deze uit de Rheinhessen  van het het wijnhuis J. Neus is bij uitstek een wijn die je in de zomer juist lichtgekoeld moet drinken.                  Door het minimale houtgebruik is deze wijn zeer elegant, een sensatie van fris en gekoeld fruit als bramen en bosbessen komen je tegemoet,

 

Een spannende combinatie met deze toch pittige kaas, maar zeker de moeite waard!

Combi 111 Juni 2021

Ribolla Gialla en Brebis Napoleon

Deze maand staat de Lokale druif Ribolla Gialla in het zonnetje.Afkomstig uit Friuli, de meest noordoostgelegen provincie van Italie.                                                                                                               De wijngaarden van Perusini zijn hoog gelegen, op een mergelbodem, dit geeft de wijnen een mooie mineraliteit.                                                                                                                                                   De Ribolla Gialla is een zeer oud authentiek druivenras uit de Regio Friuli. Al in 1296 wordt er gesproken over wijnen gemaakt van deze druif.                                                                                                  De familie Perusini maakt al generaties lang wijn op hun landgoed, en zij werken het liefst met de lokale druiven.

Uitnodigend boeket, frisse geur, wit fruit, peer. In de mond is de wijn vol, heerlijk droog, fris, harmonieus en een mooie zuurgraad.                                                                                                                      Perfect in combinatie met deze mooie kaas.

Deze maand de Brebis Napoleon, afkomstig uit het departement Pyrenees Atlantique, in het baskische deel van Frankrijk. Gelegen in het hart van de centrale Pyreneeën vindt men                           de ‘Nez de Napoleon’ (de neus van Napoleon). De berg dankt zijn naam aan zijn vorm. De kaas die hier wordt gemaakt is bereid uit rauwe schapenmelk en wordt gedurende tien maanden geaffineerd (gerijpt) in de natuurlijke kelders van Baraillan.

Deze halfharde schapenkaas is mooi romig van structuur met een fijne smaak, hier blijf je van eten!

 

Combi 110  Mei 2021

 Apremont en Chartreux de Savoie

de wijn wordt gemaakt van de lokale druif Jacquere, een teug frisse berglucht in je glas, schoon, knisperend fris , lekker om even van  in je terrasstoel te genieten.

Voor de kaas hoeven we niet ver te gaan, in hetzelfde gebied wordt de Chartreux de Savoie gemaakt. Een rauwmelkse halfharde gewassenkorstkaas van koemelk uit de Savoie. Het gebied waar ook de Karthuizer monniken wonen. Tijdens de affinage, die 3 tot 4 maanden duurt, wordt de kaas regelmatig gewassen met pekelwater waaraan soms de monikkenlikeur Chartreuse aan toegevoegd wordt .De kaas heeft een smedige textuur, is stevig met een nootachtige, kruidige en fruitige smaak. De kaas doet het uitstekend op een kaasplankje, maar kan ook in de keuken goed gebruikt worden.

 

 

Combi 109- April 2021

Irresistible Rosé met Bouyguette au Romarin

Een bleekroze rosé, Provencestijl, maar dan uit de Costières de Nimes, knisperend fris met een vleugje zuidelijke kruidigheid.

Met het voorjaarszonnetje erbij, is het heerlijk om hierbij een mooi geitenkaasje zoals La Bouyguette te eten, want  de lente is de uitgelezen tijd om deze lekkere geitenkaas te eten.
Deze kaas is afkomstig uit de Tarn in de Pyreneeën, Zuid-Frankrijk.

Nadat de kaas is gemaakt, wordt hij met de hand gevormd als een soort langwerpige kano, wat doet denken aan een geitenoor. Vervolgens wordt de kaas 24 uur te drogen gelegd in kaaslinnen. Dat drogen in kaaslinnen zie je goed terug, want de kaas heeft een mooi patroon van de kaasdoek gekregen. Verder wordt er ook een klein takje rozemarijn op de kaas gelegd.

De structuur van de kaas is compact, maar toch romig. De smaak is heel mild en je proeft heel licht het kruidige van de rozemarijn terug.

 

 

Combi 108- maart 2021
Ascheri Barbera met Caís na Tíre

 

Maart roert zijn staart, de lente laat niet meer op zich wachten, maar het kan een enkele dag nog wel wat frisjes overkomen.

Goede reden om je te nestelen op de bank met deze mooie Barbera van Ascheri .
Deze prachtige wijn uit de Piemonte heeft een complexe en intense boeket van bramen, pruimen, fruit jam en specerijen. De smaak is rond, harmonieus, vol en rijp, maar met tegelijkertijd veel frisheid en elegantie, heerlijk in combinatie met een stukje van onze kaas van de maand;
Caís na Tíre, een schapenkaas uit Tipperary, Ierland.
De getoaste smaak is fantastisch en heeft heerlijke karameltinten. De naam komt voort uit de Iers-Gaelische, Keltische taal en betekent “kaas van het land”. De naam mag moeilijk uit te spreken zijn, de smaak spreekt voor zich. Een echte aanrader!

 

Combi 107- februari 2021:
Chateau Cambon met Coeur Neufchatel

Chateau Cambon, al sinds jaar en dag biodynamisch werkend, ongefilterd, ongemest, ongehout met ongecultiveerde gisten. Beaujolais van Marie en Marcel Lapierre. Natuurvorsers te Saint-Jean-d’Ardières. Pioniers in het maken van ‘natuurlijke’ Beaujolaiswijnen. En geliefd bij diegenen die wijnen drinken zoals wijnen bedoeld zijn. Beaujolais zonder bananensmaak, kersensnoep en kunstgrepen.

Deze pure wijn vraagt om een mooie kaas. Deze maand staat in het teken van de liefde en hebben we gekozen voor de Coeur Neufchatel, een hartvormig kaasje uit Normandië, gemaakt van rauwe koemelk met verse room. De fijne, witte donsachtige schimmel ligt over de hele kaas en geeft Neufchâtel zijn specifieke smaak.

Een match made in heaven, als dit de harten niet sneller kan laten kloppen……..

De Chateau Cambon is normaal € 15,30, Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaalt u als abonnementhouder de hele maand € 12,50.


Combi 106- januari 2021:
Ziereisen Steingrüble met Charolais 

In juni 2017 jamden Milton Verseput (tegenwoordig sommelier bij Olivijn) en René erop los waar kaas en muziek centraal stonden. Op zoek naar muzikale kaas-wijn combi’s introduceerden zij ook de Steingrüble van het wijnhuis Ziereisen. Tot op de dag van vandaag een persoonlijk favorietje van René…

De Steingrüble wordt gemaakt door twee excentrieke wijnmakers die eruit zien alsof ze bij een motorbende of rockband horen, gehuld in leer en latex, maar hun wijnen zijn juist ingetogen en met veel gevoel gemaakt. Het wijnhuis van dit duo ligt in het Duitse Baden, een van de warmste regio’s in Duitsland. Hoewel de noorderbreedtegraad anders zou doen vermoeden, worden hier in combinatie met de juiste hellingshoek van de wijngaarden bijzonder veel zonnestralen gevangen. Deze wijn wordt gemaakt van het van origine Zwitserse ras Chasselas, oftewel Gutedel. Het weelderige bouquet van rijp wit fruit en ingetogen zuren is in combinatie met een beetje houtondersteuning ongelofelijk lekker.

Een vol wit glas vraagt om een stevige, licht boerse geitenkaas. Daarom kiezen we deze maand voor de Franse Charolais. Dit is een stevige geitenkaas uit de Bourgogne, specifiek uit de omgeving Charolles, bekend van de Charolais-koeien. Geen kaaskoeien overigens. Maar terwijl de boeren bezig waren met hun kuddes, hielden de boerinnen een aantal geiten, waarvan zij zelf de melk gingen gebruiken om voorzichtig wat kaasjes te maken. En hoe! Naarmate de kaas ouder wordt en vocht verliest, droogt de korst in en ontstaat er een blauwgrijze dons op de korst die hem nog lekkerder maakt.

Ziereisen Steingrüble is normaal € 17,20 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaalt u als abonnementhouder de hele maand januari slechts € 13,75.


Combi 105 – december 2020:
Eudald Massana Noya – Cava Armilar met De Lochtenberger

Voor de maand december hebben wij gekozen voor de Lochtenberger. Een halfharde kaas van de melk van Jersey koeien. Omdat wij nu allen noodgedwongen dicht bij huis blijven, brengen wij het wintersportgevoel bij u thuis!

De Lochtenberger is een kaas uit het Vlaamse heuvelland gemaakt naar traditie van de Italiaanse bergkazen. Door het gebruik van de Jerseymelk ontstaat er een mooie smeuïge kaas met volle rijke smaak. Het is echt een allemansvriend met een licht zoet accent en een fruitig aroma.

Onze Armilar Cava van het huis Massana Noya is het paradepaardje van dit wijnhuis uit de Penedes. Ze werken al jaren volgens de bio-dynamische filosofie met respect voor de omgeving en tradities. Deze cava rijpt nog zo’n 30 maanden in de kelders. Dat geeft hem een elegante smaak met verfijnde belletjes, een mooie strakdroge cava met een lange afdronk. Een perfecte begeleider van de Lochtenberger, maar ook voor alle feestelijke gelegenheden deze maand!

Massana Noya is normaal € 15,00 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaalt u als abonnementhouder de hele maand december slechts € 12,00.


Combi 104 – november 2020:
Weingut Weltner – Sylvaner met St. Marcelin

We weten dat er in Duitsland goede wijnen worden gemaakt. Van de vele stijlen Riesling tot de weelderige Spatburgunders. Maar als je door het relatief warme Franken rijdt, dan is er toch altijd één ding wat opvalt. Die dikke, platte flessen die staan te shinen in de etalages van de Duitse wijnslijters, de zogenaamde Bocksbeutels. Deze naam is Europees beschermd en de fles mag alleen gebruikt worden voor Frankische wijnen. In het geval van deze wijn van Weingut Weltner is dat 100% Sylvaner.

De oorsprong van de naam Bocksbeutel is eigenlijk nog redelijk onbekend. De meeste mensen denken dat de naam komt van de ‘balzak van de geit’, puur vanwege de platte ronde vorm met korte hals. Een iets nettere term in de volksmond wordt dan ‘de buidel van de bok’.

Deze Sylvaner Trocken is een complexe stijl wijn. In eerste instantie een sappige aanzet van wit pit- en steenfruit. Laat de vriendelijkheid je niet voor de gek houden, want de kracht die volgt is erg sterk. Knapperige bitters wisselen zich af met de smaak van droge amandelen. Dwars door de aanzet loopt een stevige zuurgraad, maar die blijft mooi ingepakt door het witte fruit. Kortom: een wijn waar een fijn vetje naast geserveerd kan worden.

Wij kiezen dan voor de St. Marcelin. Een klein, lieflijk kaasje die (net als de wijn) meer power heeft dan het doet vermoeden. De St. Marcelin wordt gemaakt in de streek Dauphiné, ten zuiden van Lyon en wordt gemaakt van rauwe koemelk. Wij rijpen de kaas af in een stenen bakje in verband met die heerlijke zachte, smeuïge structuur. Lichte boersheid in de smaak wisselt zich af met frisse zuren. De kaas vangt de power van de Sylvaner mooi op en ‘knuffelt’ elkaar, wanneer ze met elkaar gecombineerd worden. En dat is precies wat we nu nodig hebben: een dikke, fijne knuffel!

Weingut Weltner is normaal € 17,50 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaalt u als abonnementhouder de hele maand november slechts € 14,00.


Combi 103 – oktober 2020:
Ciù Ciù Bacchus Rosso Piceno met Formaggio Don Carlo

We gaan langzamerhand weer de herfst in! Kortom, meer aandacht voor rode wijnen, zwaardere kazen met stevige smaken om s’ avonds heerlijk van te genieten als de gordijnen dicht zijn. Deze maand combineren we de Ciù Ciù Bacchus Rosso Piceno met de vrij onbekende Formaggio Don Carlo. Deze Ciù Ciù is een blend uit de Marche (Centraal-Oost Italië) van Montepulciano en Sangiovese druiven. De wijn is jong, fris, stevig en zacht. Mooie fruitexpressie, met tonen van bosvruchten, wat kruidigheid en een goede body. Een klein beetje luchten doet deze wijn alleen maar meer goed om wat meer vriendelijkheid te brengen.

Formaggio Don Carlo is een nobele kaas, afkomstig uit de regio Puglia in Zuid-Italië. De kaas wordt geproduceerd in de historische middeleeuwse boerderij “Masseria del Duca”, in de provincie Taranto. Het recept voor de kaas wordt al jarenlang doorgegeven van generatie op generatie, waarin werd voorgeschreven dat de kaas van rauwe koemelk wordt gemaakt en waar geitenstremsel aan wordt toegevoegd.

Deze van binnen bleekgele, harde kaas wordt nog steeds gerijpt op de oude boerderij. De paté is kruimelig en schilfert gemakkelijk, maar is ook geschikt om te raspen. De korst wordt ingewreven met extra vergine olijfolie die op dezelfde boerderij wordt geproduceerd. Don Carlo heeft een zoute, maar bijzonder intense smaak die met de jaren duidelijker wordt. Door de aanwezigheid van geitenstremsel krijgt de kaas een aangenaam pittige kick. Het ‘smaakspel’ tussen de Ciù Ciù en de Don Carlo is speels. In eerste instantie voert de wijn de boventoon, maar naarmate de smaak van de kaas na een hapje ontwikkelt, vormen ze een gebalanceerd mondgevoel. Laat die herfst maar komen!

Ciù Ciù Bacchus is normaal € 11,50 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaalt u als abonnementhouder de hele maand oktober slechts € 10,30

Stuur ons een bericht

Stuur ons een bericht en u hoort spoedig van ons!

Niet leesbaar? Verander tekst.