Combi 104 – november 2020:
Weingut Weltner – Sylvaner met St. Marcelin

We weten dat er in Duitsland goede wijnen worden gemaakt. Van de vele stijlen Riesling tot de weelderige Spatburgunders. Maar als je door het relatief warme Franken rijdt, dan is er toch altijd één ding wat opvalt. Die dikke, platte flessen die staan te shinen in de etalages van de Duitse wijnslijters, de zogenaamde Bocksbeutels. Deze naam is Europees beschermd en de fles mag alleen gebruikt worden voor Frankische wijnen. In het geval van deze wijn van Weingut Weltner is dat 100% Sylvaner.

De oorsprong van de naam Bocksbeutel is eigenlijk nog redelijk onbekend. De meeste mensen denken dat de naam komt van de ‘balzak van de geit’, puur vanwege de platte ronde vorm met korte hals. Een iets nettere term in de volksmond wordt dan ‘de buidel van de bok’.

Deze Sylvaner Trocken is een complexe stijl wijn. In eerste instantie een sappige aanzet van wit pit- en steenfruit. Laat de vriendelijkheid je niet voor de gek houden, want de kracht die volgt is erg sterk. Knapperige bitters wisselen zich af met de smaak van droge amandelen. Dwars door de aanzet loopt een stevige zuurgraad, maar die blijft mooi ingepakt door het witte fruit. Kortom: een wijn waar een fijn vetje naast geserveerd kan worden.

Wij kiezen dan voor de St. Marcelin. Een klein, lieflijk kaasje die (net als de wijn) meer power heeft dan het doet vermoeden. De St. Marcelin wordt gemaakt in de streek Dauphiné, ten zuiden van Lyon en wordt gemaakt van rauwe koemelk. Wij rijpen de kaas af in een stenen bakje in verband met die heerlijke zachte, smeuïge structuur. Lichte boersheid in de smaak wisselt zich af met frisse zuren. De kaas vangt de power van de Sylvaner mooi op en ‘knuffelt’ elkaar, wanneer ze met elkaar gecombineerd worden. En dat is precies wat we nu nodig hebben: een dikke, fijne knuffel!

Weingut Weltner is normaal € 17,50 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaalt u als abonnementhouder de hele maand november slechts € 14,00.


Combi 103 – oktober 2020:
Ciù Ciù Bacchus Rosso Piceno met Formaggio Don Carlo

We gaan langzamerhand weer de herfst in! Kortom, meer aandacht voor rode wijnen, zwaardere kazen met stevige smaken om s’ avonds heerlijk van te genieten als de gordijnen dicht zijn. Deze maand combineren we de Ciù Ciù Bacchus Rosso Piceno met de vrij onbekende Formaggio Don Carlo. Deze Ciù Ciù is een blend uit de Marche (Centraal-Oost Italië) van Montepulciano en Sangiovese druiven. De wijn is jong, fris, stevig en zacht. Mooie fruitexpressie, met tonen van bosvruchten, wat kruidigheid en een goede body. Een klein beetje luchten doet deze wijn alleen maar meer goed om wat meer vriendelijkheid te brengen.

Formaggio Don Carlo is een nobele kaas, afkomstig uit de regio Puglia in Zuid-Italië. De kaas wordt geproduceerd in de historische middeleeuwse boerderij “Masseria del Duca”, in de provincie Taranto. Het recept voor de kaas wordt al jarenlang doorgegeven van generatie op generatie, waarin werd voorgeschreven dat de kaas van rauwe koemelk wordt gemaakt en waar geitenstremsel aan wordt toegevoegd.

Deze van binnen bleekgele, harde kaas wordt nog steeds gerijpt op de oude boerderij. De paté is kruimelig en schilfert gemakkelijk, maar is ook geschikt om te raspen. De korst wordt ingewreven met extra vergine olijfolie die op dezelfde boerderij wordt geproduceerd. Don Carlo heeft een zoute, maar bijzonder intense smaak die met de jaren duidelijker wordt. Door de aanwezigheid van geitenstremsel krijgt de kaas een aangenaam pittige kick. Het ‘smaakspel’ tussen de Ciù Ciù en de Don Carlo is speels. In eerste instantie voert de wijn de boventoon, maar naarmate de smaak van de kaas na een hapje ontwikkelt, vormen ze een gebalanceerd mondgevoel. Laat die herfst maar komen!

Ciù Ciù Bacchus is normaal € 11,50 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaalt u als abonnementhouder de hele maand oktober slechts € 10,35.

Stuur ons een bericht

Stuur ons een bericht en u hoort spoedig van ons!

Niet leesbaar? Verander tekst.