Combi 130 Januari 2023

Fromaggio Don Carlo en Eloquinzia NegroAmaro

Don Carlo

Formaggio Don Carlo is een nobele kaas, afkomstig uit de regio Puglia in Zuid-Italië. De kaas wordt geproduceerd in de historische middeleeuwse boerderij “Masseria del Duca”, in de provincie Taranto. Het recept voor de kaas wordt al jarenlang doorgegeven van generatie op generatie, waarin werd voorgeschreven dat de kaas van rauwe koemelk wordt gemaakt en waar geitenstremsel aan wordt toegevoegd. Deze van binnen bleekgele, harde kaas wordt nog steeds gerijpt op de oude boerderij. De pâte is kruimelig en schilfert gemakkelijk, maar is ook geschikt om te raspen. De korst wordt ingewreven met extra vergine olijfolie die op dezelfde boerderij wordt geproduceerd. Don Carlo heeft een zoute, maar bijzonder intense smaak die met de jaren duidelijker wordt. Door de aanwezigheid van geitenstremsel krijgt de kaas een aangenaam pittige kick.

Eloquinzia NegroAmaro

Toevallig of niet maar de wijn komt uit dezelfde streek waar ook de kaas vandaan komt, Puglia waar Severino Garofano zijn druiven verbouwt in de heuvels van Copertino.                                           In dit zuidelijke deel van Italie; de hiel van het land worden de druiven van de NegroAmaro druif al sinds de tijd van de Grieken aangeplant, ze zijn dus wel gewend aan hitte en droogte.               Het resultaat in het glas is een volle geconcentreerde wijn, volsappig met tonen van rijpe kersen, een aardse tikje met een animale touch en een lange afdronk.                                                                 De tannines zijn elegant en maken de wijn verteerbaar.

Geniet van deze wijn met deze speciale kaas , maar hij past ook prima bij een mooi stuk vlees.

 

 

Combi 129 December 2022

Barisien en Chardonay de Limoux terroir Mediterraneen

Le Barisien is een rauwmelkse triple crème kaas die vergelijkbaar is met de Brillat Savarin. Dit betekent dus dat de kaas ontzettend romig is , er wordt tijdens het proces tot aan drie keer toe extra room aan toegevoegd, niet zomaar room maar creme fraiche. Deze kaas smelt als het ware op de tong Ook proef je nog steeds een lekker boers tintje in de kaas doordat deze van rauwe melk is gemaakt volgens traditioneel recept. De korst is zelfs een beetje bloemig te noemen met wat aangename, lichte bitters

Chardonnay Toques et Clochers terroir  Mediterraneen

Toques & Clochers laat zien wat de invloed van klimaat is op de smaak van witte wijnen . In Limoux is een microklimaat met 4 verschillende klimaten: MéditerannéenAutanOcéanique en Haute Vallée. Alle vier de wijnen precies hetzelfde gemaakt. Dezelfde druif, dezelfde houtbereiding, dezelfde liefde gekregen, maar toch volledig verschillende smaken.

Van de vier terroirs is deze altijd het snelste op dronk. Echt de Meursault van de vier! Hij is rond, licht, maar ook vet en een frisheid die de wijn zo aangenaam maakt. Een werkelijk genot en de wijn brengt de gerechten die erbij passen tot een hoger niveau.

De combinatie is een echte guilty pleasure te noemen, door de romigheid van de kaas wordt je al verleid, daarbovenop de wulpse rijkheid van de Chardonnay maakt dit een combinatie waar je niet vanaf kan blijven.

Combi 128 November 2022

Veerse Schapenkaas en La Creueta Massana Noya

In Zeeland, op de grens van Walcheren en Zuid Beveland wordt in Veere deze kaas gemaakt. De schapen die de melk geven zijn afstammelingen van het enige echte Zeeuwse melkschaap , een ras dat al heel lang teruggaat, hij staat zelfs  model voor het beroemde schilderij van van Eyck ‘het Lam Gods’. En echt waar…. witte voetjes, het enige type schaap met witte voetjes.  Het melkschaap werd, behalve voor de melk, ook gehouden vanwege het vlees en de wol. Maar door de opkomst van de zogenoemde vleesrassen, zoals de Texelaar, werd het minder interessant om met melkschapen te fokken. Daarnaast werd de wolproductie minder lonend door de productie van kunstvezels en de import van goedkope wol uit Australië. Er bleven steeds minder melkschapen over met als dieptepunt de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog werd de Zeeuwse veestapel zwaar getroffen. Het Duitse leger eiste bij landbouwers en veehouders zowel paarden als vee op voor de oorlogsvoering. Fokvee en veevoeders werden niet meer ingevoerd. En er vonden ook noodslachtingen plaats, zodat de bevolking te eten had. Het Zeeuws melkschaap had het tijdens deze periode zwaar, maar de genadeslag kwam in 1944.                                                                                                                                                                                                                                                    Na de oorlog is langzaam begonnen het Zeeuws schaap weer terug te brengen door een fokprogramma waarbij de raszuiverheid gewaarborgd wordt. De familie Breel die de Veerse Schapenkaas produceert heeft hier een belangrijke rol in gespeeld.

Het Zeeuws melkschaap behoort tot de categorie zeldzame bijzondere huisdierrassen. Het schaap heeft een lange en tengere hals. De neus is licht gebogen en de oren zijn licht en breed. De kale staart reikt tot de hak. De ogen zijn groot, sprekend en bruin. Neus, lippen en bek zijn bleek. Aan de hals bungelen soms twee belletjes. Ze zijn alleen zichtbaar als het schaap net geschoren is.      De schapen blijven zolang mogelijk buiten en eten het zilte gras. De melk is rijk aan vitamine B12. Deze kaas heeft ruim een jaar gerijpt bij ons op het fort, de smaak is rijk met tonen van caramel.

Een kaas om heerlijk bij een glas mooie rode wijn te drinken!

La Creueta Massana Noya

Al negen generaties is de familie actief met wijnmaken in de Penedès, een wijngebied in het Spaanse Catalunya, tussen Barcelona en Tarragona, met aan de ene kant de Middellandse zee en aan de andere kant de bergen van de Pyreneen. Traditioneel wordt hier veel Cava gemaakt, maar de Massana familie heeft ruim dertig hectare, verdeeld over verschillende terroirs, waar ze de druiven hebben aangeplant voor ‘stille’ wijnen. Elke grondsoort heeft zijn eigen karakteristieken oftewel ‘terroir’ voor de desbestreffende aangeplante druiven rassen.

Er wordt al een hele tijd biologisch en bio-dynamisch gewerkt, met respect voor de natuur en volgens het ritme van de seizoenen. La Creueta is een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot en Petit Verdot, deze groeien allen op een klei-rijke bodem, de opbrengsten zijn laag maar zorgen voor een langzame rijpingstijd, dit maakt de wijnen juist geschikt om lang te bewaren. Na oogst en inweking van de druiven om een hoge concentratie te verkrijgen krijgt de wijn nog ruim een jaar de tijd om op vat te rijpen. De wijn is mooi donkerrood, met een geur die je aan een herfstig bos doet denken en rijp fruit. Omdat deze wijn al iets gerijpter is zijn de tannines wat zachter en niet meer zo prominent aanwezig, dit geeft een fluweelzachte sensatie met volle smaak van rijp rood fruit, een elegante kruidigheid en een lange afdronk.

Een fantastische combinatie om lekker mee te borrelen, nu we thuis weer gezellig met de kaarsjes aan en met een dekentje op de bank bij elkaar komen.                                                                                Verwarm jezelf met deze prachtige kaas en dit heerlijke glas wijn.

 

 

 

Combi 127 Oktober 2022

Le Sangles Sparrenschorskaas met Carignan de Cotes Catalanes

Dit is een creatie van een nieuwe cooperatie onder een aantal boeren.Bij een aantal veehouders ontstond namelijk de wens om hun melk uit de anonimiteit te halen.Zo ontstond de cooperatie “Hollandse Meesters’’ , een kleinschalige zuivelcooperatie met als doelstelling, ‘een betere verwaarding van melk’.Zij onderscheiden zich door twee belangrijke keuzes:De melk wordt veehouder-gebonden verwerkt. Er wordt dus niet gewerkt met ‘mengmelk’ (melk van verschillende veehouders)Er wordt gewerkt met veehouders die  een soort runder-, geiten, -of schapenras hebben. Elk ras heeft zijn specifieke eigenschappen, en zo heeft ook elke melksoort zijn eigen eigenschappen en gehaltes.Wat de runderrassen betreft wordt er bij voorkeur gewerkt met oud hollandse rassen zoals de Blaarkop, Jersey, Maas-Rijn-Ijssel, Montbeliarde of Lakenvelder.In het geval van de Sangles komt de melk van het Montbeliarde ras. De kaas wordt minimaal drie maanden gerijpt, bij ons natuurlijk net iertsjes langer om meer diepgang uit de smaak te halen.De kaas heeft een natuurlijke korst die eventueel meegegeten kan wozorgt voor een licht boerse smaak en in de nasmaak komt de melkroom erg mooi naar boven.De sparrenschors zorgt voor een licht boerse smaak en in de nasmaak komt de romigheid erg mooi naar boven.De melk voor deze kaas wordt kort verwarmd, waardoor deze kaas ook geschikt is voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen.

Carignan Domaine l’Avail

De Rousillon is het perfecte voorbeeld van hoe landsgrenzen of eerder streekgrenzen in elkaar overvloeien.Tussen Frankrijk en Spanje vinden we de Cotes Catalanes, een stukje Catalunya in Frankrijk, met al zijn invloeden, hoe zuidelijker men komt hoe meer het Franse overgaat in iets wat veel Spaanser aanvoelt, of in dit geval Catalaanser. In vroeger tijden tussen de 13e en 17e eeuw heersten hier Spaanse vorsten. Eerst vanuit Mallorca en later uit Aragon, het stukje Noord-Spanje tussen Baskenland en Catalonie. De wijnen bewandelen een soortgelijk pad, hoe zuidelijker men komt hoe meer Spaans temperament vloeit in karakter, geur en smaak. De Rousillon, dus ook de Cotes Catalanes hebben te maken met twee soorten winden, die allebei hun eigen karakter en invloed hebben op de wijnen, uit het bergachtige noorden waait de ‘Tramontane’ en de ‘Marin’ kom vanaf de Middellandse zee.

Dit in combinatie met het warme Mediterrane klimaat; de zon schijnt hier uitbundig en de temperatuur in de wijngaarden kan met gemak in de zomer 45 graden Celsius bereiken. De winden zorgen voor wat verkoeling en houden de wijngaarden droog. Rot en schimmel krijgen zo dus ook geen voet aan de grond en dat maakt dit gebied uiterst geschikt voor biologische of bio- dynamische landbouw. De wijngaarden liggen op steile hellingen met een ondergrond van kalkzandsteen of zwarte leisteen, de Carignan van het domaine Mas L’Avail is afkomstig van minstens vijftig jaar oude wijnstokken. Het domein is al vijf generaties in de familie, en sinds ruim twintig jaar werken zo op een biologische wijze met respect voor natuur en milieu.

De wijn is levendig, fris, met  maar heeft een mooie minerale ondertoon en is uiterst elegant, geen houtrijping maar een mooie geconcentreerde smaak van zwart fruit als bramen en zwarte bessen. Ideaal om te drinken in combinatie met de kaas – de Sangles- van deze maand! Maar ook met een bordje Charcuterie of kaasfondue is het een heerlijke combinatie!

 

Combi 126 September 2022

Schlossberger met Weninger Ponzichter

de Schlossberger is een harde bergkaas uit de omgeving van Bern. Bereid uit rauwe koemelk afkomstig van Siementalerkoeien. De kaas wordt gemaakt door Kaasmeester Glauser van de Bergkäserei Steinen uit Emmental. De naam is afgeleid van de omgeving van de productie; hier staat de berg Ruienen, ook wel Schlossberg genoemd. Het recept is van een oerovergrootvader van de kaasmeester. Na rijping van 18 maanden heeft de kaas een zeer rijk karakter met heerlijke fijne eiwitkristallen. Gedurende rijping wordt de kaas met de hand gewassen met pekel (2x per week). De smaak is mild met gezoute, lichte tonen van boter en hazelnoot. Pruimen en vijgen combineren zeer goed met deze kaas. Vooral de voorjaar- en zomerproductie zijn van uitmuntende kwaliteit.

De Ponzichter is een prachtig samenspel van Zweigelt, Pinot Noir en Cabernet Franc. Het soort wijn dat je met vrienden en familie op een zondagmiddagbrunch drinkt, genietend van het gezelschap en het leven. Dit is een fijne en aangename tafelwijn in de beste zin van het woord.                                                                                                                                                                                        Tafelwijn omdat de druiven uit zowel Hongarije als Oostenrijk komen, daar waar de familie Weninger al 5 generaties druiven verbouwt, de laatste 15 jaar volkomen bio-dynamisch.                              Ponzichter ofwel Bonenteler was de naam voor de duitstalige minderheid. De Hongaren noemden de Duitse wijnmakers zo omdat ze veel groenten verbouwden tussen de wijnstokken, en dan voornamelijk bonen.

Het is een lichtrode wijn, verfijnd en elegant met zachte tannines, een mooi samenspel met de Schlossberger. Drink de wijn eventueel lichtgekoeld.

 

Combi 125 Augustus 2022

Pont L’Eveque met Artuke Rioja

 

Pont l’Eveque

De Pont-l’Évêque is waarschijnlijk de oudste Normandische kaas die nu nog wordt geproduceerd, met een geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw.                                                                                 De kaas is vernoemd naar het gelijknamige plaatsje in Calvados, waar ooit een grote regionale kaasmarkt stond.                                                                                                                                                      Er is drie liter rauwe koemelk nodig om een Pont-l’Évêque van 350 – 400 gram te maken. De vierkante kaas wordt gewassen met pekelwater, waardoor er roodflora ontstaat die de korst oranje-roze kleurt. Tijdens het rijpen ontwikkelt de kaas een pittige smaak en karakteristieke, sterke geur.                                                                                                                                                                             De kaas is romig geel, met kleine gaatjes, fijn van stuctuur en glad. Bij het rijpen wordt de kaas verfijnd pittig en kan dan ook combineren met stevige rode wijn

De combinatie met deze rode wijn is wel een spannende, maar omdat de wijn niet of nauwelijks tannines heeft gaat hij uitstekend samen.                                                                                                         Wel de wijn licht gekoeld serveren.

Artuke Rioja

Twee broers die in het beste deel van de Rioja zijn gevestigd, in Alavesa Baños de Eblo. Klein wijngoed, biologisch, alles met de hand geoogst en toegewijd aan de traditionele manier van werken. Buiten het Baskische deel van de Rioja komt de maceración carbónica niet of nauwelijks voor.

Dit resulteert in een heel fruitige en toegankelijke rode wijn In de neus eerst rokerig, daarna heel veel fruit. Zachte wijn, weinig tannine. Bedoeld om jong te drinken. Geen wijn voor veel complexiteit, maar heel erg lekker.
Uitgesproken fruitige neus met tonen van frambozen, kersen en aalbessen. In de mond zeer sappig en fruitig met spannende zuren en heerlijk rood fruit

 

 

 

Combi 124 Juli 2022

Erborinato San Carlone con Zafferano met Falanghina Campi Flegrei La Sibilla

Falanghina, een inheemse druivensoort uit Campania, al bekend sinds de oudheid, het verhaal gaat zelfs dat deze wijn geschonken werd op een groot banket met als eregasten Julius Ceasar en Cleopatra!                                                                                                                                                                                      Verbazingwekkend dat witte wijn van een zo zuidelijk gelegen wijngaard zo fris, fit, elegant en verkwikkend kan zijn. In dit geval zou dat veroorzaakt kunnen worden doordat de wijn afkomstig is van wijngaarden op Europa’s jongste berg. De oogst gebeurt handmatig. De wijn rijpt in RVS. Na de vergisting rijpt de wijn nog zes maanden op de lies (oude gistcellen) met af en toe bâtonnage (doorroeren). Dit geeft hem extra body en complexiteit in zowel geur als smaak.                                                                                                        Een vleugje citrus. Een vrolijk bloemenbouquet. En de geur van natte kiezels na een zomerse regenbui. Hallo roze grapefruit! Sappige peer en frisse groene meloenen. Dit is waar vele Napolitanen ook heel vrolijk van worden. De geur van hun wijn. Een druivensoort die voorzichtig weer in de schijnwerpers komt te staan. Fashionable Falanghina.

Erborinato San Carlone con Zafferano

Een Nieuwe kaas uit de Novara regio in Piedmonte Italie. De kaas draagt de naam van de beschermheilige San Carlone van het stadje Arona, waar deze kaas ontwikkeld is.                          Mooie romige zachte blauwe smaak in de traditie van de blauwe kazen uit Piemonte, ditmaal wordt er ook saffraan aan toegevoegd. Geeft een subtiele warme dimensie aan deze kaas.                De combinatie met de wijn is intens en verassend. Het benadrukt de romigheid van de kaas met de subtiele warme tonen van de saffraan.                                                            Maar deze wijn is ook de perfecte combinatie met een gerecht dat zijn oorsprong vindt in deze streek de Salade Caprese, buffelmozzarella, tomaat en basilicum.

In ieder geval de perfecte zomerwijn!

Salute!!

 

Combi 123 Juni 2022

Brebis Napoleon met Joe Gruner Veltliner

Niederösterreich Grüner Veltliner Reserve ´Joe` 2020 Dockner                                                                                                                                                                                                                                          Josef Dockner is een typisch Oostenrijks familiedomein, dat van generatie op generatie de liefde voor wijn overdraagt. Kremstal is gelegen aan de linker- en rechteroevers van de Donau nabij de stad Krems. Een van de oudste wijnbouwsteden die Oostenrijk kent.                                                                                                                                                                                                                                  Heerlijke Gruner Veltliner met een mooie geelgroene kleur. Je proeft verse peren, appel en mango, met een beetje vanille en sinaasappel in de nasmaak. De wijn heeft ook mineraliteit, maar is vooral lekker sappig en elegant met een bijna romige textuur en een fijne zuurgraad.

Napoleon Brebis

Gelegen in het hart van de centrale Pyreneën vindt men de Nez de Napoléon (de neus van Napoléon). De berg dankt zijn naam aan zijn vorm.Een mooi ambachtelijk product gemaakt met passie en bereid uit rauwe schapenmelk van een kudde schapen die dagelijks door het gebergte van de Pyreneen in Frans Baskenland zwerven om vers gras en kruiden te grazen.                                         Het resultaat mag er zijn, mooi smeuig van karakter met zoete bijna caramelachtige tonen en grassige en notige ondertonen.

Samen met de Gruner Veltliner een prachtige combinatie!

 

Combi 122 Mei 2022

Tricorne de Marans met Avi-Ton Xa-rello

It’s all in the name! Een zachte, driehoekige, rauwmelkse geitenkaas uit Marans. Marans is een stad die in de Franse regio Nieuw-Aquitaine ligt. Dat wij deze kaas in ons assortiment mogen voeren is erg bijzonder. Dit is zo omdat de geitenmelkvariant van de kaas nog maar door één producent wordt gemaakt. De kaas heeft een mooie naturel of witte korst, welke een beetje grijs kan kleuren na een langere rijping. In de geur vind je boerse of stro- achtige tonen die overgaan naar de frisse geur van melkzuren. In de smaak is de kaas weer heel mooi romig en mild. Ondanks dat de kaas het hele jaar door wordt gemaakt, blijft de beste periode om deze kaas te maken toch van eind mei tot eind september. De geiten lopen dan namelijk lekker buiten te grazen en eten van het verse gras. 

De vorm stamt uit de 17de eeuw, toen werd de kaas namelijk nog, in hele kleine oplagen, gegoten in mallen van populierenhout. Tegenwoordig mag dit niet meer in hout en wordt het in mallen van RVS gedaan, de vorm hebben ze gelukkig dus wel behouden. 

Avi- Ton Xa-rello
Deze wijn wordt gemaakt door het gerenommeerde wijnhuis Massana Noya, die al negen generaties een begrip is in Catalunya. Ooit begonnen met de cava productie, maar inmiddels ook gespecialiseerd in kwaliteitswijnen. De laatste 15 jaar volgens de bio-dynamische leer, dus meer op het ritme van de seizoenen en de stand van de maan. Deze Avi- Ton is gemaakt van 100% Xa-rello, een druif die hier in het gebied voornamelijk gebruikt wordt voor de cava productie, maar nu als enige cepage in deze wijn, die een hommage is aan de grootvader van de huidige wijnmaker. Xarello staat bekend om zijn hoge zuren, maar heeft ook een mooie elegante en rijke smaak, deze wijn heeft ook een aantal maanden op eikenhouten vaten gerust wat hem wat meer volle smaak meegeeft.

 

Combi 121 April 2022
Irresistible Rosé met Twentse buchette

Een bleekroze rosé, Provencestijl, maar dan uit de Costières de Nimes, knisperend fris met een vleugje zuidelijke kruidigheid. Met het voorjaarszonnetje erbij, is het heerlijk om hierbij een mooi geitenkaasje zoals Twentse Buchette te eten, want  de lente is de uitgelezen tijd om deze lekkere geitenkaas te eten Deze kaas is afkomstig uit Twente.

Een geitenkaasje gemaakt van biologische geitenmelk. De kaas wordt gemaakt in Twente. Hier loopt een kudde van 100 Saanen geiten, van oorsprong een Zwitsers ras. De hoofdtak van het bedrijf is de geitenhouderij, maar daarnaast wordt een gedeelte van het land gebruikt voor akkerbouw, waar het voer voor de geiten door de boer zelf verbouwd wordt. Nadat de boer in 1988 in Frankrijk het vak van kaasmaken eigen had gemaakt, begon hij hier op kleine schaal met het produceren van verse geitenkaas. Dit werd echter zo’n succes dat de kaasjes inmiddels bekend zijn door heel Nederland. De kaas heeft een stevige pâte en een frisse en kruidige smaak.

 

Viña Alberti, Rioja Reserva 2015

De Alberdi Reserva van Rioja Alta komt 100% Tempranillo druiven van de hoogste percelen in de wijngaarden gelegen van Rodezno en Labastida. De wijngaarden zijn meer dan dertig jaar oud en groeien in klei-kalkhoudende bodem op 500-600 meter boven de zeespiegel. De wijn werd gerijpt in Amerikaanse eiken vaten gedurende twee jaar: het eerste jaar in nieuwe vaten en in het tweede jaar drie jaar oude vaten werden gebruikt. Dit is een topwijn, kersenrood met een rozige rand. Intense aroma, overheersende bessen met balsamico geuren, koffie, vanille en kokosnoten. Evenwichtig met een zijdeachtig gevoel in de mond. De wijn heeft een goede zuurgraad die een lange en frisse afdronk benadrukt.  Pracht verfijnd, stevig glas wijn tegen een zeer fraaie prijs. Dit is de Reserva uitvoering welke 4 jaar rijping heeft gehad en dient niet te worden verward met de Crianza.

Le Marechal

Een Zwitserse bergkaas uit het streekkanton Vaud (ten zuidwesten van Bern), gemaakt uit volle, rauwe koemelk. Bereid volgens een zeer ambachtelijk, traditionele productiemethode bij de familie Rapin. De smaak is pittig en zeer kruidig, omdat deze kaas gewassen wordt in een kruidenmengsel van tijm en oregano!

Combi 119 februari 2022
Deze wintermaand hebben we een super klassieke combinatie van Blue Stilton en Port

THE KING OF BLUES! Zo wordt de Stilton vaak genoemd en zeker niet onterecht. Wereldwijd zijn er maar 6 kaasmakerijen die Stilton mogen produceren. Zij maken samen 1 miljoen kazen die allemaal aan de eisen van het keurmerk moeten voldoen. Er doen veel verhalen de ronde over de historie van de Stilton. Een ding is zeker, de kaas is vernoemd naar het gelijknamige plaatsje in Cambridgeshire. Hier runde Cooper Thornhill een herberg waar veel mensen die vanuit Londen naar Schotland reisden een stop maakten. De herbergier verkocht een kaas die later bekend zou worden als de Stilton. Thomas Hoe Stevenson was een producent uit de 19de eeuw die grote naamsbekendheid verwierf met zijn Stilton. Vandaag de dag hebben wij een kaasmaker gevonden in het hart van het Stilton district, die nog volgens de methode van Stevenson zijn Stiltons produceert. De stilton wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk in combinatie met extra toegevoegde room. Aan de melk wordt plantaardig stremsel toegevoegd en dat maakt dit dus een vegetarische kaas. Onze Stilton heeft een volle, rijke smaak met mooie ziltige tonen.

Vieira de Sousa is een uniek wijnhuis met rode-, witte- en Port wijnen van super hoge kwaliteit, die het ontdekken meer dan waard zijn! De familie Vieira de Sousa maakt al tientallen jaren port wijnen. Deze werden verkocht aan de bekende (top) Port huizen o.a. Churchill’s, Taylors en Cockburn. Dit veranderde met de komst Luisa en haar zus Maria, de dochters van huidig eigenaar Antonio Vieira de Sousa. Zij wisten hun vader te overtuigen om de geweldige collectie portwijnen, die de familie in de loop van tientallen jaren had opgebouwd, onder eigen naam op de markt te brengen. In 2009 werden de eerste Vieira de Sousa wijnen gepresenteerd. Maria is verantwoordelijk voor de marketing en Luisa is als wijnmaakster / oenolooge verantwoordelijk voor zowel de wijngaarden als het maken van de witte-, rode- en Port wijnen.

De druiven voor de rode- en witte wijnen zijn net als voor de Port wijnen afkomstig van eigen wijngaarden. De wijngaarden van Vieira de Sousa staan vol met oude wijnstokken en liggen op bijzondere locaties (terroirs). Oude wijnstokken in combinatie met wijngaarden op top locaties geeft een van nature lagere opbrengst per wijnstok. Dit zorgt voor druiven van top kwaliteit.
Bovendien staat de Douro vol met super interessante, streekeigen druivenrassen zoals: Viosinho, Rabigato, Gouvei (witte druiven) en Tinta Roriz, Tinta Amarela, Touriga- & Franca Nacional en Tinta Barroca (blauwe druiven).

Tel daarbij het ontegenzeggelijk talent van Luisa als wijnmaakster en je krijgt wijnen die bol staan van het fruit, finesse, verfijning, met een opvallende frisheid in relatie tot het hete klimaat van de Douo. Het geheim van de frisheid? Topwijngaarden, oude stokken en unieke druivenrassen die geen probleem hebben met het hete klimaat van de Douro, lage opbrengsten en heel goed wijnmaken!

Een subtiele en verfijnde Tawny Port, met subtiel zoete tonen van gedroogd fruit zoals vijgen, abrikozen en geconfijte vruchten, versmolten met subtiele hout- en koffie tonen, een lichte aardse toets en een heerlijk lange, zachte maar ook frisse afdronk. Als toetje op zichzelf en bij harde- en blauw schimmel kazen.

 

Combi 116 November 2021
Gran Mugello en Ascheri Nebbiolo San Giacomo

Het einde van het jaar is in zicht, de dagen worden korter en we krijgen steeds meer te maken met mistige ochtenden, gure windvlagen en regenachtige avonden.                                                              Goed weer dus om je te verwarmen aan deze combinatie van Italiaanse rode wijn van de Nebbiolo druif en de kaas die zijn oorsprong vindt in Toscane.

Salute!

Een van de twaalf apostelen van Jezus was San Giacomo, Sint Jakob, waarnaar deze wijn vernoemd is. Hij is niet alleen bekend van de pelgrimstocht en de vernoeming van steden in Galicië en Chili (Santiago). Hij is ook de beschermheilige van goed weer en de groei van veldvruchten. Deze wijn uit Piemonte wordt gemaakt van tenminste 85% Nebbiolo. De overige 15% wordt niet bekend gemaakt door Ascheri, de producent. In deze Langhe Nebbiolo proef je rood fruit, drop, specerijen, rozen en viooltjes. Heerlijk bij gerechten met truffel of paddenstoelen. De Gran Mugello is een uitstekend voorbeeld van authentieke Toscaanse kaasbereiding – een gedenkwaardige mix van een kenmerkende ivoorkleur, dichte textuur en intense aanhoudende smaak! De Gran Mugello wordt gemaakt en gerijpt op het historische melkveebedrijf Il Palagiacco. Het bedrijf bestaat al sinds de middeleeuwen en is gebouwd door de familie Ubaldini op de rijke bodems van de Mugello-vallei. Door de jaren heen is het bedrijf verschillende keren van eigenaar gewisseld. De Italiaanse Medici-familie is er eigenaar geweest en het is in 1943 zelfs nog bezet geweest door het Duitse leger totdat de geallieerde soldaten het landhuis veroverden en er hun hoofdkwartier van maakten. Palagiaccio heeft door de eeuwen heen zijn functie als versterkte boerderij behouden en versterkt. In de afgelopen jaren is het pand gerestaureerd als bewijs van de cultuur en traditie van Toscane. De melk is afkomstig van koeien die mineraalwater drinken van de Panna-berg. Zodra de kaas is gemaakt, wordt hij gedurende 15 maanden in de Ubaldini-grotten onder Palagiaccio gerijpt en elke dag gewassen met lokale extra vierge olijfolie. De Gran Mugello herken je aan zijn ivoorkleur en explosieve smaak. Je proeft de zoete delicate smaak van de melk die vervolgens plaatsmaakt voor een mooie boterachtige notentoets en eindigt met de uitgesproken smaak van extra vierge olie.

Combi 115 Oktober 2021
Appenzeller en Syrah ‘a deux pas’ Jean-Jacques Jacouton

Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan, en we weer te maken krijgen met afwisselend regen buien en stormachtige dagen, is dit de perfecte wijn om je even mee terug te trekken bij een knapperend vuurtje in combinatie met een lekker kaasplateau.

Syrah zoals Syrah hoort te zijn, volop rood en zwart fruit, sappig en kruidig, met tonen van leer en tabak. De wijngaarden van Jean-Francois Jacouton liggen op de steile granieten hellingen van Vion, in de regio Ardeche. Letterlijk twee stappen verwijderd van zijn huis. Jean-Francois werkt zo duurzaam mogelijk, bijna alles wordt handmatig gedaan, dit ook omdat machinaal bewerken op de steile hellingen vrijwel onmogelijk is, zo kan hij ook zoveel mogelijk het karakter van de bodem die zeer granietrijk is laten spreken in zijn wijn.

Deze maand maken we de combinatie met Appenzeller, een bijzondere Zwitserse kaas. In het glooiende heuvellandschap grazen de koeien in weiden vol voedzaam gras en kruiden. De rauwe melk van deze koeien wordt gebruikt voor het maken van de Appenzeller kaas. De bijzondere smaak ontstaat omdat men drie maanden lang de korst van de kaas borstelt met een speciale melange van kruiden en zout.  Deze pittige Zwitserse kaas wordt al meer dan 700 jaar gemaakt in het Appenzellerland, volgens het traditionele recept, dat door de kaasmakers zorgvuldig in stand wordt gehouden.

Combi 114 September 2021
Alisia Victoria en Chianti Colli Senesi

Deze mooie kaas is afkomstig uit de Emmenthaler vallei, Zwitserland. De over- overgrootvader van deze kaasboer is ooit begonnen met de productie van de kaas. Na verloop van tijd nam de vraag naar kaas af en stopte de productie van de exclusievere kazen. In 2007 kwam er een verzoek van een hotel uit de omgeving genaamd Victoria Hotel & Spa om samen de kaas weer nieuw leven in te blazen. De huidige kaasboer ging aan de slag en na een aantal pogingen, lukte het de kaasboer de kaas volgens het recept van zijn over-overgrootvader te maken. Het hotel organiseerde een ceremonie en de kaas werd gedoopt tot de Alisia-Victoria. De naam Alisia stamt af van de mooiste koe van de kudde die de melk voor deze kaas levert. De kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk en heeft een rijpingstijd van minimaal 8 maanden. Een heerlijke harde kaas met een pittig karakter.

Het gebied rond Montepulciano heeft niet alleen recht op de DOCG Vino Nobile di Montepulciano, maar ook die van Chianti Colli Senesi. Dit is een DOC rond de stad Siena, die zich uitstrekt over een flink stuk van het zuidelijke deel van Toscane. Veel producenten maken gebruik van deze DOC, die de mogelijkheid biedt om naast de beroemde Vino Nobile nog een milde Chianti te maken. Zo ook Poliziano. Men heeft hier gekozen voor het maken van een toegankelijke, snel drinkbare Chianti, die veel wijndrinkers enorm aanspreekt.

Een soepele en open rode wijn, met in de geur aangenaam rood fruit –frambozen, kersen- en in de smaak sap, levendige zuren een beetje stevigheid na. Doet het goed bij Anti-pasti, pasta’s, lichte vleessoorten, kaas, of drink hem gewoon op zichzelf.

Combi 113 Augustus 2021
Grijs Spetserke en Chateau Carlot Blanc

We gaan weer over de grens!! Een paar honderd meter maar dit keer… Smaakhoeve De Lochtenberg ligt in het Kempense Merksplas, een dorpje in de provincie Antwerpen net ten zuiden van het Nederlandse Baarle-Nassau. De Noorderkempen is een klassiek Belgische gemeente en vooral bekend om zijn voormalige landloperskolonie. Arme gezinnen bewerkten de woeste heidegrond in ruil voor hun verblijf. Tot de dag van vandaag vormen de Kolonies een prachtige mix van verhalen, geschiedenis, natuur en daarmee ook waardevol erfgoed. Op de melkveehouderij De Lochtenberg lopen om en nabij 50 jerseykoeien die zich tegoed doen aan weilanden met inheemse kruiden. De Lochtenberg is kleinschalig en kiest bewust voor hoge kwaliteit kazen.

De Grijs Spetserke is een half bolletje van ongeveer 115 gram met een rimpelige, asgrijze korst. De rauwmelkse kaas wordt lactisch gestremd, waarbij nauwelijks stremsel wordt gebruikt en het gebruik van zuursel wordt vermeden. De structuur is romig tot lichtkrijtig, afhankelijk van de leeftijd. In de smaak vinden we een heerlijk frisse toets met een aangename zuurgraad.

Chateau Carlot Blanc

A.O.C. Costières de Nimes Druivenrassen 60% Roussanne 40% Viognier                                                                                                                                                                                                                                                                              Er zijn van die wijnen die zich kunnen meten met de groten maar voor een veel kleinere prijs zijn aan te schaffen. Dit is weer zo’n juweeltje, bejubeld door kenners en juichend besproken door Onno Kleyn in de Volkskrant. Het domein is gelegen tussen Nîmes en Arles, midden in het Provençaalse landschap, je kunt de lavendel en de wilde thijm bijna al ruiken! Dit is ook de streek waar Vincent van Gogh zijn beroemde schilderijen maakte, op zo’n 50 km afstand van de Camarque vlakbij de middellandse zee kan het profiteren van de wind die uit deze richting komt. Sinds 2020 wordt er volledig biologisch gewerkt in de wijngaarden. De wijnstokken met Roussanne, Marsanne en Viognier zijn tussen de 30 en 60 jaar oud. Na het oogsten worden de wijnen op nieuwe eiken fusten gelagerd en blijven 6 tot 8 maanden op hout. Dit geeft een mooie structuur en intensere smaak aan de wijn, waardoor deze een langere tijd kan worden bewaard. In de neus duidelijke houttonen en rijp geel fruit. Aanzet is levendig met een aantrekkelijke vettigheid gevolgd door rijpe fruittonen (meloen, peer, mango) en een frisse mineralige en citrus toets ondersteund door een aantrekkelijke dosis hout. De afdronk is evenwichtig met mooie zuren die het een aangename spanning geeft. Een breed inzetbare eet wijn om van te genieten.

Combi 112 Juli 2021
Herve Kaas en Spätburgunder

Hervekaas of Herfse kaas (Frans: Fromage de Herve) is een (oorspronkelijk) Limburgse oude kaas die sinds de 15e eeuw wordt gemaakt in het Land van Herve. Het vierkante kaasje heeft een indringende geur en wordt daarom (Herfse of Limburgse) stinkkaas genoemd. De oorsprong van deze kaas gaat al ver terug.

In de 16e eeuw verbood een edict van Keizer Karel V de export van het graan dat op het plateau van Herve werd geteeld. Vele landbouwers uit de streek mochten hun graan niet meer uitvoeren en zagen zich genoodzaakt om hun akkers om te bouwen tot weilanden voor melkkoeien. De communicatiemiddelen waren toen heel beperkt waardoor de landbouwers een product moesten vinden met een lange rijpingsduur zodat ze die naar soms ver afgelegen streken zouden kunnen vervoeren.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Zo begon men “Herve” te maken. De kaas deed vanaf dat ogenblik ook dienst als wisselgeld. Er is met zekerheid vastgesteld dat er in dorpen huizen verkocht werden tegen betaling van een rente bestaande uit boterproducten en Hervekaas. In de 17de eeuw was een Hervekaas een vorstelijk geschenk dat onder andere aan officieren-bezetters werd gegeven om in een goed blaadje te komen staan. Dit getuigt van het bestaan, de kwaliteit en de handelswaarde van deze oude kazen

Spätburgunder of ook wel Pinot Noir , en dan helemaal deze uit de Rheinhessen  van het het wijnhuis J. Neus is bij uitstek een wijn die je in de zomer juist lichtgekoeld moet drinken. Door het minimale houtgebruik is deze wijn zeer elegant, een sensatie van fris en gekoeld fruit als bramen en bosbessen komen je tegemoet,

Een spannende combinatie met deze toch pittige kaas, maar zeker de moeite waard!

Combi 111 Juni 2021
Ribolla Gialla en Brebis Napoleon

Deze maand staat de Lokale druif Ribolla Gialla in het zonnetje.Afkomstig uit Friuli, de meest noordoostgelegen provincie van Italie. De wijngaarden van Perusini zijn hoog gelegen, op een mergelbodem, dit geeft de wijnen een mooie mineraliteit. De Ribolla Gialla is een zeer oud authentiek druivenras uit de Regio Friuli. Al in 1296 wordt er gesproken over wijnen gemaakt van deze druif.                                           De familie Perusini maakt al generaties lang wijn op hun landgoed, en zij werken het liefst met de lokale druiven.

Uitnodigend boeket, frisse geur, wit fruit, peer. In de mond is de wijn vol, heerlijk droog, fris, harmonieus en een mooie zuurgraad. Perfect in combinatie met deze mooie kaas. Deze maand de Brebis Napoleon, afkomstig uit het departement Pyrenees Atlantique, in het baskische deel van Frankrijk. Gelegen in het hart van de centrale Pyreneeën vindt men de ‘Nez de Napoleon’ (de neus van Napoleon). De berg dankt zijn naam aan zijn vorm. De kaas die hier wordt gemaakt is bereid uit rauwe schapenmelk en wordt gedurende tien maanden geaffineerd (gerijpt) in de natuurlijke kelders van Baraillan.

Deze halfharde schapenkaas is mooi romig van structuur met een fijne smaak, hier blijf je van eten!

 

Combi 110  Mei 2021
Apremont en Chartreux de Savoie

de wijn wordt gemaakt van de lokale druif Jacquere, een teug frisse berglucht in je glas, schoon, knisperend fris , lekker om even van  in je terrasstoel te genieten.

Voor de kaas hoeven we niet ver te gaan, in hetzelfde gebied wordt de Chartreux de Savoie gemaakt. Een rauwmelkse halfharde gewassenkorstkaas van koemelk uit de Savoie. Het gebied waar ook de Karthuizer monniken wonen. Tijdens de affinage, die 3 tot 4 maanden duurt, wordt de kaas regelmatig gewassen met pekelwater waaraan soms de monikkenlikeur Chartreuse aan toegevoegd wordt .De kaas heeft een smedige textuur, is stevig met een nootachtige, kruidige en fruitige smaak. De kaas doet het uitstekend op een kaasplankje, maar kan ook in de keuken goed gebruikt worden.

 

 

Combi 109- April 2021
Irresistible Rosé met Bouyguette au Romarin

Een bleekroze rosé, Provencestijl, maar dan uit de Costières de Nimes, knisperend fris met een vleugje zuidelijke kruidigheid.

Met het voorjaarszonnetje erbij, is het heerlijk om hierbij een mooi geitenkaasje zoals La Bouyguette te eten, want  de lente is de uitgelezen tijd om deze lekkere geitenkaas te eten.
Deze kaas is afkomstig uit de Tarn in de Pyreneeën, Zuid-Frankrijk.

Nadat de kaas is gemaakt, wordt hij met de hand gevormd als een soort langwerpige kano, wat doet denken aan een geitenoor. Vervolgens wordt de kaas 24 uur te drogen gelegd in kaaslinnen. Dat drogen in kaaslinnen zie je goed terug, want de kaas heeft een mooi patroon van de kaasdoek gekregen. Verder wordt er ook een klein takje rozemarijn op de kaas gelegd.

De structuur van de kaas is compact, maar toch romig. De smaak is heel mild en je proeft heel licht het kruidige van de rozemarijn terug.

 

 

Combi 108- maart 2021
Ascheri Barbera met Caís na Tíre

Maart roert zijn staart, de lente laat niet meer op zich wachten, maar het kan een enkele dag nog wel wat frisjes overkomen.

Goede reden om je te nestelen op de bank met deze mooie Barbera van Ascheri .
Deze prachtige wijn uit de Piemonte heeft een complexe en intense boeket van bramen, pruimen, fruit jam en specerijen. De smaak is rond, harmonieus, vol en rijp, maar met tegelijkertijd veel frisheid en elegantie, heerlijk in combinatie met een stukje van onze kaas van de maand;
Caís na Tíre, een schapenkaas uit Tipperary, Ierland.
De getoaste smaak is fantastisch en heeft heerlijke karameltinten. De naam komt voort uit de Iers-Gaelische, Keltische taal en betekent “kaas van het land”. De naam mag moeilijk uit te spreken zijn, de smaak spreekt voor zich. Een echte aanrader!

 

Combi 107- februari 2021:
Chateau Cambon met Coeur Neufchatel

Chateau Cambon, al sinds jaar en dag biodynamisch werkend, ongefilterd, ongemest, ongehout met ongecultiveerde gisten. Beaujolais van Marie en Marcel Lapierre. Natuurvorsers te Saint-Jean-d’Ardières. Pioniers in het maken van ‘natuurlijke’ Beaujolaiswijnen. En geliefd bij diegenen die wijnen drinken zoals wijnen bedoeld zijn. Beaujolais zonder bananensmaak, kersensnoep en kunstgrepen.

Deze pure wijn vraagt om een mooie kaas. Deze maand staat in het teken van de liefde en hebben we gekozen voor de Coeur Neufchatel, een hartvormig kaasje uit Normandië, gemaakt van rauwe koemelk met verse room. De fijne, witte donsachtige schimmel ligt over de hele kaas en geeft Neufchâtel zijn specifieke smaak.

Een match made in heaven, als dit de harten niet sneller kan laten kloppen……..

De Chateau Cambon is normaal € 15,30, Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaalt u als abonnementhouder de hele maand € 12,50.Combi 106- januari 2021:
Ziereisen Steingrüble met Charolais 

In juni 2017 jamden Milton Verseput (tegenwoordig sommelier bij Olivijn) en René erop los waar kaas en muziek centraal stonden. Op zoek naar muzikale kaas-wijn combi’s introduceerden zij ook de Steingrüble van het wijnhuis Ziereisen. Tot op de dag van vandaag een persoonlijk favorietje van René…

De Steingrüble wordt gemaakt door twee excentrieke wijnmakers die eruit zien alsof ze bij een motorbende of rockband horen, gehuld in leer en latex, maar hun wijnen zijn juist ingetogen en met veel gevoel gemaakt. Het wijnhuis van dit duo ligt in het Duitse Baden, een van de warmste regio’s in Duitsland. Hoewel de noorderbreedtegraad anders zou doen vermoeden, worden hier in combinatie met de juiste hellingshoek van de wijngaarden bijzonder veel zonnestralen gevangen. Deze wijn wordt gemaakt van het van origine Zwitserse ras Chasselas, oftewel Gutedel. Het weelderige bouquet van rijp wit fruit en ingetogen zuren is in combinatie met een beetje houtondersteuning ongelofelijk lekker.

Een vol wit glas vraagt om een stevige, licht boerse geitenkaas. Daarom kiezen we deze maand voor de Franse Charolais. Dit is een stevige geitenkaas uit de Bourgogne, specifiek uit de omgeving Charolles, bekend van de Charolais-koeien. Geen kaaskoeien overigens. Maar terwijl de boeren bezig waren met hun kuddes, hielden de boerinnen een aantal geiten, waarvan zij zelf de melk gingen gebruiken om voorzichtig wat kaasjes te maken. En hoe! Naarmate de kaas ouder wordt en vocht verliest, droogt de korst in en ontstaat er een blauwgrijze dons op de korst die hem nog lekkerder maakt.

Ziereisen Steingrüble is normaal € 17,20 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaalt u als abonnementhouder de hele maand januari slechts € 13,75.


Combi 105 – december 2020:
Eudald Massana Noya – Cava Armilar met De Lochtenberger

Voor de maand december hebben wij gekozen voor de Lochtenberger. Een halfharde kaas van de melk van Jersey koeien. Omdat wij nu allen noodgedwongen dicht bij huis blijven, brengen wij het wintersportgevoel bij u thuis!

De Lochtenberger is een kaas uit het Vlaamse heuvelland gemaakt naar traditie van de Italiaanse bergkazen. Door het gebruik van de Jerseymelk ontstaat er een mooie smeuïge kaas met volle rijke smaak. Het is echt een allemansvriend met een licht zoet accent en een fruitig aroma.

Onze Armilar Cava van het huis Massana Noya is het paradepaardje van dit wijnhuis uit de Penedes. Ze werken al jaren volgens de bio-dynamische filosofie met respect voor de omgeving en tradities. Deze cava rijpt nog zo’n 30 maanden in de kelders. Dat geeft hem een elegante smaak met verfijnde belletjes, een mooie strakdroge cava met een lange afdronk. Een perfecte begeleider van de Lochtenberger, maar ook voor alle feestelijke gelegenheden deze maand!

Massana Noya is normaal € 15,00 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaalt u als abonnementhouder de hele maand december slechts € 12,00.


Combi 104 – november 2020:
Weingut Weltner – Sylvaner met St. Marcelin

We weten dat er in Duitsland goede wijnen worden gemaakt. Van de vele stijlen Riesling tot de weelderige Spatburgunders. Maar als je door het relatief warme Franken rijdt, dan is er toch altijd één ding wat opvalt. Die dikke, platte flessen die staan te shinen in de etalages van de Duitse wijnslijters, de zogenaamde Bocksbeutels. Deze naam is Europees beschermd en de fles mag alleen gebruikt worden voor Frankische wijnen. In het geval van deze wijn van Weingut Weltner is dat 100% Sylvaner.

De oorsprong van de naam Bocksbeutel is eigenlijk nog redelijk onbekend. De meeste mensen denken dat de naam komt van de ‘balzak van de geit’, puur vanwege de platte ronde vorm met korte hals. Een iets nettere term in de volksmond wordt dan ‘de buidel van de bok’.

Deze Sylvaner Trocken is een complexe stijl wijn. In eerste instantie een sappige aanzet van wit pit- en steenfruit. Laat de vriendelijkheid je niet voor de gek houden, want de kracht die volgt is erg sterk. Knapperige bitters wisselen zich af met de smaak van droge amandelen. Dwars door de aanzet loopt een stevige zuurgraad, maar die blijft mooi ingepakt door het witte fruit. Kortom: een wijn waar een fijn vetje naast geserveerd kan worden.

Wij kiezen dan voor de St. Marcelin. Een klein, lieflijk kaasje die (net als de wijn) meer power heeft dan het doet vermoeden. De St. Marcelin wordt gemaakt in de streek Dauphiné, ten zuiden van Lyon en wordt gemaakt van rauwe koemelk. Wij rijpen de kaas af in een stenen bakje in verband met die heerlijke zachte, smeuïge structuur. Lichte boersheid in de smaak wisselt zich af met frisse zuren. De kaas vangt de power van de Sylvaner mooi op en ‘knuffelt’ elkaar, wanneer ze met elkaar gecombineerd worden. En dat is precies wat we nu nodig hebben: een dikke, fijne knuffel!

Weingut Weltner is normaal € 17,50 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaalt u als abonnementhouder de hele maand november slechts € 14,00.


Combi 103 – oktober 2020:
Ciù Ciù Bacchus Rosso Piceno met Formaggio Don Carlo

We gaan langzamerhand weer de herfst in! Kortom, meer aandacht voor rode wijnen, zwaardere kazen met stevige smaken om s’ avonds heerlijk van te genieten als de gordijnen dicht zijn. Deze maand combineren we de Ciù Ciù Bacchus Rosso Piceno met de vrij onbekende Formaggio Don Carlo. Deze Ciù Ciù is een blend uit de Marche (Centraal-Oost Italië) van Montepulciano en Sangiovese druiven. De wijn is jong, fris, stevig en zacht. Mooie fruitexpressie, met tonen van bosvruchten, wat kruidigheid en een goede body. Een klein beetje luchten doet deze wijn alleen maar meer goed om wat meer vriendelijkheid te brengen.

Formaggio Don Carlo is een nobele kaas, afkomstig uit de regio Puglia in Zuid-Italië. De kaas wordt geproduceerd in de historische middeleeuwse boerderij “Masseria del Duca”, in de provincie Taranto. Het recept voor de kaas wordt al jarenlang doorgegeven van generatie op generatie, waarin werd voorgeschreven dat de kaas van rauwe koemelk wordt gemaakt en waar geitenstremsel aan wordt toegevoegd.

Deze van binnen bleekgele, harde kaas wordt nog steeds gerijpt op de oude boerderij. De paté is kruimelig en schilfert gemakkelijk, maar is ook geschikt om te raspen. De korst wordt ingewreven met extra vergine olijfolie die op dezelfde boerderij wordt geproduceerd. Don Carlo heeft een zoute, maar bijzonder intense smaak die met de jaren duidelijker wordt. Door de aanwezigheid van geitenstremsel krijgt de kaas een aangenaam pittige kick. Het ‘smaakspel’ tussen de Ciù Ciù en de Don Carlo is speels. In eerste instantie voert de wijn de boventoon, maar naarmate de smaak van de kaas na een hapje ontwikkelt, vormen ze een gebalanceerd mondgevoel. Laat die herfst maar komen!

Ciù Ciù Bacchus is normaal € 11,50 per fles. Maar na de eerste fles die voor u klaarstaat, betaalt u als abonnementhouder de hele maand oktober slechts € 10,30

Stuur ons een bericht

Stuur ons een bericht en u hoort spoedig van ons!

Niet leesbaar? Verander tekst.