• Op werkdagen (excl. feestdagen) voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
  • Gratis bezorging vanaf €75,-
  • Vragen? info@bourgondischlifestyle.nl

Het verhaal van de wijn

Januari – 2025
Raventós i Blanc – Blanc de Blanc met Galet d’Albatre

Gelukkig nieuwjaar! Dat 2025 een gelukkig, gezond en bovenal ook lékker jaar mag worden! Daarom vieren we dat met een fijne mousserende wijn. Deze Blanc de Blancs is één van de mooie mousserende wijnen van Raventós i Blanc. Jaargang 2019 is een blend van lokale druiven uit de Penedes, 40% xarel-lo, 39% macabeu, 15% parellada en 6% malvasia de sitges. De malvasia de sitges is een soort die bijna is verdwenen. Het wijnhuis heeft de druif weer hersteld op hun landgoed. Het is een variëteit die gecompliceerd is in de wijnbouw maar een juweeltje is in de wijnbereiding. De druif heeft een zeer hoge natuurlijke zuurgraad, waardoor het werkt als een natuurlijke verzuring van de wijn. Ook geeft het de wijn volume en een aromatisch complexiteit. Waar macabeu weer zorgt voor een elegant en fris karakter, met het accent op het witte fruit. De druiven parellada en xarel-lo zorgen voor kracht, karakter en diepgang.

Naast deze bubbel serveren we de Galet d’Albâtre, een zeer verfijnde geitenkaas uit de Seine-Maritiem, een deelregio van Normandië (Frankrijk). De Galet d’Albâtre wordt gemaakt van 100% rauwe geitenmelk en na rijping van ongeveer 3 weken een gewicht van 220 gram. De kaas draagt zowel de naam als de vorm van een kiezel, want de Albastenkust ligt hier vol mee. Nadat de kaas zijn vorm heeft gekregen wordt het bestrooid met geactiveerde kool. Dat zorgt naast wat meer kracht ook voor bescherming tegen uitdroging. De pâte is spierwit, kalkachtig en enigszins compact. Echter, zodra de kaas wordt gegeten smelt de pâte over het gehemelte. In eerste instantie ruik je de zoete geur van verse melk en gist. In vergelijking met andere jonge geitenkazen is de smaak helemaal niet zuur, maar juist verfijnd, licht boers en het proeft naar gesmolten boter.

Als abonnee heb je al voor de eerste fles betaald. Is de Raventos i Blanc goed bevallen? Dan is deze de gehele maand januari voor € 24,75 per fles te verkrijgen! 

December – 2024
Beaujolais Village Rouge met Le Petit Doruvael

De meeste mensen zijn wel bekend met de derde donderdag van november in de wijnwereld. Dan worden de eerste Beaujolais uit Frankrijk van dit jaar gepresenteerd. Piepjong en al snel in de fles… En het is dan de kunst om de fijne varianten te onderscheiden van de gemakkelijke. In dit geval zijn we erg tevreden over de wijnen van Corsin. In Jullié heeft hij ongeveer 15 hectaren aan grond die vol staan met wijngaarden, grotendeels Gamay. Het glooiende gebied geeft een goede ligging ten opzichte van de zon. Hierdoor rijpen de druiven in perfecte condities. Traditie wordt gerespecteerd maar moderne technieken worden geaccepteerd. De balans tussen deze 2 waarden geven perfecte wijnen met balans, concentratie, veel smaak maar toch elegantie. De druiven worden met de hand geplukt, gekneusd en vervolgens met stok en al ingeweekt. Dit geeft toch wat structuur aan de vooral fruitige Beaujolais Villages.

Naast de  Beaujolais Village combineren we de Le Petit Doruvael. De naam is ontleend aan de Zuivel- en Zorgboerderij Doruvael en betekent: Door Ruilverkaveling Van Elders. Doruvael wordt gemaakt door de familie Vlooswijk uit Montfoort en is een roodbacteriekaas vervaardigd van gepasteuriseerde koemelk. De kaas wordt gemaakt met een hoog vochtgehalte en wordt gerijpt in een ruimte van 15 graden. Het eindresultaat is een gewassen korstkaas met een opvallende rood-oranje kleur. De jonge boerenkaas is smeuïg en zacht van smaak en is bekroond met het Groene Hart keurmerk. Le Petit Doruvael is lekker bij een glas lichte rode wijn of een mooi (Nederlands) bier. Verder is hij geschikt voor raclette en kaasfondue en laat hij zich goed verwerken in een salade.

Als abonnee heb je al voor de eerste fles betaald. Is de Beaujolais Village goed bevallen? Dan is deze de gehele maand december voor € 15,10 per fles te verkrijgen! 

November – 2024
Dolcetto d’Alba ‘Piani Noce’ met Gran Mugello

In het hart van het Barolo-gebied vind je het wijnhuis van Parusso, gedirigeerd door de wijnmeester Marco Parusso. Hij weet hier als geen ander hoe hij de karakteristieke Italiaanse bodem tot expressie kan brengen in zijn wijn. Hij staat bekend om zijn Barolo’s gemaakt van de Nebbiolo, maar ook zijn Sauvignon Blanc, Dolcetto d’Alba en Barbera zijn groteske wijnen. Parusso laat zich niet leiden door hypes of wat anderen graag van hem willen zien. Zijn voornaamste doel: het beste uit zijn druiven halen en wijn maken die zowel jong als oud de drinker omver kan blazen.

Deze ‘Piani Noce’ is gemaakt van 100% Dolcetto d’Alba. Gemaakt met een lieflijke opvoeding. Niet op hout, maar op zijn eigen gistcellen in een RVS-tank. Daardoor overheersen de zwarte bessen, bramen en bosaardbeitjes. Verfrissend in smaak met vriendelijke tannines die goed combineren met hartige harde kazen, zoals de Gran Mugello.

De Gran Mugello is een uitstekend voorbeeld van authentieke Toscaanse kaasbereiding – een gedenkwaardige mix van een kenmerkende ivoorkleur, dichte textuur en intense aanhoudende smaak! De melk is afkomstig van koeien die mineraalwater drinken van de Panna-berg. Zodra de kaas is gemaakt, wordt hij gedurende 15 maanden in grotten gerijpt en elke dag gewassen met lokale extra vierge olijfolie. De Gran Mugello herken je aan zijn ivoorkleur en explosieve smaak. Je proeft de zoete delicate smaak van de melk die vervolgens plaatsmaakt voor een mooie boterachtige notentoets en eindigt met de uitgesproken smaak van extra vierge olie.

Als abonnee heb je al voor de eerste fles betaald. Is de Dolcetto d’Alba ‘Piani Noce’ goed bevallen? Dan is deze de gehele maand november voor € 16,40 per fles te verkrijgen! 

Oktober – 2024
Côtes-du-Rhônes Blanc ´Eclat´ met Banon Chevre

Het mediterrane klimaat in het zuiden van Frankrijk klinkt altijd erg aantrekkelijk. Veel zon, lekkere temperatuur en weinig neerslag. Maar voor de verbouw van druiven in de Rhône weten veel mensen niet dat de mistral er erg heftig kan zijn. De mistral is een (soms zeer harde) noordenwind die extra wordt aangewakkerd door de temperatuurverschillen tussen het noorden en zuiden van het Rhônedal. De wijngaarden die daar liggen moeten een bepaalde mate van beschutting hebben om tot de juiste ontwikkeling te komen. Dat geldt ook voor deze ´Eclat´. De blend van grenache blanc, bourboulenc en clairette zijn in warm weer tot goede rijping gekomen, waardoor het stuivende rijpe witte fruit je tegemoet komt. Met lychee op de voorgrond en wat floraals in het eind. De smaak kenmerkt zich vooral door gegrilde amandelen, vuursteen, citrus en vanille. Heerlijk om te combineren met een Banon Chevre!

Deze kleine geitenkaas komt uit het noorden van de Provence en is vernoemd naar een klein dorpje. De kaas wordt gemaakt van de rauwe melk van 3 geitenrassen die in de regio grazen. De geitjes staan minimaal 210 dagen buiten en eten dus een hele diversiteit aan grassen en kruiden. Nadat de kaas klaar is rijpt hij eerst 5 dagen naakt om vervolgens te worden omwikkeld met een kastanjeblad en te worden ingewreven met eau de vie voor verdere rijping. Ondanks dat de Banon pas in 2003 een AOC status kreeg, werd de kaas al in de tijd van de Romeinen gegeten. Zoals veel kazen heeft ook deze kaas een mythe aan zich kleven. Het verhaal gaat dat een Romeinse keizer zich dood at nadat hij maar liefst 161 van deze jongens had gegeten, zo lekker vond hij de Banon. Wij raden u dan ook aan het bij 1 of 2 te houden. Lekker pittig van smaak met wat lichtzoete tonen. Een geitenkaas met karakter!

Als abonnee heb je al voor de eerste fles betaald. Is de Côtes-du-Rhônes Blanc ´Eclat´ goed bevallen? Dan is deze de gehele maand oktober voor € 9,63 per fles te verkrijgen! 

September – 2024
Côtes-du-Rhônes Villages Zero Sulfites met 200 gram Michel

‘Grote’ wijnen uit de Rhône kennen de meeste wijnliefhebbers wel. Het is soms veel interessanter om ook de kleinere boeren of coöperaties op te zoeken. In dit geval een familiebedrijf dat sinds 1946 gestart is met het verbouwen van druiven ten westen van Avignon. Die typische ronde keien die je vooral in Châteauneuf-du-Pape vindt, zijn ook hier te vinden. Overdag nemen de keien de warmte op om die ’s nachts aan de stokken af te geven. En dat vinden die oude stokken maar al te lekker, want daardoor kunnen ze druiven laten groeien met extra veel structuur en sappigheid.  

Deze Côtes-du-Rhônes Villages bestaat uit grotendeels Grenache Noir, aangevuld met Mourvédre. Dat resulteert in veel sappigheid, waarbij in eerste instantie het zwarte fruit de primaire smaak domineert. Het fruit maakt vervolgens plaats voor wat tijm, drop en kaneel. Dit is een zogenaamde Vin Nature, wat inhoudt dat er geen sulfiet in de wijn is toegevoegd. Maar dan zonder die geitenwollensokken-smaak, want de wijnmaker maakt naast de oude technieken ook gebruik van moderne vinificatiemethodes. Direct opdrinken is een optie, maar drie tot vijf jaar liggen kan voor deze wijn geen kwaad.

We serveren de wijn graag met de Michel. Een Noord-Duitse harde kaas uit Oster-Ohrstedt, een klein dorpje nabij de grens met Denemarken. De kaas wordt gemaakt door kaasmakerij Backenholz. Michel is een echte boerenkaas, gemaakt van 50% geit- en 50% koemelk met een mooi hoog vetgehalte. De kaas wordt gepasteuriseerd en heeft een natuurkorst, gemaakt van wijn en olie. Kortom, de korst is er niet alleen om de kaas te beschermen en het vocht vast te houden, maar geeft ook nog eens een karakteristieke smaak. We laten de Michel het liefst de 18 maanden rijping aantikken wat resulteert in meer kracht en lengte. De structuur heeft fijne kristallen met een licht smeuïge impressie. Vervolgens pikante smaken met nootachtige tonen. In het eind overheerst de aanwezige geitenmelk met een fijne subtiele zuurgraad.

Als abonnee heb je al voor de eerste fles betaald. Is de ‘Côtes-du-Rhônes Villages Zero Sulfites’ goed bevallen? Dan is deze de gehele maand september voor € 11,80 per fles te verkrijgen! 

Augustus – 2024
Gelber Muskateller 0.0% ‘Flein’ met Ecume de Wimereux

We laten je graag kennismaken met het druivenras Gelber Muskateller, een wit druivenras uit Südsteiermark (Oostenrijk). Dit druivenras is een inheems ras en doet het vooral goed in gebieden die toch wel wat hoger op zeeniveau liggen en waar kalkhoudende mergelbodem te vinden is. Daardoor bouwt de druif fruitaroma’s op die wat weg hebben van rijpe abrikoos en een beetje grapefruit. De schil is relatief dik, waardoor het gemakkelijker diverse aroma’s kan ontwikkelen zoals lychee, munt en een beetje vlierbloesem. Maar bovenal ook de herkenbare muskaatsmaak. De wijnstokken zijn relatief oud en moeten hun best doen om uit de bodem goede voedingsstoffen op te nemen. Daardoor heeft de wijn ook een klein beetje een kruidig karakter. Om die complexe geuren en smaken te behouden, wordt de wijn gepasteuriseerd én gedealcoholiseerd. Zeer verantwoord dus!

Serveer naast de Gelber Muskateller de Écume de Wimereux. Een witflorakaas uit Nord-Pas-de-Calais (Frankrijk) die wordt gemaakt van 100% rauwe koemelk. Deze kaas is bedacht door kaasboeren die langs de Opaalkust in het noorden van Frankrijk werken en wordt met room verrijkt. In dit geval maakt dat de kaas een double-crème. Onder zijn wit donzen dakje vind je veel soepelheid terug. Veerkrachtig met smaken van melk, boter en room. De nasmaak, met een tikkeltje jodium (ietwat ziltig dus), prikkelt het gehemelte.

Als abonnee heb je al voor de eerste fles betaald. Is de ‘Flein’ goed bevallen?
Dan is deze de gehele maand augustus voor € 14,15 per fles te verkrijgen! 

Juli – 2024
Vuurzee Champagne-bier met Vuurzee Camembert

Oké, een beetje een vreemde eend in de bijt… Want bij een wijnabonnement verwacht je dan ook een wijn. In dit geval is het een bier, maar waar ook druiven in terug te vinden zijn!

Vuurzee is een gastronomisch bier, gemaakt met champagne-gist van de Pinot Noir druiven. Na 3-4 maanden rijping ontwikkelt zich een hele fijne mousse die ruikt naar citrusvruchten en banaan. Door het gebruik van champagne-gist heeft Vuurzee een licht lactisch karakter, is zacht en romig qua textuur en heeft aangename bitters door de tannines van de Pinot Noir uit eigen wijngaard. Perfect als aperitief of bij diverse delicatessen als kaviaar, oesters, coquilles en kazen tot foie gras, wagyu en ibérico ham.

Naast de Vuurzee serveren we een halve Vuurzee Camembert. ‘Best of both worlds’ zou je kunnen zeggen… De basis van deze heerlijke fruitige creatie is onze boerencamembert uit Normandië. Na aankomst in Kaasfort Amsterdam laten we deze drenken in Vuurzee. Het lichte zuurtje geeft een mooie fruitige toon aan de kaas. Als laatste voorzien we de kaas van een nieuw korstje in de vorm van broodkruim et voilà, de Vuurzee Camembert is geboren!

Als abonnee heb je al voor de eerste fles betaald. Is de Vuurzee goed bevallen?
Dan is deze de gehele maand juli voor € 28,45 per fles te verkrijgen! 

Whatsapp button