Gorgonzola Picante

Artikelnummer: 41 Categorie:

Beschrijving

Over de oorsprong van de Gorgonzola doen veel mythes de ronde. Velen, en zo ook wij, geloven dat de kaas zijn naam dankt aan het gelijknamige plaatje in Lombardije. Tijdens de tocht van en naar de bergtoppen, raakten de koeien zo vermoeid, dat zij een pauze moesten houden, net buiten de plaats Gorgonzola. De inwoners van dit gebied werden dus 2 x per jaar overspoeld met verse melk. De inwoners besloten om van de overtollige melk kaas te gaan maken, in eerste instantie Stracchino, vernoemd naar de vermoeide koeien, stracca=moe. Daarna bleef er nog steeds veel rijke melk over en besloot men de wrongel van de wei te scheiden. Vervolgens werd de wrongel in linnen doeken opgehangen om te draineren. Hierna werd de wrongel in een vorm gedaan en met rust gelaten. Uiteraard ontstond er naar verloop van tijd een natuurlijke schimmel die zich door de kaas verspreidde. In die tijd maakten mensen zich hier geen zorgen om en werd de kaas gewoon gegeten… en met groot succes! In de loop der jaren is het recept voor gorgonzola ontwikkeld en zijn er zelfs verschillende varianten ontstaan. In dit geval praten we over de “picante” variant. Zoals de naam al doet vermoeden is deze Gorgonzola wat pittiger van smaak. Ook qua structuur is deze kaas anders dan de Gorgonzola dolce. Nadat de wrongel in de vorm zit verliest deze veel vocht (wei) doordat er een pers op gezet wordt. De Roqueforti zorg voor een intense blauwe kleur en veel pit. Ook onze Gorgonzola Picante wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. De kaas past heel goed op een plateau, maar wordt ook veel in de keuken gebruikt om Italiaanse gerechten wat pikante tonen te geven.

Extra informatie

Land

Streek

Type kaas

Diersoort

Melk