Gorgonzola Dolce

Artikelnummer: 39 Categorie:

Beschrijving

De romigste Gorgonzola die u ooit zult proeven. Over de oorsprong van de Gorgonzola doen veel mythes de ronde. Velen, en zo ook wij, geloven dat de kaas zijn naam dankt aan het gelijknamige plaatje in Lombardije. Tijdens de tocht van en naar de bergtoppen, raakten de koeien zo vermoeid, dat zij een pauze moesten houden, net buiten de plaats Gorgonzola. De inwoners van dit gebied werden dus 2 x per jaar overspoeld met verse melk. De inwoners besloten om van de overtollige melk kaas te gaan maken, in eerste instantie Stracchino, vernoemd naar de vermoeide koeien, stracca=moe. Daarna bleef er nog steeds veel rijke melk over en besloot men de wrongel van de wei te scheiden. Vervolgens werd de wrongel in linnen doeken opgehangen om te draineren. Hierna werd de wrongel in een vorm gedaan en met rust gelaten. Uiteraard ontstond er naar verloop van tijd een natuurlijke schimmel die zich door de kaas verspreidde. In die tijd maakten mensen zich hier geen zorgen om en werd de kaas gewoon gegeten… en met groot succes! In de loop der jaren is het recept voor gorgonzola ontwikkeld en zijn er zelfs verschillende varianten ontstaan. In dit geval praten we over de “dolce” variant. Dolce betekent zoet in het Italiaans en dat is op deze kaas ook zeker van toepassing. De smaak is zeer mild en neigt naar zoet. De structuur is ultra romig doordat de kaas niet met een pers geperst wordt, en dus een minimum aan vocht verliest. De gorgonzola dolce is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk waar Penicillium Roqueforti aan wordt toegevoegd. Deze kaas is zeer geschikt voor mensen die blauwader-kazen net pas beginnen te waarderen. Ook doet deze kaas het bijzonder goed in de keuken en zijn er tal van gerechten te bedenken met de gorgonzola dolce.

Extra informatie

Land

Streek

Type kaas

Diersoort

Melk