Beschrijving
Deze mooie en krachtige Franse Alpen kaas wordt minimaal één jaar gerijpt. De Beaufort d’été wordt bereid van rauwe melk en voor die bereiding wordt melk gebruikt afkomstig van de Tarentaise of Abondance koeien. De koeien grazen in de Franse Savoie en dan speciefiek in drie valleien, dit zijn de Beaufortain-, de Tarentaise- en de Mauriennevallei en in een klein deel van de vallei van Arly. Sinds 1968 heeft deze kaas ook een AOC keurmerk gekregen en mag dus ook echt alleen uit en van eerder genoemde melk, ras en gebieden gemaakt worden. Voor een kilo kaas gebruikt men 12 liter melk, dit is ruim een liter meer dan voor de gemiddelde kaas. De smaak van de kaas is complex met vele notentinten en de geur is krachtig. De benaming “Beaufort d’ été” wilt zeggen dat in dit geval alleen de melk wordt gebruikt uit de maanden juni tot en met oktober. Dit zijn namelijk de maanden waarin de koeien lekker buiten in de valleien lopen te grazen en dus op dat moment de mooiste en lekkerste melk produceren. Afhankelijk van hoe lang de kaas gerijpt wordt kan het gewicht van een heel wiel verschillen van tussen de 40 en de 60 kilo.