Home  | Nieuws  | Activiteiten  | Route  | Contact
 

Onze opbouw van het kaasplateau
Het samenstellen van een kaasplankje lijkt eenvoudig, maar is dat allerminst. Het gaat erom dat u de juiste kazen en smaken combineert en dat u uitgaat van een correcte volgorde. Wij adviseren om bij het samenstellen van een kaasplateau uit te gaan van deze volgorde:

1. Geiten- en schapenkazen
Geiten- en schapenkazen hebben een hoog zuurgehalte en kenmerken zich door ‘frisheid’. Die combinatie maakt de smaakpapillen wakker en bereidt de mond voor op de andere smaken
die zich tijdens de proeverij voordoen.

2. Witflora- en romige kazen
Deze kazen hebben een romige structuur en zijn zacht van smaak. Deze groep kazen zorgt ervoor dat er een filmpje op je gehemelte ontstaat, die straks de smaak van de harde kazen langer laat ‘spelen’.

3. Harde kazen
De harde kazen kenmerken zich door hun fruitigheid en nootachtige tonen. Deze smaken blijven door de romige voorganger van het kaasplankje lang hangen. De Boeren Goudse, onze Nederlandse trots valt onder de categorie harde kazen, evenals Comté Beaufort en de Gruyère.

4. Roodflorakazen
Roodforakazen worden gewassen met pekelwater. Ze zijn vaak sterker van geur en overtreffen de smaak van harde kazen. Ze zijn smeuïg, soms lepelbaar en toch krachtig van smaak. Denk hierbij aan het type Munster, Epoisses, Aberot. De roodflora wordt al aan de melk toegevoegd en komt tot ontwikkeling bij het wassen van de kazen met vloeistoffen zoals pekel of eau de vie.

5. Blauwflorakazen
De blauwflora- of blauwaderkazen worden bijna allemaal bereid met penicillium roqueforti. De kazen zijn krachtig  van smaak. Bovendien blijft de smaak lang aanwezig. De penicillium zorgt ervoor dat de spijsvertering goed op gang komt. De basis van de penicillium is ooit ontstaan in de omgeving van Roquefort en wordt nog steeds gekweekt op de traditionele boerenbroden.



Onze boeren  | Onze affinage  | Onze winkels  | 'Onze' restaurants  | Onze kazen
Home  | Nieuws  | Archief  | Nieuwsbrief  | Activiteiten  | Route  | Contact

Bourgondisch Lifestyle Beverwijk, Plantage 120 A, 1943 LR Beverwijk. Telefoon: 0251 220 332
Bourgondisch Lifestyle Haarlem, Koningstraat 5, 2011 TB Haarlem. Telefoon: 023 202 47 47

Sitemap  | Disclaimer  | Copyright