Bekijk de online versie als deze e-mail niet goed wordt weergegeven
     
Beste fromagers,

De herfst is begonnen en ook weer een prachtig kaasseizoen! Tijdens deze donkere, koude dagen is het toch heerlijk om een aantal mooie robuuste kazen aan uw plateau toe te voegen. Lekker in combinatie met een heerlijke rode wijn.
  Wij hebben voor u de volgende kazen uitgelicht:

Pierre & Pôtre

Dit mooie vierkante kaasje uit Méan, België, wordt gemaakt van rauwe schapenmelk. Wanneer de kaas klaar is wordt deze gewassen met een speltbier. Dit bier wordt gemaakt van de bijzondere biologische tarwekorrel Spelt. De Speltkorrel heeft de eigenschap om een licht zoetje aan het bier af te geven en dit proef je dan ook terug bij deze romige schapenkaas. Het kaasje wordt gemaakt op een familieboerderij in de Ardennen. De inmiddels meester in kaasmaken, begon in 1976 met het houden van geiten. De boer had echter niet genoeg kennis om kaas te maken. Totdat hij op een dag hier een beschrijving over las in een damesblad van zijn vrouw. De kunst van het kaasmaken heeft de boer vandaag de dag zo in de vingers dat hij inmiddels 35 soorten kaas maakt van 3 soorten melk; koe-, geit- en schapenmelk. Deze kaasmaker behoort tot de top van België.
Adrahan
Omgeving: Cork, West Ierland

Deze heerlijke roodflorakaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. De melk wordt verkregen uit de eigen kudde raszuivere Friese Holsteiners van “Adrahan farm” die al sinds 1925 door de familie Burns zelf gefokt wordt. Het kaasmaken begon echter later. In de jaren 70 was de boer van mening dat de producten die het gezin at niet goed genoeg waren en hij begon zelf zuivelproducten te maken. Door de kaas ook kleinschalig te verkopen, groeide de populariteit en wordt de Adrahan nu gezien als een van beste kazen die Ierland rijk is.
Het recept voor de Adrahan wordt niet geheel prijsgegeven. Wel weten we dat de kaas met de hand en van gepasteuriseerde melk gemaakt wordt, waar vegetarisch stremsel aan toe wordt gevoegd. Vervolgens krijgen de kazen een pekelbad en rijpen ze gedurende 12 weken door. Wanneer de kaas jong is heeft hij een mooie zachte smaak en is de kern van de kaas wat droger van structuur. Naarmate deze rijper wordt komt het pittige karakter meer naar voren en wordt de kaas ook iets smeuïger.

Naast de roodflora kazen, zijn er nog een aantal kazen die naar onze mening fantastisch bij dit seizoen passen. Denk bijvoorbeeld aan de Vacherin Mont d’Or. Sinds een week hebben wij deze heerlijke kaas weer binnen. Daarnaast zal de Vacherin fermier ook zeer snel zijn opwachting weer maken.

 
  Remeker:

Een mooie verrijking van ons assortiment. Deze biologische kaas wordt gemaakt in het hart van Nederland. De melk wordt geproduceerd door het Jersey koeienras. Deze koe staat er bekend om een goede melkproductie te hebben met een hoog vetgehalte. Daarbij bevat de melk ook meer caroteen.
Het gevolg hiervan is een zeer romige kaas, die ook nog eens een mooie intense gele kleur heeft door het caroteen. Daarbij heeft de familie in 2004 besloten om alles op zo’n natuurlijk mogelijke wijze te laten verlopen. Dit betekent;

- Dat de dieren zijn gehoornd
- De dieren krijgen geen: krachtvoer, inentingen,
--antibiotica enz.
- Zo min mogelijk zouttoevoeging plaatsvindt aan de kaas

Dit in combinatie met het respect waarmee de familie het land behandelt, zorgt voor een pure en eerlijke kaas. Wij hebben 2 leeftijden in ons assortiment. De Remeker Puur, deze variant heeft een rijpingstijd van 8-9 maanden, met een natuurlijke eetbare korst van boterolie (Ghee) en harde, maar romige pâte. Daarnaast is er de Olde Remeker de minimaal 16 maanden gerijpte variant, deze kaas bevat iets meer eiwitkristallen. Beide kazen zullen een heerlijke aanvulling zijn op uw kaasplateau.

Wist u dat?
Wij heerlijke boeren boterrollen in ons assortiment hebben. Deze worden bereid van afgeschepte room van de melk. De boter is afkomstig uit Oud Ade, waar ook de échte boeren Leidse Sleutelkaas wordt gemaakt. Er zijn 2 varianten: gezouten en ongezouten. Bij bestelling van deze rollen leveren wij mooie botervelletjes, voorzien van bovenstaande tekst in combinatie met ons logo.

Tot slot willen wij u graag de activiteiten van komende maanden laten weten. In het bijzonder de Kaasconferentie op 5 november a.s. Hieronder vindt u het overzicht.

Wij hopen u spoedig weer tegen te komen en mocht u nog vragen hebben dan kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Vriendelijke groet,

René, Latif en het Team van Bourgondisch Lifestyle
Activiteiten

Wine and Food Festival: www.thewinesite.nl/evenementen

In samenwerking met Alain Alders van De Vrienden van Jacob en Kookstudio de Kookerij in Noordwijk organiseren wij een Masterclass koken met kaas op donderdag 1 november a.s.
Voor meer informatie en inschrijving klik hier.

Kaasmarkt op 4 november 2012, deze vindt plaats bij winkelcentrum De Plantage in Beverwijk

Kaasconferentie op 5 november 2012 - zie uitnodiging

Gault Millau Gala in Maastricht op 29 november 2012: www.gaultmillau.nl