Bekijk de online versie als deze e-mail niet goed wordt weergegeven
   
Beste Bourgondiërs,

Inmiddels is de zomer voorbij... Jammer, maar dit heeft ook zo zijn voordelen.
Ten eerste is het ons genoegen u mede te delen dat de Vacherin Mont d’or weer in huis is. Dit heerlijke kaasje is bij velen van u bekend. Toch willen wij u graag wat meer vertellen over dit bijzondere product.

De Vacherin wordt gemaakt in de Jura, Oost-Frankrijk. De rauwe melk die gebruikt wordt komt van een speciaal koeienras, namelijk de Montbéliard. Deze koeien produceren tijdens de zomermaanden de melk voor de bekende Comté . Wanneer de koeien echter op stal staan loopt de melkproductie terug en wordt er gekozen om een kleinere kaas te maken. U kunt er namelijk vanuit gaan dat er voor elke kilo kaas gemiddeld 10 liter melk nodig is. De kaas wordt alleen gemaakt van oktober tot maart. Op de Vacherin Mont d’or rust een AOC-benaming. Dit betekent dat deze kazen binnen een bepaalde regio gemaakt moeten worden. Ook moet de traditie van het rijpen in een band van sparrenhout worden gehanteerd. Nu kan de Mont d’or op verschillende wijzen worden gegeten. Namelijk “puur natuur”, lekker op kamertemperatuur of uit de oven met knoflook, peper en witte wijn. Op deze manier is de kaas te vergelijken met een mooie, elegante kaasfondue. Kortom, mis hem niet, zolang hij nog aanwezig is!
Zoals u van ons gewend bent organiseren wij in het najaar onze Kaasmarkt. Dit jaar staat deze gepland op zondag 13 oktober aanstaande tussen 12.00 en 16.00 uur. Ook nu hebben wij weer boeren uit heel Europa bereid gevonden om ons op deze dag te komen ondersteunen. U zult heerlijke kazen proeven, die uiteraard ook te koop zijn, mocht u thuis nog even verder willen genieten.
Ook kunt u bij onze gezellige wijnbar terecht voor een mooi glas wijn, exclusief verkrijgbaar bij Bourgondisch Lifestyle. Accordeonist Jaap Samson zal samen met de band Jolie Coeur een prachtig Frans repertoire opvoeren. Het belooft een waar spektakel te worden!
En dan nog meer groot nieuws... Bourgondisch Lifestyle gaat uitbreiden. Vanaf 29 oktober (o.v.b.) bent u ook van harte welkom in onze nieuwe winkel op de Koningstraat 5 in Haarlem. Hier zullen we onze nieuwe winkel vestigen in een prachtig authentiek pand. Als u vanaf de Grote Markt deze straat inloopt, zitten wij meteen aan uw linkerhand, precies tegenover het gemeentehuis. Hier zal een oude bekende, namelijk Eva Jurriëns van Bourgondisch Lifestyle samen met een nieuw team u in dezelfde sfeer als onze winkel in Beverwijk verwelkomen. In Beverwijk blijft alles zoals u nu van ons gewend bent.
Op dit moment is de verbouwing in volle gang, maar vanaf eind oktober zouden wij het erg leuk vinden als u de nieuwe winkel komt bewonderen.
Na al dit spannends willen we nu een aantal kazen onder de aandacht brengen. De dagen worden korter en het weer slechter, het is dus de tijd om wat mooie, krachtige kazen onder de aandacht te brengen:
Red Leicester   Epoisses AOC

De productie van de Epoisses begon in de 16de eeuw in het gelijknamige plaatsje in de Bourgogne, Frankrijk. Volgens oude geschriften is de kaas bedacht door monniken, die een gedetailleerd recept voor de kaas ontwikkelden. Vierhonderd jaar later werd de productie volledig gestopt, mede door de Eerste Wereldoorlog. In 1956 was er een klein groepje boeren uit dezelfde regio die deze mooie rood-flora kaas weer nieuw leven inbliezen door middel van het originele recept . De Epoisses Nue (=naakt) was wederom een feit. De Epoisses Nue wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk en vervolgens gewassen met Marc de Bourgogne. Deze kaas is heerlijk smeuïg, maar wel snijbaar. Er zijn 2 producenten die deze artisanale variant produceren, namelijk Berthaut en Gaugry. Dan is er nog een 3de boer die een stapje verder gaat. La ferme Marronniers produceert als enige ter wereld de Epoisses fermier. De Epoisses fermier wordt gemaakt van rauwe melk, gerijpt in een eikenhouten bakje om vervolgens ook gewassen te worden met Marc de Bourgogne. Deze kaas is bijzonder romig en wordt geserveerd met behulp van een lepel. Beide kazen hebben een AOC-status . Volgens velen is dit één van de beste kazen die Frankrijk te bieden heeft. En het verhaal gaat dat het zelfs de favoriet van Napoleon was.
Tomme Brulee

Dit kleine harde kaasje komt uit het Franse Baskenland, Pyreneeën. De Tomme Brulee wordt gemaakt van rauwe schapenmelk van het lokale ras Basco-Béarnaise. Dit schapenras graast al jaren op de bergtoppen van de Pyreneeën. De kaas is heerlijk fruitig van smaak en heeft een smeuïge pâte. Wat deze kaas uniek maakt is dat hij na een rijpingsperiode van 3 maanden wordt geflambeerd. Hierdoor ontstaat er en prachtig rood/bruine korst die een heerlijke, gerookte smaak afgeeft. Deze Tomme is heerlijk op een kaasplateau, maar is ook een leuk alternatief voor Tete des Moines kaas op een girolle-apparaat. Op deze wijze creëert u heerlijke “kaaskrullen”.
  Durrus
Red Leicester   Lucifero

Deze “duivelse” Lucifero is een romige, gorgonzolastijl kaas gemaakt van rauwe koemelk. De kaas vindt zijn herkomst in Lombardije, Noord Italië. Aan deze heerlijke ietwat zoetige blauwader-kaas zijn pittige vlokjes Spaanse peper toegevoegd. Dit zorgt voor een mooi en spannend samenspel tussen de zoetige tonen in combinatie met het pit van de pepers. De kaas heeft een minimale rijpingstijd van 60 dagen. Deze kaas is uniek in zijn soort. Een leuke optie om uw plateau lekker wat pit te geven.  
Activiteiten:

13 oktober: Kaasmarkt, save the date!

14 oktober: Kaasconferentie. Deze wordt georganiseerd voor onze professionele klanten uit de horecabranche. Dit jaar zal deze plaatsvinden in het Kennemer Theater in Beverwijk. Ook zal er een wedstrijd plaatsvinden, georganiseerd door Gault Millau en Bourgondisch Lifestyle. Hierbij gaan we op zoek naar de Beste Fromager 2014. Toegang alleen met uitnodiging.

29 oktober: Opening nieuwe winkel Haarlem

Graag zien we u snel in één van onze winkels.

Een Bourgondische groet,
René, Latif en het team van Bourgondisch Lifestyle