Bekijk de online versie als deze e-mail niet goed wordt weergegeven
   
Beste Kaasvrienden,

De afgelopen maand is er veel gebeurd. Op 13 en 14 oktober organiseerden we de Kaasmarkt en Kaasconferentie. De Kaasmarkt werd ondanks het slechte weer zeer goed bezocht. In één woord: Fantastisch! De sfeer was prima en iedereen had het naar de zin. De volgende dag was er de Kaasconferentie in het Kennemer Theater, een kaasspektakel voor de horecabranche. Gault Millau organiseerde in samenwerking met ons gedurende deze dag de wedstrijd voor Beste Fromager 2014.
De top 3 werd uitgenodigd op het Gault Millau gala in de Rai, waar de uiteindelijke volgorde bekend werd gemaakt: 1ste plaats Leon Thange van restaurant Oud Sluis, 2de plaats voor Niek Groen, restaurant de Nederlanden en tot slot Freddy Dorst van restaurant Allure. Het was geweldig om te zien hoe iedereen met dit fantastische product omging en wat een mooie wijn-spijscombinaties er werden gemaakt.
Op 10 november werd de feestelijke opening van onze nieuwe winkel in Haarlem gehouden. Vanaf 13.00 uur konden de bezoekers terecht voor een heerlijk glas bubbels en een lekker bordje Raclette kaas. Onze huisaccordeonist zorgde weer voor gezellige muziek en de sfeer was fantastisch. Graag willen wij iedereen die erbij was bedanken voor deze bijzondere dag. Wij zijn bijzonder trots op het eindresultaat van de verbouwing en hopen dan ook dat iedereen dit nieuwe filiaal zal komen bezoeken, het is zeker de moeite waard!
De feestdagen staan voor de deur. Dit betekent een drukke, maar oh zo gezellige tijd. Om deze feestelijke periode in te luiden hebben we allereerst Mieke Konings uitgenodigd. Samen met Giovanni maakt zij al een aantal jaren 2 prachtige wijnen in het hartje van Toscane. Om te beginnen, de Rosso di Montalcino DOC, een schitterende wijn waarvan de smaak licht robuust is met mooie tonen van laurier en kersen. En dan de grote broer… Brunello di Montalcino DOCG. Een krachtige, maar toch elegante wijn, vol van smaak, waarbij u vooral zwart fruit en peper terug proeft. Een wijn die nu al heerlijk is bij een mooi stuk vlees, maar ook nog jaren bewaard kan worden voor een speciaal moment.
Mieke zal dit hele weekend bij Bourgondisch Lifestyle te vinden zijn om alle ins-en-outs over deze wijn met u te delen. En natuurlijk zal er een fles openstaan om lekker te proeven. Vrijdag 15 november is zij van 12.00 tot 17.00 uur te vinden in onze nieuwe winkel op de Koningstraat 5 in Haarlem. Zaterdag 16 november kunt u haar tussen 12.00 en 17.00 bezoeken in de Kaasbeleving op de Plantage 120a in Beverwijk.
  Durrus
Red Leicester   En dan begint de jaarlijkse Country & Christmas Fair bij Kasteel ter Haar in Haarzuilens. Van woensdag 20 t/m zondag 24 november zijn wij op deze prachtige fair te vinden. U zult hier unieke kerstcadeaus en bijzondere lifestyle-artikelen tegenkomen. Maar ook staan er een aantal stands met heerlijke delicatessen. Bij ons kunt u terecht voor de heerlijke Comté, smeuïge Vacherin Mont d’or en vele andere ambachtelijke kazen, broden en confituren.
Zoals u van ons gewend bent zetten we in elke mail een aantal kazen in het zonnetje. Deze keer stellen we een mooi internationaal plateau voor u samen en maken we een reis door Europa….. Dit is misschien een leuk idee voor pakjesavond!

Twentse Buchette
Een geitenkaasje gemaakt van rauwe geitenmelk. De kaas wordt gemaakt in Twente. Hier loopt een kudde van 100 Saanen-geiten, van oorsprong een Zwitsers ras. De hoofdtak van het bedrijf is de geitenhouderij, maar daarnaast wordt een gedeelte van het land gebruikt voor akkerbouw, waar het voer voor de geiten door de boer zelf verbouwd wordt.
Nadat de boer zich in 1988 in Frankrijk het vak van kaasmaken eigen had gemaakt, begon hij hier in Nederland op kleine schaal met het produceren van verse geitenkaas. Dit werd zo’n succes dat de kaasjes inmiddels bekend zijn door het hele land. Wij voeren in ons assortiment 2 varianten. De Twentse Buchette naturel en de Twentse Buchette met hout-as. Beide kazen hebben een stevige pâte en hebben een frisse en kruidige smaak.
  Durrus
Red Leicester   Dzorette
Een nieuwe smaaksensatie uit Zwitserland. Gemaakt van rauwe koemelk en vervolgens ingelegd met geroosterde dennennaalden en een klein beetje Rozemarijn. Dit is ook waar de kaas zijn naam aan dankt, het betekent namelijk “klein bos” in een zuid- Zwitsers dialect. De kaas is per ongeluk ontstaan. Nadat de boer tijdens een jaarwisseling te diep in het glaasje had gekeken, liet hij een stukje eigengemaakte kaas onder de kerstboom vallen. Toen hij tevergeefs geprobeerd had de dennennaalden te verwijderen, at hij de kaas alsnog op. Zo kwam hij op het idee. Na heel wat experimenteren ontstond deze prachtige kaas. De melk die voor de kaas gebruikt wordt is van bijzonder hoge kwaliteit. De koeien grazen in hele kleine kuddes, namelijk niet meer dan 20 stuks, op de beroemde vlaktes van de Etivaz.
Een heerlijke nieuwe witflora kaas die, wanneer jong gegeten, een mooie stevige structuur heeft, maar wanneer langer gerijpt heerlijk gaat lopen zoals we ook wel kennen van de brie’s.
Il Cinerino
Van oudsher vieren de bewoners op 13 juni de komst van de zomer in het plaatsje Castelcivita, net onder Salerno. Zoals vaak het geval is in Italië wordt er op deze dag een heilige geëerd, St. Anthony. In Castelcivita doen zij dit door kampvuren te bouwen waar het mediterrane kruid mirte, wordt verbrand. In de weken na 13 juni wordt het as verzameld en gebruikt om deze mooie schapenkaas mee te behandelen. Hierdoor ontstaat er een prachtige grijze korst die een mooi contrast biedt met de strogele pâte. De Il Cinero wordt gemaakt van rauwe melk en gerijpt in de natuurlijke grotten in de Alburni heuvels. Wanneer de kaas de respectabele leeftijd van 10 maanden heeft bereikt, ontstaat er een heerlijk volle smaak, met mooie frisse zuren en een hele subtiele rooktint van het as. Een kaas die u geproefd moet hebben.
  Durrus
Red Leicester   Adrahan
Omgeving: Cork, West Ierland
Deze heerlijke roodflora kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. De melk wordt verkregen uit de eigen kudde raszuivere Friese Holsteiners van “Adrahan farm” die al sinds 1925 door de familie Burns zelf gefokt wordt. Het kaasmaken begon echter later. In de jaren 70 was de boer van mening dat de producten die het gezin at niet goed genoeg waren en hij begon zelf zuivelproducten te maken. Door de kaas ook kleinschalig te verkopen, groeide de populariteit en wordt de Adrahan nu gezien als een van beste kazen die Ierland rijk is.
Het recept voor de Adrahan wordt niet geheel prijsgegeven. Wel weten we dat de kaas met de hand en van gepasteuriseerde melk gemaakt wordt, waar vegetarisch stremsel aan toe wordt gevoegd. Vervolgens krijgen de kazen een pekelbad en rijpen ze gedurende 12 weken door. Wanneer de kaas jong is heeft hij een mooie zachte smaak en is de kern van de kaas wat droger van structuur. Naarmate deze rijper wordt komt het pittige karakter meer naar voren en wordt de kaas ook iets smeuïger.
Roquefort Carles
Een nieuwe Roquefort in ons assortiment. De kaas wordt gemaakt door een familie volgens eeuwenoude tradities. Zoals altijd wordt ook deze Roquefort gemaakt van rauwe schapenmelk, het verschil zit hem in het ambacht. De Carles wordt nog altijd met de hand gemaakt en bestrooid met de penicilinum Roqueforti van beschimmeld broodkruim. Hierna gaat hij naar de grotten die ook in bezit zijn van de familie, om verder te rijpen op eiken planken die al meer dan een eeuw oud zijn.
De Roquefort ontving in 1925 als eerste een AOC benaming. Dit heeft als gevolg dat de kaas alleen in de regio Roquefort gemaakt mag worden in het zuiden van Frankrijk. Daarbij eist het AOC een minimale rijping van 3 maanden. De Carles rijpen wij door tot minimaal 4 maanden om een mooie intense smaak te creëren. Een heerlijke romige blauwader met lekker veel pit!
  Durrus
Wij hopen u weer voldoende inspiratie te hebben meegegeven voor deze komende tijd. Volgende maand ontvangt u uiteraard nog een mail voor de kerst. Hierin zult u het ultieme kerst kaasplateau terugvinden. Deze wordt speciaal door ons voor u geselecteerd en bevat de absolute top aan kaas!

Tot slot willen wij graag nog even meegeven dat u uiteraard ook dit jaar weer bij ons terecht kunt voor alle kerstpakketten en relatiegeschenken. Ook verzoeken wij u om privébestellingen voor kaasplateaus voor de feestdagen tijdig aan ons door te geven, zodat wij er de aandacht aan kunnen besteden die deze verdienen.

Graag tot ziens in Beverwijk of Haarlem!

Een Bourgondische groet,

René, Latif en het team van Bourgondisch Lifestyle.