Bekijk de online versie als deze e-mail niet goed wordt weergegeven
   
Beste Chefs, sommeliers en fromagers.

Ook deze maand hebben we voor u weer een opsomming van alle nieuwe ontwikkelingen binnen Bourgondisch Lifestyle. En dat zijn er heel wat geweest. In de eerste plaats reisde René vorige maand af naar Hong Kong. Samen met 3 andere Europese Maitre Fromagers was hij te gast op het International Cheese Festival, gehouden bij het unieke Hullet House, onderdeel van de Aqua Restaurantgroep. Samen lieten zij meer dan 3000 gasten kennis maken met het meest unieke stukje zuivel uit Europa. En natuurlijk in het bijzonder onze prachtige boeren goudse kazen. Naast de diverse masterclasses die werden gegeven, kon men heerlijk proeven. Tot slot was er een Cheese-Knockout. Dit hield in dat er drie groepen kaas blind geproefd werden. De Nederlandse kaas scoorde zeer hoog. De boeren overjarige kaas van Verweij uit IJsselstein (36 maanden gerijpt) werd 2e. In de categorie zachte kazen won de Petit Doruvael uit Montfoort het van de Franse, Italiaanse en Schotse inbreng. En voor de categorie 'speciaal kazen' hadden we de Remeker Puur ingestuurd, ook deze kwam als 2de uit de proeverij. Al met al een zeer bijzondere score, en zeker iets waar we trots op mogen zijn!
En dan onze jaarlijkse kaasconferentie. Deze zal plaatsvinden op 14 oktober 2013 van 11.00 tot 15.00 uur. Deze keer hebben we besloten om het nog grootser aan te pakken. We hebben nu al een aantal boeren die toegezegd hebben bij dit fantastische evenement aanwezig te zijn. We waren dit jaar genoodzaakt om een andere locatie te zoeken, aangezien het pand van voorgaande jaren er niet meer staat. Dit is een schot in de roos geweest. We hebben namelijk een fantastisch alternatief gevonden, wat u zeker versteld zal doen staat. Dit mag u niet missen!

Begin mei zijn René en Latif naar België geweest en hebben daar bij verschillende boeren een aantal prachtige nieuwe kazen gevonden. Zij hebben een mooie rondreis gemaakt door de Belgische Ardennen en hebben hele bijzondere kazen gezien en uitgebreid geproefd. We hebben dan ook besloten om deze toe te voegen aan ons assortiment. Hieronder vindt u een uitgebreide omschrijving van een aantal van deze nieuwe toppers.
Chevre Pouligny St. Pierre   Buche d'Ardennes

Geweldige nieuwe geitenkaas uit Méan, België. De boer die deze kaas produceert, heeft een geweldige passie voor de ambacht van het kaasmaken. Op dit moment produceert hij 30 verschillende soorten, van zowel koe-, geiten- als schapenmelk. De Buche gemaakt van rauwe melk, lijkt qua uiterlijk op een hele grote st. Maure. Toch zijn er wel degelijk wat verschillen, iets wat logisch is door het verschil van terroir. De Buche is bijzonder smeuïg en heeft hele frisse tonen met een klein zoetje in de nasmaak. Ook wordt de Buche niet gerijpt met een strootje in het midden van de kaas, hierdoor komt er minder zuurstof bij de pâte en blijft deze romiger. De melk voor deze kaas komt van het bijzondere geitenras Chamoisée, dit geitenras heeft invloeden vanuit de Alpage geitenrassen en produceert uitzonderlijk rijke melk, heel geschikt om te verkazen. Dit blijkt ook wel , want de Buche is een geitenkaas die niet op uw kaasplateau mag ontbreken.
Pavé Crème

Heerlijke nieuwe witflora-kaas gemaakt van rauwe koemelk. De kaas heeft de vorm van een kleine baksteen en zoals de naam al doet vermoeden is deze Pavé heerlijk romig en plakt in de mond. De kaas wordt gemaakt op een hoeve in Méan, België. Hier maakt kaasmeester Daniël samen met zijn vrouw meer dan 30 soorten kaas. De melk verkrijgen zij via een zelf opgerichte coöperatie van lokale boeren. De koemelk die zij voor deze kaas gebruiken is van hoog niveau en volledig biologisch. Nadat de kaas klaar is, rijpt deze minimaal 4 weken en ontstaat er een prachtige witte dons laag op de kaas. Een geweldige creatie van dit familiebedrijf uit de Ardennen.
  Chevre Pouligny St. Pierre
Red Leicester   Le Picoleur

Een mooie nieuwe roodflora kaas uit België. De kaas heeft een pittig karakter en is lekker romig maar wat steviger van structuur, eigenlijk net als een stevige boter. Deze kaasmaker uit Méan heeft altijd een grote liefde voor de natuur gehad. Zo begon hij in 1976 al een geitenboerderij. Nadat hij in een damesblad een artikel las over kaasmaken, besloot hij dit ook te proberen. Inmiddels heeft hij zijn eigen kudde geiten verkocht en maakt hij 30 verschillende soorten kaas. De verschillende soorten melk verkrijgt hij vanuit een zelf opgerichte coöperatie van boeren uit de lokale omgeving. Deze kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk. Picoleur betekent vrij vertaald: de pimpelaar of dronkenlap. Het kaasje kreeg deze naam omdat hij flink gewassen wordt met een biologische witte wijn. Wederom een topper uit België!
Falaën

Deze koemelk kaas wordt gemaakt op een boerderij in Falaën, Zuid-België. Op deze prachtige plek creëerden Francine en Etienne een mooie kaasmakerij binnen hun landbouwbedrijf. De familie maakt kaas met de melk van eigen kudde. Voor de Falaën wordt de melk gethermiseerd. Dit houdt in dat de melk gedurende 20 seconden op 63 graden wordt verwarmd. Wanneer de kaas klaar is wordt de korst gewassen met pekelwater. Na een rijping van minimaal 6 weken ontstaat er een heerlijke romige kaas met een lekker pikantje op de korst. De vierkante Falaën leent zich geweldig als ingrediënt voor een pittige tartiflette, een gerecht uit de Savoie dat gemaakt wordt met aardappel en ui. Dit veelzijdige kaasje is zeker de moeite waard om uit te proberen.

Tot zover een aantal nieuwe aanwinsten.
  Durrus
Durrus   Voor degenen die dit nog niet wisten, wij hebben naast de gemiddeld 400 soorten kaas ook een aantal mooie zuivelproducten in ons assortiment. Deze krijgen wij dagelijks en wekelijks binnen uit Nederland en Frankrijk. Zo zouden wij u kunnen voorzien van mooie boterstaven inclusief botervelletjes. Ook hebben wij een mooie boerenboter uit Frankrijk verpakt in porties van 30 of 125 gram. Deze zelfde boer voorziet ons ook van crème fraiche, crème crue en fromage blanc. Mooie boerenproducten om in de keuken te gebruiken. En dan niet te vergeten ons dagelijks verse brood. Het dadel/vijgenbrood wordt gemaakt door een lokale bakker die een oud Marokkaans recept van Latif zijn moeder hanteert. Daarbij hebben wij een dagelijkse aanvoer van verse scharreleieren. Voor verdere vragen over deze items kunt u altijd contact met ons opnemen.
Activiteiten:

Zondag 2 juni: Proeverij  Cas Spijkers Academie

Maandag 3 juni:
Nederlands Wine and Food Festival in de st. Olofskapel, Amsterdam. Inclusief bekendmaking Roséwijnen van het jaar, Mousserend & Champagne van het jaar en de bekendmaking van de Beste Open Wijnen van het jaar.
www.thewinesite.nl

Donderdag 6 juni t/m Zondag 9 juni:
Taste of Amsterdam
www.tasteofamsterdam.com

Maandag 9 juni:
Lustrumproeverij Karakterwijnen van 13.00 tot …….. Bij Pllek, Amsterdam
www.karakterwijnimport.nl

Op deze wijze hopen wij u weer wat inspiratie te hebben meegegeven. Graag zien we u snel bij ons in de winkel of op één van de bovenstaande evenementen. En nogmaals….. Save the date, 14 oktober a.s. Hét Kaasspektakel van Nederland!

Tot ziens,

René, Latif en het team van Bourgondisch Lifestyle.