Bekijk de online versie als deze e-mail niet goed wordt weergegeven
   
Beste Bourgondiërs,

Om te beginnen hebben wij de datum voor de jaarlijkse kaasmarkt weer vastgesteld. Deze zal plaatsvinden op zondag 13 oktober 2013. Zoals ieder jaar hebben we weer een scala aan boeren uit binnen-en buitenland bereid gevonden om ons hierbij te assisteren. Ook zorgen we weer voor gezellige muzikale begeleiding. Dus zet deze datum alvast in uw agenda, zodat u dit kaasspektakel niet zult missen.
Verder hebben wij nog  een aantal leuke nieuwtjes. Op de eerste plaats reisde René vorige maand af naar Hong Kong.  Samen met 3 andere Europese Maitre Fromagers was hij te gast op het International Cheese Festival, gehouden bij het unieke Hullet House, onderdeel van de Aqua Restaurantgroep.  Samen lieten zij meer dan 3000 gasten kennis maken met het meest unieke stukje zuivel uit Europa. En natuurlijk in het bijzonder onze prachtige boeren goudse kazen. Naast de diverse masterclasses die werden gegeven, kon men heerlijk proeven. Tot slot was er een Cheese-Knockout. Dit hield in dat er drie groepen kaas blind geproefd werden. De Nederlandse kaas scoorde zeer hoog. De boeren overjarige kaas van Verweij uit IJsselstein (36 maanden gerijpt) werd 2e. In de categorie zachte kazen won de Petit Doruvael  uit Montfoort het van de Franse, Italiaanse en Schotse inbreng. En voor de categorie “speciaal kazen` hadden we de Remeker Puur ingestuurd, ook deze kwam als 2de  uit te proeverij. Al met al een zeer bijzonder score, en zeker iets waar we trots op mogen zijn!
Red Leicester   In de vorige nieuwsbrief stond vermeld dat Patrick van der Kroft in de Kaasbeleving zou komen koken. Uiteindelijk bleek dit niet door te kunnen gaan omdat Patrick ‘s nachts de trotse vader werd van een jongetje. In plaats van de kaasgerechten hadden we dus beschuit met muisjes in de winkel en willen we Patrick nogmaals feliciteren met geboorte van zijn zoon. Ook zullen we snel een nieuwe afspraak met hem maken om bij ons te komen koken. De datum volgt...
Wel is er al een andere chef die zich heeft aangemeld om zijn creaties in de Kaasbeleving te komen bereiden. Dit is namelijk Jeroen de Zeeuw. Hij zal op 29 juni a.s. te vinden zijn op de Plantage. Jeroen heeft een schat aan ervaring die hij heeft opgedaan tijdens zijn stages bij onder andere “The Fat Duck” in Bray en “Gordon Ramsey” in Londen. Daarnaast heeft Jeroen gewerkt bij Landgoed Duin en Kruidberg, Restaurant “De Kas” en bij restaurant “de Posthoorn”, zeer gerenommeerde restaurants van hoog niveau. Tegenwoordig organiseert Jeroen met zijn eigen bedrijf genaamd Jeroen de Zeeuw, private-dining bij mensen thuis en hij verzorgt daarnaast ook cateringen en workshops. Het is dan ook fantastisch dat hij met onze kazen zal gaan koken. Wij zijn heel benieuwd… u ook?
Culinaire Proeverij

Ook zullen wij dit jaar weer te vinden zijn bij de Culinaire Proeverij van Peter Trieling Keukendesign. Wij zullen daar onze heerlijke kazen laten proeven en u uitleg over deze kazen verschaffen.
  Durrus
Red Leicester   En dan is het weer tijd om u weer te inspireren met een aantal van onze mooie kazen in combinatie met één van onze wijnen.

René en Latif hebben begin deze maand een korte trip door de Belgische Ardennen gemaakt en zijn daar een paar fantastische kazen tegen gekomen. We zullen daarom ook beginnen met een Belgische kaas.

Le Picoleur

Een mooie nieuwe roodflora kaas uit België. De kaas heeft een pittig karakter en is lekker romig maar wat steviger van structuur, eigenlijk net als een stevige boter. Deze kaasmaker uit Méan heeft altijd een grote liefde voor de natuur gehad. Zo begon hij in 1976 al een geitenboerderij. Nadat hij in een damesblad een artikel las over kaasmaken, besloot hij dit ook te proberen. Inmiddels heeft hij zijn eigen kudde geiten verkocht en maakt hij 30 verschillende soorten kaas. De verschillende soorten melk verkrijgt hij vanuit een zelf opgerichte coöperatie van boeren uit de lokale omgeving. Deze kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk. Picoleur betekent vrij vertaald: de pimpelaar of dronkenlap. Het kaasje kreeg deze naam omdat hij flink gewassen wordt met een biologische witte wijn. De karikatuur die op de kaas staat is een afbeelding van de boer die deze kaas maakt, een echte Bourgondiër….,net als wij ;). Wederom een topper uit België!
De lente blijft nog een klein beetje achterwege maar toch geven wij hier bij Bourgondisch Lifestyle niet op. Wij hebben een aantal heerlijke frisse kazen voor u geselecteerd voor wanneer het mooie weer zich aandoet.

Chevre Olivia

Dit kleine geitenkaasje met zijn schitterende uiterlijk wordt sinds 1995 gemaakt in de Provence door madame Isabelle Donneau. Met dit kaasje worden 2 traditionele streek producten samengevoegd. Namelijk de geitenkaas en de olijfcrème. In eerste instantie werd de kaas alleen voor de regionale restaurants gemaakt, maar inmiddels is het kaasje ook buiten de grenzen van Frankrijk verkrijgbaar. Het is een heerlijke frisse geitenkaas, waarbij je echt de kruiden uit de Provence proeft. In combinatie met zijn mooie uiterlijk zorgt dit ervoor dat dit kaasje een mooie toevoeging op uw kaasplateau is.
  Durrus
Red Leicester   Chevre Charolais

Deze stevige geitenkaas is afkomstig uit de Bourgogne en dan specifiek uit de omgeving Charolles. In deze streek vindt het koeienras de Charolais zijn oorsprong. Deze koeien zijn echter geschikter voor de vleesindustrie dan voor de zuivel. Terwijl de boeren dus bezig waren met hun kuddes, hielden de boerinnen een aantal geiten waarvan zij zelf de melk gingen gebruiken om voorzichtig wat kaasjes te maken. Zo ontstond langzaamaan de chevre Charolais, als tegenhanger van de koeien. Het bijzondere aan deze kaas zit hem toch wel in de productie. In tegenstelling tot veel andere kazen rijpt de melk eerst een hele dag, voordat het stremsel wordt toegevoegd. Hierdoor behoudt hij later zijn extreme smeuïge smaak ondanks zijn wat drogere structuur. Nadat de melk gestremd is wordt de wrongel in de typische charolaisvorm gegoten. Dit moet uitermate voorzichtig gebeuren om de gemaakte balans niet te verstoren. De volgende drie dagen wordt de kaas met zout bestrooid. Hierna rijpt de kaas nog minimaal 2 weken. Wanneer de Charolais jong is, heeft deze een zachte stroachtige kleur, naarmate de kaas ouder wordt en vocht verliest droogt de korst in en ontstaat er een blauw/grijze dons op de korst die de smaak alleen maar ten goede komt. Een bijzonder juweel uit de Bourgogne, die zeker iets extra’s zal bieden op uw kaasplateau.
La Tur

Een kleine kaasje dat qua vorm lijkt op een cup-cake en komt uit Noord Italië. Gemaakt van gethermiseerde koe-, geiten- en schapenmelk, in gelijke hoeveelheden gemengd, met een rijpingstijd van minimaal 10 dagen. Het mengen van verschillende melksoorten komt veel voor in de Piëmonte en stamt uit vroegere tijden. Mensen hielden verschillende dieren op de boerderij, maar hadden niet voldoende melkproductie van 1 soort. Omdat kaas toch een mooi handelsproduct is begonnen zij de melk uit noodzaak te mengen.  Inmiddels is deze techniek zo geperfectioneerd dat veel mensen niet anders meer willen. De La Tur is hier een mooi voorbeeld van. De heerlijke frisheid van de geitenmelk, het romige en boterachtige van de koe in combinatie met nootachtige tinten van de schapenmelk, zorgen voor een ware sensatie in de mond.
  Durrus
Red Leicester   Lady Blue

Lady's Blue is een blauwschimmelkaas gemaakt van rauwe geitenmelk.  Het stremsel dat gebruikt wordt is plantaardig, waardoor de kaas past in een vegetarisch menu. Lady was een zeer karakteristieke geit en de 'leading lady' van de kudde, met een vacht in de kleuren van blauwschimmel. Reden genoeg om deze speciale kaas naar haar te vernoemen. Lady's Blue past uitstekend op een kaasplateau, is iets pikant en romig van smaak, maar toch licht verteerbaar. Een mooie blauwschimmel van eigen bodem.

Tot zover een kleine greep uit ons assortiment kazen. In de mailing kiezen we altijd maar een aantal kazen, maar wist u dat we gemiddeld zo’n 400 kazen op voorraad hebben…
Zoals iedere maand selecteren we ook weer een mooie wijn bij de kazen. Deze keer kiezen we voor Christian Rainprecht.

Dit fantastische wijnhuis zit al in de familie sinds 1881, en iedereen van de familie werkt mee, jong en oud. Christian en zijn zoon Clemens voeren hier de scepter.  Het huis ligt in Burgenland, wat in het centraal oostelijk gedeelte van Oostenrijk ligt. De witte wijnen die zij maken zijn: de Sauvignon blanc, Chardonnay en Welschriesling, deze zijn droog en fruitig. De rode wijnen zijn gemaakt van de Zweigelt en Blaufrankisch, ook maken ze nog wat blends.
Voor de zomer hebben ze ook een super rose die vol van smaak is met fruit van frambozen. Naast de droge wijnen maken ze ook een edelzoete wijn, de trockenbeerenauslese welke werkelijk fantastisch is.
  Durrus
Activiteiten:

Donderdag 6 juni t/m Zondag 9 juni: Taste of Amsterdam www.tasteofamsterdam.com

Graag tot ziens bij ons in de winkel of tijdens een van onze evenementen.

Een bourgondische kaasgroet,

René, Latif en het team van Bourgondisch Lifestyle.