Bekijk de online versie als deze e-mail niet goed wordt weergegeven
     
Beste horecavrienden,

Het is bijna zover, de lente is aantocht. De uitgelezen kans om weer eens een mooi aantal kazen in het zonnetje te zetten. Daarnaast willen wij u ook graag weer op de hoogte houden van alle activiteiten binnen ons mooie bedrijf.

Om te beginnen zullen we tijdelijk weer even afscheid moeten nemen van de heerlijke Vacherin. Uiteraard zien we deze in oktober weer terug. Het betekent echter wel dat alle dieren weer van stal komen en er een heel scala kazen geproduceerd zal worden, waarmee u een subliem voorjaarsplateau kunt creëren. Hieronder vindt u ons voorstel, mooie producten uit heel Europa:
Chevre Pouligny St. Pierre   Chevre Pouligny St. Pierre

Gemaakt van rauwe geitenmelk van de rassen Saanen, Alpine of Poitevine. De pouligny is afkomstig uit de Loire. Sinds 1972 heeft de Pouligny een AOC status, dit was de eerste geitenkaas die de AOC status ontving in Frankrijk. De kaas is piramidevormig. Het verhaal gaat dat de mensen uit Pouligny St. Pierre de kaas deze vorm hebben gegeven als eerbetoon aan hun kerk, vandaar de gelijkenis met een kerktoren. Nadat de kaas klaar is rijpt hij minimaal 7 dagen. In deze periode wordt de kaas ook licht met zout bestrooid. Wanneer de kaas jong is heeft deze een stroachtige kleur, wanneer de kaas wat rijper wordt krijgt deze wat ”flor naturel” op de korst. Een mooie volle geitenkaas met wat lichte zuren, die daarna mooi overgaan in heerlijk zoete en zoute smaken.
Skeapsrond

Deze mooie witflora wordt gemaakt van gepasteuriseerde schapenmelk op een zorgboerderij in Ransdorp, vlakbij Amsterdam. Hier houdt de familie Kuiper sinds 1999, 300 melkschapen. De schapen grazen van mei tot en met november op de 37 hectare grond die de boerderij rijk is. Na het aflammeren, worden de schapen 2 x per dag gemolken.

In 2003 besloot de familie om zuivelproducten te gaan produceren. Het resultaat is deze geweldige Skeapsrond. Zijn uiterlijk heeft wat weg van een Camembert, alleen is deze kaas milder en frisser van smaak, maar met dezelfde romigheid.
  Skeapsrond
Red Leicester   Red Leicester

De Red Leicester vindt zijn oorsprong in de 17de eeuw. Toen bekend als Leicester cheese. Wanneer de koeien heel rijk gras grazen wordt het caroteenniveau verhoogd en wordt de kleur van de kaas intenser. In die tijd werd dat gezien als een teken van hoge kwaliteit kaas. Dit is dus de reden dat boeren annatto toevoegen, een natuurlijke kleurstof. Tijdens de tweede wereldoorlog werd dit verboden en ontstond er dus een wittige variant van de kaas. Toen het toevoegen van kleurstof weer werd gelegaliseerd, moest er dus onderscheid gemaakt worden tussen de twee, en werd de oranje kaas Red Leicester genoemd. In ons assortiment werken wij met de Sparkenhoe Red Leicester. Deze kaas wordt in midden Engeland nog gemaakt naar traditioneel recept. De boerderij heet Sparkenhoe, vernoemd naar de prijswinnende stier “Old Sparkenhoe” die in 1745 de kudde dekte van de boer die toen op dezelfde plek Leicester cheese maakte. Tegenwoordig wordt de kaas praktisch op dezelfde wijze gemaakt als toen. Voor de kaas wordt rauwe melk gebruikt en nadat de kaas 48 uur geperst is wordt deze in linnendoek gewikkeld om zo verder te rijpen tot minimaal 6 maanden
Durrus

In 1979 begon kaasmaakster Jeffa Gill met het maken van kaas vanuit haar keuken. Nu produceert zij nog steeds al haar kazen vanuit haar eigen kaasmakerij in West-Cork, Ierland. Gedurende 9 maanden per jaar verkrijgt zij een aanvoer van verse melk van 2 lokale boeren, die ieder een kudde Friese Holstein koeien bezitten. Hieruit ontstaat dit heerlijke roodflora kaasje gemaakt van rauwe melk.

De kaas is vernoemd naar het dorp waar de koeien grazen in het Westen van Ierland. De Durrus is een half hard kaasje met een gewassen korst. Het kaasje rijpt minimaal 4 weken. Op dat moment is de kaas heerlijk mild en romig. Wanneer de kaas wat langer doorrijpt, wordt de korst steviger en komen de pikante en de fruitige tonen steeds meer naar voren. Een echte topper voor een internationaal kaasplateau.
  Durrus
Erborinato Rossini   Erborinato Rossini

Deze bijzondere kaas wordt gemaakt in het Noorden van Italië volgens de tradities van het kaasmaken in Lombardije. De romige blauwader kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en gerijpt in passito wijn, een dessertwijn uit zuid-Italië. Hierdoor ontstaat een mooi samenspel tussen het pikante van de blauwader en het zoete van de passito. Na een rijpingsproces van ongeveer 3 maanden is de kaas op zijn best. Tinten van hazelnoot en abrikoos springen eruit in combinatie met de kruiden die zo herkenbaar zijn voor bergkazen. Dit is een absolute aanrader voor op uw kaasplateau.

Een heerlijk plateau, passend bij dit seizoen!
Activiteiten:

Maandag 18 Maart:
Voorjaarsbeurs Zeeland. Een prachtige horecabeurs die plaatsvindt in restaurant De Etage in Bruinisse. Hier volgt het programma:

11.00 uur: Ontvangst met thee en koffie.
12.00 uur: Belegd broodje met een glas heerlijke prosecco.
12.00 tot 17.00 uur: Heeft u de gelegenheid om alle standhouders te ontmoeten en de mooie producten te proeven die zij te bieden hebben.
17.00 tot 18.00 uur: Een “walking dinner “ verzorgd door chef-kok Marco Verspeten van restaurant De Etage. Hierbij zal ook een dj aanwezig zijn voor de muzikale begeleiding.
18.00 uur: Afsluiting

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Latif Elmessoussi 06-52317349 of Maurice de Coninck 06-51590545

Zondag 24 Maart:
ProWein staat voor de deur. Door het grote succes van de voorbije 2 jaar, organiseert het Informatiebureau voor Duitse Wijn in samenwerking met het Duits Wijninstituut ook dit jaar op zondag 24 maart van 17.00 tot 18.00 uur op de stand van het Duits Wijninstituut (Hal 6 F100) een "Orange Hour".

Het doel is om met de Nederlandse beursbezoekers onder het genot van een glas Duitse wijn en verschillende kaassoorten van Bourgondisch Lifestyle de eerste beursdag af te sluiten.
Laat ons dit jaar Hal 6 oranje kleuren, iedereen ontvangt van ons een "oranje cadeau" ter plaatse.

Meldt u snel aan!

Zondag 24 Maart:
CulinaryArtbazaar. Hét culinaire evenement voor en door horecatoppers.

De CulinaryArtbazaar is een initiatief van kunstenares Monique van der Meijden en Koksmesexpert en chef Roderick Rijsdam en is een exclusief en besloten B2B-event voor de horeca op 400 meter vloeroppervlakte in een historisch pakhuis in Leiden. Naast de mooie presentaties van topbedrijven zal er ook een “cookingjam”gehouden worden.

Wij hopen u snel weer een keer tegen te komen tijdens een evenement of in de winkel!


Met vriendelijke kaasgroet,

René, Latif en het team van Bourgondisch Lifestyle.