Bekijk de online versie als deze e-mail niet goed wordt weergegeven
   
Bonjour les amis,

Iedere maand willen wij u graag weer op de hoogte houden van het reilen en zeilen bij Bourgondisch Lifestyle. We zijn blij dat we iedere keer zulke positieve reacties krijgen op deze mail. Wij hopen u ook deze maand weer te kunnen inspireren…

Zoals eerder vermeld hebben wij nu maandelijks een activiteit in de Kaasbeleving. Op 23 februari heeft chef-kok Ingmar Ipema van restaurant Fris in Haarlem de meest heerlijke gerechtjes met onze kaas bereid. Wat dacht u van een heerlijk stukje Epoisses belegd met een mousse van eendenlever in combinatie met een mooi, dun plakje peer en tot slot bestrooid met een kruim van hazelnoot. Iedereen die langskwam was laaiend enthousiast en alles ging dan ook schoon op!
Ook nu hebben we weer een chef-kok uitgenodigd om u te verrassen met zijn heerlijke kookkunsten. Op zaterdag 6 april zal Michiel Bakker van restaurant ’t Eethuysje in Castricum van 12.00 tot 16.00 uur in de Kaasbeleving te vinden zijn. Michiel heeft in de loop der jaren veel ervaring opgedaan bij o.a. restaurant Vis aan de Schelde en diverse hotels in Zwitserland en Frankrijk. Sinds 2009 runt Michiel samen met zijn vrouw Marieke het knusse restaurant aan de Dorpsstraat in Castricum waar zij mooie hoogstaande gerechten met een eigen twist serveren. Wij raden u aan om deze datum in uw agenda te reserveren, zodat u zelf deze heerlijkheden kunt proeven!
De eerste sneeuwklokjes zijn gesignaleerd. Ze zeggen dat dit het begin van de lente betekent. Heerlijk dat eerste voorjaarszonnetje. Dit houdt wel in dat we weer tijdelijk afscheid moeten nemen van één van de favorieten, namelijk de Vacherin. Natuurlijk zien we deze weer terug in oktober. Niet getreurd, want uiteraard hebben wij alweer een paar mooie toppers in de kelders liggen, die juist prachtig bij deze tijd van het jaar passen. Ook hebben we alle ingrediënten in huis om uw paasweekend tot een groot succes te maken. Denk aan alle mooie boerenkazen voor het ontbijt of een heerlijke selectie bijzondere kazen voor bij een paasborrel. Daarnaast staat ons team klaar om u van passend wijnadvies te voorzien, zodat u een heerlijk Bourgondisch weekend zult hebben…

Hieronder lichten we enkele kazen uitgebreid toe.

Zo is er een geitenkaas die ook tijdens deze periode bewijst een echte topper te zijn. Namelijk de Chevre Mothais. Het geitenkaasseizoen begint eigenlijk pas volgende maand, maar deze is nu al zo mooi van smaak dat we hem graag aan u voorstellen. Dit kaasje is heerlijk romig en mooi fris. Perfect om de lentekriebels mee op te wekken.
Chevre Mothais

Afkomstig uit Zuid Poitou, West Frankrijk vinden we hier de Chevre Mothais à la feuille. Het kaasje wordt gemaakt van rauwe geitenmelk. De Mothais is een van de oudste geitenkaasjes uit Frankrijk. Het bijzondere aan deze kaas is dat hij rijpt op een platanen- of kastanjeblad. Hierdoor houdt de kaas zijn vocht beter vast, waardoor hij mooi romig is. Daarbij geeft het blad een specifieke kruidige smaak af met tinten van noten. Het kiezen van deze bladeren is een speciale klus en nooit en te nimmer mag het blad in aanraking met de grond geweest zijn. De makers van de Chevre Mothais zijn bezig met een aanvraag voor AOC status, zodat de ambacht die bij deze kaas komt kijken gewaarborgd blijft. Met deze mooie Chevre heeft u een knallende opening van uw kaasplateau. Door zijn milde/romige karakter is dit een lekker geitenkaasje voor de beginnende geitenkaaseter.
Skeapsrond
Red Leicester   Vanuit Frankrijk gaan we door naar Ierland. Misschien niet het meest voor de hand liggende “kaasland” en toch ook weer niet zo raar als u bedenkt dat er een grotere populatie aan vee is dan aan inwoners. De Glebe Brethan hebben wij voor u geselecteerd omdat deze heerlijk kruidig is maar ook mooie frisse tonen heeft.

Glebe Brethan
Omgeving: Noordoost Ierland

Een 45kg wegende kaas uit Ierland. Niet iets wat u zou verwachten en toch waar. De amicale David Tiernan was een boer met een droom. Hij wilde kaas maken en niet zomaar een kaas. Hij ging in de leer bij een Franse Alpage kaasmaker, haalde het Franse koeienras Montbéliard naar Ierland en begon tijdens de zomermaanden kaas te produceren. Doordat de grassen van het vochtige Ierland zo anders zijn dan in de Alpen ontstond er een kaas die misschien qua uiterlijk op de beroemde Alpage kazen lijkt, maar in smaak compleet anders is.
Op zijn idyllische boerderij maakt David gedurende 50 dagen per jaar, 2 kazen per dag. Vervolgens verblijven de kazen minimaal 10 maanden in zijn eigen rijpingskamer voordat de kazen in onze kelder terecht komen om door te rijpen tot 18 maanden.
De Glebe Brethan is een milde harde kaas met een boterachtig mondgevoel en kruidige tonen in smaak. Een unieke kaas!

En dan natuurlijk een mooi glaasje wijn bij de kaas. Ook hierbij gaan we alvast richting het voorjaar. Het mag dan misschien nog niet helemaal zover zijn, maar zodra het mooie weer zich aandoet, zijn we er in ieder geval klaar voor.
Hering

Helaas worden er de laatste jaren nog maar weinig wijnen uit de Elzas gedronken, waarom? Vaak wordt er gedacht dat deze wijnen wat zoeter zijn en niet gastronomisch inzetbaar. In dit geval is dit zeker niet waar.
Maak kennis met een klein domein dat al sinds 1858 bestaat en al die tijd in het bezit van de familie Hering is. Het domein is 9 hectare wijngaard waarvan de helft de Kirchberg de Barr betreft, dit is een Grand Cru wijngaard.
Dit volledig biologische wijndomein staat bekend om mooie ronde wijnen met een elegante toets. Hieronder vindt u twee wijnen van dit huis, die perfect bij de kazen passen die we hierboven beschreven hebben.

Riesling Les Coteaux 2010: Een heerlijke volle Riesling die mooi vettig is, zeer elegant van smaak met frisse tonen. Een super combinatie met de romige Chevre Mothais.

Pinot Noir 2009: deze rode wijn uit de Elzas is licht van kleur en smaak, zet deze wijn voor de verandering eens in de koelkast en verras uw gast en uzelf, met de fruitigheid van kersen en framboos en een klein bittertje in de afdronk.
  Durrus
Graag tot ziens op de Plantage!

Met vriendelijke Kaasgroet,

René, Latif en het team van Bourgondisch Lifestyle.