Bekijk de online versie als deze e-mail niet goed wordt weergegeven
     

Beste Bourgondiërs,

Het nieuwe jaar is weer begonnen en uiteraard gaat alles gewoon door. Zo hebben we de tweede week van januari alweer op de Wine Professional gestaan. Een beurs die gekoppeld is aan de Horecava in de Rai. Zoals ieder jaar was het ook nu weer een groot succes. Naast het feit dat dit een fantastische gelegenheid is om onze heerlijke kazen te laten proeven aan de topgastronomie, doen wij hier zelf altijd veel inspiratie op. Zo hebben we ook dit jaar weer een aantal wijnen gevonden die fantastisch in ons assortiment passen en waar we heerlijke combinaties met kaas mee kunnen maken. De komende weken bent u van harte welkom om te komen proeven en in de volgende mailing zullen we u een uitgebreide omschrijving geven van deze mooie wijnen.

 
 

Ook in de winkel zitten we niet stil. Zo hebben wij Frank Schipper bereid gevonden aanstaande zaterdag bij ons in de Kaasbeleving heerlijke gerechtjes te komen bereiden met onze kazen. Frank die o.a. werkzaam is geweest bij restaurant de Bokkedoorns en chef kok was bij restaurant Fris is nu chef kok bij restaurant Evi in Zandvoort, dat vorig jaar zijn deuren opende. Frank werkt al een aantal jaren met de kazen van Bourgondisch Lifestyle en we hebben hem leren kennen als een zeer getalenteerde, gedreven kok. Het lijkt ons dan ook erg leuk als u zaterdag even komt proeven, want het belooft wederom weer een culinair hoogstandje te worden. Frank zal van 12.00 tot 16.00 uur aanwezig zijn om al dit lekkers voor u klaar te maken. Hieronder vindt u een link naar het restaurant:

www.restaurantevi.nl

Zoals u van ons gewend bent lichten wij iedere mailing een aantal kazen toe. Voor deze maand hebben we gekozen voor de Idiazabal en de Torta Peghera. Beide zeer smaakvol en passend voor deze tijd van het jaar. Heerlijk een glaasje rode wijn, open haard aan en lekker genieten van deze prachtige kazen...

Idiazabal

Deze Spaanse harde kaas wordt gemaakt in het Baskenland. De kaas wordt gemaakt met de rauwe melk van het schapenras Latxa. Dit ras staat bekend om haar beperkte melkproductie, namelijk maar 100 liter per seizoen. Dit betekent echter wel dat de melk heel rijk is. Van oudsher grazen deze schapen al op de weides van het Baskenland. Zij staan het hele jaar door buiten, tijdens de warmere maanden op de bergtoppen en tijdens de koudere dagen, worden ze naar de valleien gebracht. Hierdoor zit er veel variatie in het dieet van de schapen, dit is terug te proeven in de kaas. De Idiazabal rijpt minimaal 6 maanden. Na deze tijd krijgt de kaas heerlijke tonen van geroosterde noten in combinatie met frisse zuren.

 
  Torta di Peghera

Deze mooie roodflora kaas uit Italië wordt gemaakt van rauwe koemelk. De kaas wordt gemaakt in Valtaleggio, Lombardije. Deze vallei ligt op een hoogte van 850 meter en was vroeger moeilijk te bereiken. De inwoners hielden kuddes vee om zo zelfvoorzienend mogelijk te worden. Hierdoor is het maken van kaas dan ook een begrip in deze contreien. De Torta is vernoemd naar het gelijknamige plaatsje Peghera. De kaas wordt gewassen met pekel en rijpt minimaal 45 dagen. De kaas heeft een mooie droge korst en is langs de rand heerlijk romig. De kern is wat compacter, zoals we wel gewend zijn van meerdere kazen uit dit gebied. Een karaktervolle kaas die wanneer jong gegeten mooi fris is in combinatie met een aangenaam zuurtje. Indien de kaas langer doorgerijpt is, smaakt deze intenser met animale tonen. De structuur is op deze leeftijd een stuk smeuïger. Kortom een fantastische kaas.

Tot zover Januari. Wij hopen u op deze wijze weer wat geïnspireerd te hebben tijdens deze koude tijd en zien u graag terug in onze winkel!

Met een vriendelijke kaasgroet,

René, Latif en het team van Bourgondisch Lifestyle