Bekijk de online versie als deze e-mail niet goed wordt weergegeven
     
Beste Kaasvrienden,

Inmiddels alweer half februari. Voor velen staat de maand januari bekend als een rustige periode. Toch merkten wij dat het dit jaar goed doorliep. Ook nu blijven mensen toch lekker genieten.

Het was daarbij ook leuk om zoveel van jullie weer even gesproken te hebben tijdens de Wine Professional. Zoals elk jaar weer geweldig opgezet. We hopen dat jullie net als wij weer genoten hebben.

Het is tijd om wat dieper in te gaan op een aantal van onze mooie kazen. Op deze manier hopen we jullie te kunnen inspireren en weer nieuwe kaaskriebels mee te geven.

Allereerst de nieuwkomers. René en Latif hebben weer een aantal prachtige juweeltjes voor u gevonden. Daarnaast willen we graag een aantal klassiekers naar voren brengen om een mooi divers plateau te creëren.
  De chevre Parthenay

Een mooie aanwinst uit Parthenay, West-Frankrijk. Dit gebied staat bekend om zijn mooie, frisse geitenkazen. De Parthenay lijkt erg veel op zijn zusje, de chevre Mothais. Zo wordt ook deze kaas gemaakt van rauwe geitenmelk. Het bijzondere aan deze kaas is dat hij rijpt op een platanen- of kastanjeblad. Hierdoor houdt de kaas zijn vocht beter vast, waardoor hij mooi romig is. Daarbij geeft het blad een specifieke kruidige smaak af met tinten van noten. Het kiezen van deze bladeren is een speciale klus en nooit en te nimmer mag het blad in aanraking met de grond geweest zijn. Het verschil met de Mothais is echter dat aan de Parthenay een as laag wordt toegevoegd. Hierdoor vormt zich een natuurlijk korstje dat eetbaar is en dat dient om nog meer vocht vast te houden. Hierdoor wordt een Pâte gecreëerd die zo romig is als boter. Een schitterend kaasje om mee van start te gaan.
Dzorette

Een nieuwe smaaksensatie uit Zwitserland. Gemaakt van rauwe koemelk en vervolgens ingelegd met geroosterde dennennaalden en een klein beetje Rozemarijn. Dit is ook waar de kaas zijn naam aan dankt, het betekent namelijk “klein bos” in een zuid- Zwitserse dialect. De kaas is per ongeluk ontstaan. Nadat de boer tijdens een jaarwisseling te diep in het glaasje had gekeken, liet hij een stukje eigengemaakte kaas onder de kerstboom vallen. Toen hij tevergeefs geprobeerd had de dennennaalden te verwijderen, at hij de kaas alsnog op. Zo kwam hij op het idee. Na heel wat experimenteren ontstond deze prachtige kaas. De melk die voor de kaas gebruikt wordt is van bijzonder hoge kwaliteit. De koeien grazen in hele kleine kuddes, namelijk niet meer dan 20 stuks op de beroemde vlaktes van de Etivaz.
Een heerlijke nieuwe witflora kaas, die wanneer jong gegeten , een mooie stevige structuur heeft, maar wanneer langer gerijpt heerlijk gaat lopen zoals we ook wel kennen van de brie’s.
 
  Comté
Omgeving: Jura, West Frankrijk

Deze grote kaas behoort zeker tot de favorieten van iedere kaasliefhebber.
Al eeuwen wordt deze kaas geproduceerd door de kleine boeren uit de Jura. Dit gebied kent hele strenge winters en dus moest er een kaas ontwikkeld worden die zowel voedzaam was als een lange houdbaarheid had. Elke Comté vergt ongeveer 500 liter melk. De boeren besloten samen te gaan werken omdat er meerdere kuddes nodig waren om deze hoeveelheid melk te produceren. Het resultaat is deze geweldige kaas.
Inmiddels is de Comté zo populair dat het vandaag de dag de meest gegeten kaas is van Frankrijk.
De Comté wordt gemaakt van de rauwe koemelk van het ras Montbéliard. Deze koeien grazen op de unieke vlaktes van de Jura. De kruiden die daar te vinden zijn, komen fantastisch naar voren in de smaak van de kaas. De Comté heeft een AOC keurmerk, waardoor de kaas aan strenge regels moet voldoen. Onze Comté, alleen gemaakt tijdens de zomermaanden, wordt vervolgens geaffineerd in het beroemde fort van st Antoine, en daarna door de keldermeester speciaal voor Bourgondisch Lifestyle geselecteerd.
Nu spreken we altijd over 18 maanden en 30 maanden oude Comté, toch zal dit niet altijd helemaal accuraat zijn. Als u namelijk de kaas tijdens de zomer bestelt, is de kaas rijper, daar hij alleen in de zomer gemaakt wordt. Daarom hebben de kazen vanaf heden een nieuwe naam. De Comté 18 maanden zal nu Comté Reserve 2011 heten en de Comté 30 maanden Comté Millisieme 2010. Op deze manier zal de naam tijdens elk seizoen kloppend zijn.
De jongere Comté is fruitig en heeft een heerlijke zoetige smaak. De rijpere versie is steviger met meer eiwitkristallen en animale tonen. Bij beide kazen komt voornamelijk de smaak van geroosterde noten naar voren. Toch zult u deze kaas zeker zelf moeten proeven. Er zijn namelijk kenners geweest die na uitgebreid proeven, maar liefst 80 aroma’s terug proefden, variërend van vanille tot nootmuskaat.
 
Le Bruzy

België staat bekend om zijn rood-flora kazen, en de Bruzy behoort zeker tot de absolute top. De kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk en vindt zijn herkomst in de Ardennen. De boerin is lid van een coöperatie die kwaliteit van biologische producten waarborgt. In eerste instantie werd de kaas alleen op lokale markten verkocht, maar met behulp van de coöperatie weten ook mensen buiten België de kaas te vinden.
De kaas wordt gemaakt van de verse ochtend- en avondmelk en weegt ongeveer 1 kilo. Vervolgens wordt de korst gewassen met pekelwater. De kaas rijpt voor minimaal 6 weken in vochtige kelders. Er vormt zich dan een stevige korst, die eetbaar is. De pâte van de kaas is heerlijk romig en smelt op de tong. De smaak is mild en lekker boers met een mooi samenspel tussen zoete en zilte tonen.
 
  Blu vecchio Piëmontese

Een wat minder bekende blauwader uit Italië, maar zeker eentje die niet onder doet voor bijvoorbeeld de bekendere Gorgonzola. Gemaakt van rauwe koemelk in het hartje van de Piëmonte nabij de stad Bra, het kaasmekka van Noord-West Italië. Qua uiterlijk lijkt deze kaas op de Bleu d’Auvergne, met mooie aders die de pâte sieren. De smaak is echter iets complexer. De Blu Vecchio heeft een pittig karakter en is lekker ziltig van smaak, maar heeft een romige pâte die het geheel mooi in balans brengt. Ook leent deze kaas zich perfect om gerechten mee te bereiden. Een mooie veelzijdige kaas die u zeker geprobeerd moet hebben.
Tot zover de kaasomschrijvingen. We hopen dat we u weer een aantal mooie ideeën hebben gegeven.
Tot slot de activiteiten

We zijn druk bezig met het uitbreiden van de kaasomschrijvingen. Deze zult u dan ook spoedig terug kunnen vinden op onze site.

Ook staat er voor René weer een reis naar Tokyo, Japan op het programma. Wat u misschien niet weet is dat wij een aantal kazen exporteren naar Japan. Het is zo fantastisch om te zien dat onze kazen in een van de grootste warenhuizen van Tokyo met zoveel enthousiasme worden ontvangen. Jaarlijks wordt er een beurs gehouden, waarbij René zelf aanwezig is om uitleg te geven. Een bijzonder drukke en leuke werkreis. Op de beurs krijgt René ook de kans om weer te brainstormen met een aantal andere leden van het “Guilde de Fromage”. Een mooie gelegenheid om elkaar te inspireren. Op deze manier is namelijk ook de Maroilles au Sake geboren…
Volgende maand zullen we hier op terug komen.

Voor nu tot ziens en een warme kaasgroet uit Beverwijk,

René, Latif en het team van Bourgondisch Lifestyle