Bekijk de online versie als deze e-mail niet goed wordt weergegeven
     
Beste Bourgondiërs,

Inmiddels is het alweer februari, de maand van de liefde. Over enkele dagen staat Valentijnsdag alweer voor de deur… En zoals Latif zou zeggen, du pain..du vin… de l’amour…

Bij Bourgondisch Lifestyle hebben we hier uiteraard dan ook op ingespeeld. Zo hebben we allerlei hartvormige kaasjes geïmporteerd die in onze kelder liggen te rijpen. We zullen deze hieronder voor u toelichten, zodat u en uw geliefde extra van deze kazen zullen genieten.
 
  Coeur Neufchatel

Dit hartje vindt zijn herkomst in het natte Normandië, Frankrijk. De kaas wordt vervaardigd uit rauwe koemelk van het ras Norman. Tijdens de bereiding worden er stukjes rijpere kaas aan de wrongel toegevoegd om de juiste “floracultuur” te bereiken. In een later stadium zorgt dit voor de witte donzige korst. Na een rijping van minimaal 10 dagen is het kaasje klaar om gegeten te worden, al rijpen wij hem liever iets langer om zo een heerlijke romige pâte te verkrijgen. Qua smaak heeft de kaas frisse zuren en tonen van champignon komen naar voren. Sinds de jaren 70 heeft de Neufchatel een AOC-benaming. Dit betekent dat er strenge regels moeten worden nageleefd voor, tijdens en na de productie. De kaas wordt in verschillende vormen gemaakt, maar de bekendste is het hart. Volgens de legende is deze vorm ontstaan doordat de vrouwelijke kaasmaaksters tijdens de 100 jarige oorlog verliefd werden op de Engelse soldaten die hier gestationeerd waren. De heiligen geloven liever dat de kaas engelenvleugeltjes voorstelt. Deze romige wit-florakaas is zowel een lust voor het oog als voor de mond!
Coeur d’Arras

“The devil in disguise” zo wordt dit hartje wel eens genoemd. Dit komt door het feit dat hij de vorm heeft van een lief hartje, maar qua smaak heeft deze kaas lekker veel power! Hij wordt gemaakt van rauwe koemelk. De kaas komt oorspronkelijk uit de stad Arras en dankt hier ook zijn naam aan. Nu wordt het kaasje alleen nog 100 km verderop gemaakt in Avesnes, Noord-Frankrijk. De productie van dit kaasje lijkt veel op die van de Maroilles. Nadat de kaas gevormd is gaat hij voor een minimale rijpingsperiode van 4 weken de kelder in, waar hij nog regelmatig wordt gewassen met pekel. Dit is een heerlijke rood-flora kaas die wat sterk ruikt maar qua smaak mooi vol is, en een licht zoetige toon achterlaat in de mond.

Om de avond helemaal af te maken, kunt u kiezen voor een van de onderstaande wijnen, die fantastisch bij de kazen passen…
 
  Marcoult (brut) bij de Coeur Neufchatel

Michel Marcoult startte in 1967 de productie van Champagne in Borbonne-Fayel.
Een ambachtelijk klein Champagnehuis waar ze prachtige authentieke wijn produceren. Het huis wordt nu geleid door zijn kleinzoon. De champagne wordt gemaakt van de chardonnay en pinot noir welke met de hand worden geplukt, ook wordt de champagne op het eigen terrein geproduceerd. Een fantastische champagne met tonen van rijpe appel, karamel en frisse zuren.
Mourviels bij de coeur d’arras

Deze rode wijn afkomstig uit de Languedoc is verrassend lekker. Chateau Mourviels is gemaakt van onder andere de cabernet sauvignon, merlot, grenache en de syrah druif. Cabernet sauvignon en merlot zijn absoluut niet typerend voor de Languedoc, dat maakt deze wijn dan ook zo speciaal. Krachtig, rijp, zachte tannine met fruit van rozenbottel en het spicy van de kaneel maken deze wijn een echte topper!
 
  Tot zover Valentijnsdag. Afgelopen zaterdag 23 januari was Frank Schipper bij ons in de Kaasbeleving met heerlijke kaasgerechtjes die hij bereid had. Het winkelend publiek was zeer enthousiast over bijvoorbeeld de kaas Bruzy in combinatie met een olie van boerenkool. En zo ook over het “bioscoopbezoekje”, een hoorntje gevuld met een crème van popcorn en Chèvre Mothais in combinatie met een gelei van cola. In één woord fantastisch!
Vanwege dit grote succes hebben wij besloten om maandelijks een gast uit te nodigen voor een activiteit in de Kaasbeleving. We willen u dan ook uitnodigen om zaterdag 23 februari een bezoek aan onze winkel te brengen omdat op die dag chef-kok Ingmar Ipema van Restaurant Fris zijn gerechten zal komen presenteren. Dus reserveer deze datum alvast in uw agenda.
Kom onze winterse kaasgerechten proeven a.s. zaterdag!

Het blijft nog een tijdje winter als we de weersvoorspellingen mogen geloven. En wat is er nu lekkerder dan een heerlijke winterse kaasfondue of een raclette? Voor een ieder die niet in de gelegenheid is om te gaan wintersporten in Zwitserland of Frankrijk en daar ’s avonds na een dag op de ski zichzelf kan trakteren op heerlijke kaasfondue of raclette, zullen wij speciaal voor “de thuisblijvers” op zaterdag 9 februari a.s. bij ons in De Kaasbeleving deze heerlijke winterse gerechten presenteren in combinatie met bijpassende wijnsuggesties. Van 12.00 uur tot 16.00 uur kunnen wij u deze gerechtjes laten proeven en u adviseren hoe deze te bereiden.
 
Dat was het weer voor deze maand. Houdt u goed deze mailing in de gaten zodat u op de hoogte blijft van alle activiteiten die we bij Bourgondisch Lifestyle organiseren.

Tot snel en een Bourgondische groet van,

René, Latif en het team van Bourgondisch Lifestyle.