Bekijk de online versie als deze e-mail niet goed wordt weergegeven
   
Beste Kaasvrienden,

Eindelijk de lente is begonnen… Dit betekent heerlijk een zonnetje, lange avonden in de tuin onder het genot van een mooi kaas plateau en een heerlijk glas wijn. En dan natuurlijk de gezellige dagen, Koninginnedag staat voor de deur en binnenkort kunt u ons weer vinden op verschillende evenementen tijdens het Pinksterweekend. Kortom leuke tijden!

Zoals iedere maand nodigen wij een gast uit in de Kaasbeleving. Op 6 April hadden wij Michiel van Restaurant ’t Eethuysje op visite. Michiel had twee fantastische gerechtjes voorbereid met onze kazen. Als eerste een creatie van zelfgemaakt roggebrood in combinatie met chevre st. Maure en een heerlijke frisse chutney van groene tomaat. Vervolgens kreeg iedereen een heerlijk stukje beekridder (= familie van de zalm, maar milder van smaak) met een mooie schuim gemaakt van de Hollandse wit-flora kaas: de Messenklever.
Nu is het zo dat we deze maand nog een chef bereid hebben gevonden om zijn heerlijke gerechtjes te komen promoten. Uiteraard zal hij hiervoor weer een greep uit ons assortiment doen, om u zo goed mogelijk te inspireren. Op 27 April aanstaande zal Patron en Chefkok Patrick van der Kroft (41) bij ons in de Kaasbeleving te vinden zijn van 12.00 tot 16.00 uur. In 2010 heeft Patrick Restaurant van der Kroft opgezet. Daarvoor kookte hij bij Aujourd’hui, Le Garage, Brasserie van Baerle in Amsterdam en Restaurant Vis in Hoorn. Bij Brasserie van Baerle is Patrick beloond met een Bib Gourmand. Daarna stond hij aan de wieg van Restaurant Vis. Negen maanden later kreeg Patrick de kans om voor zichzelf te beginnen en die kans heeft hij met beide handen aangegrepen. Koken is Patrick’s grote passie en dat doet hij dan ook met veel overtuiging. Geen gerecht verlaat de passe zonder Patrick’s goedkeuring. Alles moet kloppen; de smaken en de presentatie. Patrick streeft naar totale harmonie in al zijn gerechten.
En dan Koninginnedag, dit jaar extra bijzonder vanwege de troonswisseling…. Het lijkt ons daarom leuk om wat oranje kazen uit te lichten. Zeg nou zelf, hoe leuk is het om naast de oranje tompoezen een volledig oranje kaasplateau op tafel te zetten terwijl u met familie en vrienden aan de buis gekluisterd zit als Beatrix het stokje overdraagt aan Willem Alexander?!

Red Leicester
Omgeving: Leicester

De Red Leicester vindt zijn oorsprong in de 17de eeuw. Toen bekend als Leicester cheese. Wanneer de koeien heel rijk gras grazen wordt het caroteenniveau verhoogd en wordt de kleur van de kaas intenser. In die tijd werd dat gezien als een teken van hoge kwaliteit kaas. Dit is de reden dat boeren annatto toevoegden, een natuurlijke kleurstof. Tijdens de tweede wereldoorlog werd dit verboden en ontstond er dus een wittige variant van de kaas. Toen het toevoegen van kleurstof weer werd gelegaliseerd, moest er dus onderscheid gemaakt worden tussen de twee, en werd de oranje kaas Red Leicester genoemd.In ons assortiment werken wij met de Sparkenhoe Red Leicester. Deze kaas wordt in midden Engeland nog gemaakt naar traditioneel recept. De boerderij heet Sparkenhoe, vernoemd naar de prijswinnende stier “Old Sparkenhoe” die in 1745 de kudde dekte van de boer die toen op dezelfde plek Leicester cheese maakte.Tegenwoordig wordt de kaas praktisch op dezelfde wijze gemaakt als toen. Voor de kaas wordt rauwe melk gebruikt en nadat de kaas 48 uur geperst is wordt deze in linnendoek gewikkeld om zo verder te rijpen tot minimaal 6 maanden.Wanneer de kaas jong is heeft hij een milde smaak met een licht zoetige bijsmaak, als de kaas rijper wordt, krijgt de Red Leicester wat meer pittige tonen.
  Skeapsrond
Red Leicester   Mimolette

De Franse Mimolette is eigenlijk van Hollandse origine. Vroeger werd de kaas in Nederland gemaakt als commissiekaas voor landheren, in ruil voor bescherming en onderdak. De receptuur is redelijk gelijk aan die van de Edammer alleen heeft de Mimolette het dubbele formaat van de Edammer. Aan de kaas werd vroeger caroteen toegevoegd voor het verkrijgen van de oranje kleur, zodat er onderscheid kon worden gemaakt met de exportkazen. De Fransen hebben deze kaas nagemaakt en de kaas is nu bekender in Frankrijk dan in Nederland. Hij wordt gemaakt van koemelk en behoort tot de harde kazen. De oranje kleur wordt nu verkregen door de natuurlijke kleurstof annatto. Deze kaas is echt een ware blikvanger met zijn intens oranje kleur in combinatie met een korst die doet denken aan een maanlandschap. De kaas is heerlijk vol van smaak en heeft een subtiel pittig tintje in de nasmaak.
Shropshire Blue
Omgeving: Midden Engeland

Deze blauwader kaas met zijn bijzondere uiterlijk, werd voor het eerst geproduceerd in de jaren 70. De Shropshire vindt zijn oorsprong in Inverness Schotland. Hier maakte een kaasmaker die een opleiding had genoten bij een van de Stilton producenten deze heerlijke kaas. De Shropshire werd in die tijd niet in de regio Shropshire gemaakt, maar kreeg deze bijzondere naam, om de kaas onder de aandacht te brengen. De oranje kleur dankt de kaas aan de toevoeging van de natuurlijke kleurstof annatto. Deze kleurstof wordt gevonden in de Orleaanboom. De kleur in combinatie met de fijne blauwe aders maakt de Shropshire een ware lust voor het oog. De structuur van de kaas is stevig, maar smelt op de tong als boter. De smaak is in eerste instantie vrij mild, maar vervolgens komt er toch een lekker pikantje naar voren. Kortom een prachtige verschijning op uw plateau.

Wij hebben bij Bourgondisch Lifestyle natuurlijk een heel scala aan kaassoorten. Zo hebben praktisch alle rood-flora kazen een oranje kleur. Ook kunnen wij heerlijke “rood, wit, blauwe” kaasplateau’s voor u samenstellen. Ons team staat klaar om u van advies te voorzien!
  Durrus
Red Leicester   Paul Blanc 2012

Echt een super wijn! Dit jaar heeft het domein de druivensamenstelling een beetje aangepast. De wijn is gemaakt van 80% Rousanne en 20% Viognier, komt uit de Costieres de Nimes en heeft 5 maanden houtlagering gehad op nieuw hout. Deze topwijn kent aroma’s van abrikoos, perzik en anijs met een lange volle finale. Paul Blanc wit is fantastisch met geitenkazen en witflora, door zijn sappigheid is dit spannend met het frisse van de kaas. Hij is ook mooi in harmonie met gerechten als gegrilde vis met een romige saus, of zwezerik.

De rode Paul Blanc 2010 is van 90% Syrah en 10% Mourvedre, welke een jaar lang op vaten wordt gerijpt voordat hij verkocht wordt. Rijk van smaak, veel bessenfruit en een klein pepertje, salmiak en kaneel in de afdronk. Prachtig in combinatie met rood-florakazen en milde blauwaders. Ook heerlijk bij lams- en kalfsvlees.
Activiteiten:

• Van 17 t/m 20 mei zijn wij weer te vinden op de Pinksterfair bij Slot Zeist

• Op Maandag 20 mei staan wij gelijktijdig ook bij Landgoed Duin en Kruidberg op de Fair.


Graag tot ziens op één van deze evenementen of gezellig bij ons in de winkel op de Plantage.

Een vriendelijke kaasgroet,

René, Latif en het team van Bourgondisch Lifestyle.