Maart 2019
WIJN 84: Domaine des Anges Rouge 2015

De combinatie van deze romige Remeker met het weelderige fruit van deze rode wijn, is wat ons betreft een ‘mariage parfait’.

Soms kun je schrikken van een goed bericht. Het afgelopen jaar heeft de wijngoeroe Robert Parker de wijnen van Domaine des Anges onder de neus gehad, met als gevolg niets dan lof. Dan houd je je hart vast. Want de wijn wordt schaarser en de prijzen stijgen. Maar gelukkig hebben we al meer dan 10 jaar een zeer goede relatie met dit bedrijf. Dat komt waarschijnlijk omdat we ze bij ieder bezoek blij maken met een stuk Remeker. En daar kan Parker niet tegenop!

Het domein ligt pal ten zuiden van de indrukwekkende Mont Ventoux. Florent Schiave is de wijnmaker die ons iedere jaargang blij maakt met wijn van een constante zeer hoge kwaliteit. De percelen Grenache en Syrah voor deze rode wijn, liggen op de zuidoostelijke hellingen. Veel zon en beschut tegen de Mistral, een garantie voor mooi rijp fruit. Na de vinificatie wordt de wijn gedurende 9 maanden gelagerd op roestvrijstalen vaten. Vervolgens wordt de wijn nog tenminste 2 jaar op de fles gerijpt.

De normale prijs is € 10,15 per fles. Maar voor u als ‘Wijn & Kaas-abonnementhouder’ de gehele maand: € 8,10

 

Februari 2019
WIJN 83: ‘Kalkmergel’ Grauburgunder

Pfie… Pfoe… Pfalz!

Terug uit de Bourgogne rijden we met een kleine omweg door het noordoosten van Frankrijk. Daar waar de typische Franse omgeving met lichtglooiende heuvels soms ruimte maakt voor een nog klein chaletje, komen we binnen no time allerlei pittoreske Beierse huisjes tegen die afgewisseld worden met heuze biergarten. Toen realiseerden we het ons pas… We rijden in de Pfalz!

In het diepste zuiden van de Pfalz, over de grens naar Frankrijk, vinden we het beschermde gebied Schweigener Sonnenberg. Een speciaal verdrag heeft ervoor gezorgd dat Duitse perceeleigenaren hier hun wijnen (geoogst en gemaakt op Franse grond) als ‘Duits’ mogen verkopen. Dat is bijzonder, omdat enerzijds Duitse wijnen soms bekend staan om hun strakke karakter, frisse zuren en kruidige ondertonen. Anderzijds is de Pfalz het warmste Duitse wijnbouwgebied, waardoor de zonuren zorgen voor de afname van zuren en toename van suikers. Bij een goede wijnmaker moet dat dus boeiende wijnen opleveren!

Vader Friedrich (der ‘Alte Fritz’) geldt hier als een van de wegbereieders op het gebied van de pinotrassen en wist nationaal en internationaal naam op te bouwen. Zijn zoon (der ‘kleine Fritz’) ondersteunt hem sinds 2005. De ‘Kalkmergel’ wordt gemaakt van 100% grauburgunder (pinot grigio in het Italiaans) en groeit aan stokken van 45 jaar oud. Een lage, maar zeer kwalitatieve opbrengst zorgt voor druiven met enorm veel finesse en potentie. U schenkt hem uit en de kleur is… donkerroze! Officieel geen rose, maar de druiven gisten zes dagen op hun eigen schil (schilweking), waardoor ze niet alleen kleurstof, maar ook tal van diverse aroma’s opnemen. Vervolgens wordt de wijn zeven maanden opgevoed op zowel kleine als grote eikenhouten vaten om meer complexiteit mee te geven.

Resultaat:
Een helder, warm ogend glas met in de neus geuren van felrode tuinvruchten en een subtiel stukje hout in de vorm van gist en brioche. Daarna sappigheid in de mond met een karakteristieke frisse toets die de wijn zijn power en lengte geeft.

Wat serveren we hierbij?
Een traditionele kaas die op het punt stond te verdwijnen. De eigenlijke basis is van de Munster zoals wij die kennen, le Gerome. Le Gros Lorrain wordt gemaakt van rauwe koemelk en is afkomstig uit het gebied dat tegen de Alsace aanplakt aan de Franse zijde, genaamd Lorraine, met als groot middelpunt de stad Nancy met het prachtige Place Stanislas, ook wel het mooiste plein van Frankrijk genoemd.

Normaal €24,00 / fles, maar gedurende de hele maand voor de abonnementhouder slechts €19,20!

 

Januari 2019
WIJN 82: Marcoult Champagne Rosé

Gouden Champagne

Champagne wordt rond 1500 per ongeluk ontdekt door een sterke temperatuurdaling in de Champagnestreek en de gisting van druivensap bij een wijnboer tot stilstand kwam. Toen de temperatuur begon te stijgen, kwam de gisting weer op gang en ontdekte de wijnboer bubbels in de wijn en laten die nou smaken. De monnik Dom Perignon verfijnde dit proces. De beste champagne binnen het champagnehuis Moet & Chandon eert de monnik met de cuvée prestige Dom Perignon in de allerbeste jaren met druiven van eenzelfde jaar.

Geen groot wijnhuis, maar een echt authentiek wijnboertje, die met hart zijn prachtige wijn tot stand brengt, Michel Marcoult is de grondlegger van deze mooie, meermaals met goud bekroonde, Champagne. Een Champagne met een zachte, kleine bubbel. Hij startte met de productie in 1967 in het zuiden van de Champagne. In het kleine dorpje Barbonne-Fayel staan inmiddels zoon Francis en kleinzoon Julien samen aan het roer van het wijnhuis met 9 hectaren grond voor de verbouw van druiven. Meer dan de helft daarvan ligt in la cote du Sézannais, 4 hectare in la cote du Vitiriat en la cote des Bar. Door de verschillende liggingen van de percelen oogsten de mannen een variëteit aan geuren; abrikoos en subtiel anijs van de Chardonnay druif, frambozen en kers van de Pinot Noir.

Waar drink je deze gouden Champagne het beste uit? Misschien de coupe, omdat de legende zo leuk is. Het verhaal gaat dat de champagnecoupe is ontworpen naar de vorm van de linker borst van Marie-Antoinette. Al laat een coupe de bubbels snel vervliegen, in een flute kunnen ze niet zo snel “ontsnappen” en in een wit wijnglas, het tulpglas, komen juist de geuren goed tot hun recht. Cést a vous le chois en vergeet vooral niet de champagnekurk langzaam, zachtjes en stil te laten poppen.

Namens het team van Bourgondisch Lifestyle wensen wij u de beste wensen voor 2019!

Normaal € 31,70, nu voor de abonneehouder € 25,35!

 

December 2018
WIJN 81: Rabia – Bodega Cerron

“Rabia reflects the Spanish passion for difficult challenges that provide the greatest satisfaction, overcoming all obstacles to create a unique wine.”

Met deze credo op de fles presenteren de jonge, bevlogen wijnmakers van Bodega Cerrón de kracht van deze wijn. Het wijnhuis ligt in het zuidoosten van Spanje, nabij Jumilla, en is vernoemd naar de berg El Cerrón, waar de wijngaarden met 850 meter boven de zeespiegel uitstijgen.

De Rabia wordt gemaakt van 100% petit verdot druiven die handmatig worden geplukt van de hoogste en oudste stokken. Petit verdot heeft een lastig karakter. De druif is namelijk altijd klein van stuk en bouwt in de groeiperiode een ferme en dikke schil op. Die schil zorgt ervoor dat de druif pas laat rijpt en in sommige klimatologische omstandigheden zelfs niet voldoende rijp kan worden. Gelukkig heeft de omgeving van Jumilla genoeg zonuren om de druif volledig uit te laten groeien.

Petit verdot zien we in veel klassieke wijngebieden terug in de vorm van een blend; een mix van diverse soorten druivenrassen. Hij wordt namelijk gebruikt in de productie van veel topwijnen, waardoor uiteindelijk het verschil kan worden gemaakt tussen fantastische of fabuleuze wijn!

Wat karakteriseert de petit verdot? Kruidigheid, complexiteit en een full-body imago. Exact wat we ook terugvinden in deze fles. Tel daarbij op dat de Rabia is gemaakt met natuurlijke gist en vervolgens voor veertien maanden wordt gerijpt op oude Franse eikenhouten vaten om de stevige persoonlijkheid niet uit z’n slof te laten schieten.

De Rabia kan heerlijk op zichzelf gedronken worden, maar is ook een uitstekende begeleider van wildgerechten. Maar wij willen hem graag aan u meegeven met een Spaanse Manchego Curado met een rijping van twaalf maanden.

Het team van Bourgondisch Lifestyle wenst een fijne decembermaand met gezellige feestdagen en gelukkig uiteinde!

Normaal € 17,20, nu voor de abonneehouder € 13,75!

 

november 2018
WIJN 80: Chardonnay & Syrah Prestige Cuvee Astrid

Proost op een fijne samenwerking!

Vaak zetten wij met het kaas- en wijnabonnement lekkere producten in het zonnetje, omdat ze nieuw zijn, een bijzondere smaak hebben of juist een interessant verhaal met zich meedragen. Deze maand richten we de spotlights niet alleen op het product, maar ook op de achterliggende samenwerking!

Astrid Joosten en Thérèse Boer zijn beide zeer gewaardeerde en ook gerenommeerde wijnliefhebbers. Thérèse (Vinoloog sinds 1993) en Jonnie Boer zijn eigenaren van restaurant De Librije in Zwolle en al jaren een zeer goede klant voor Bourgondisch Lifestyle. Daarnaast werken wij ook graag samen op het jaarlijkse event Chef(s) Revolution.

Astrid is geboren en getogen in Beverwijk en maakt al op vroege leeftijd haar televisiedebuut. Sindsdien mag zij zichzelf toch wel een televisie-icoon noemen. Maar wijn is haar hobby, zodoende dat zij in 2012 haar diploma Vinoloog van de Wijnacademie behaalt. De hoogst officieel erkende wijnopleiding van Nederland.

De dames zijn niet alleen vriendinnen, maar hebben in de afgelopen tijd ook nog is een online webshop gelanceerd waar zij 14, door hun geselecteerde, wijnen importeren en verkopen. En van die 14 hebben wij er 7 in ons assortiment! Deze maand introduceren wij 2 nieuwe cuvees van Astrid.

De Prestige Chardonnay is lekker boterig met rijp wit fruit, zoals peer en meloen, maar met een strakke ruggengraat die wat citrus naar bovenhaalt. Om toch wat rondeur te krijgen wordt de wijn voor 4 maanden gelagerd op Franse barriques.

De Prestige Syrah is ferm met zwart fruit, waar de zwarte bessen en bramen de boventoon voeren. Maar op de achtergrond ook drop en laurier die meer complexiteit geven. Dit alles wordt omringt door een zwoele kruidigheid waar een 100% syrah toch wel bekend om staat.

Beide kazen zijn met tal van producten uit de winkel te combineren, dus laat ons u vooral adviseren en meeproeven!

Beide wijnen samen normaal € 27,90, maar voor de abonnee nu € 22,00 of € 11,00 per fles.

 

oktober 2018
WIJN 79: Pago de los Capellanes

We heffen deze maand het glas met Pago de los Capellanes, vernoemd naar het gebied dat in het hart van de Spaanse Ribera del Duero ligt. Kwaliteit staat in de 100 ha wijngaarden voorop en behoort daardoor nu tot de top van de Spaanse herkomstgebieden. Ribera del Duero heeft een ideaal wijnklimaat tijdens het groeiseizoen met een gemiddelde dagtemperatuur van 25 graden met daarentegen de 5 graden in de nacht. Dit temperatuurschil geeft de wijn rijpheid, meer kleur en tannine, maar vooral een heerlijk zuurstructuur.

De wijn wordt gemaakt van 100% tinto fino, een andere benaming voor de tempranillo en wordt na de gisting nog vijf maanden op nieuw Franks eiken gelegd. Een mix van donker en rood fruit resulteert in een zwoele neus, vervolgens romigheid en de kruidige houttonen. Maar in de mond… Wauw! Rondeur met karakter, sappigheid en een kruidig einde. Dit noemen we een ‘Heintje Davids-afdronk’: we kunnen er geen afscheid van nemen.

Combineer deze wijn met Spaanse of Portugeze kazen met power. Een Manchego Curado, Idiabazal of een Torta de Casar. Maar wat vooral belangrijk is… Geniet en proost!

Pago de los Capellanes normaal € 17,50 – voor de abonneehouder deze maand € 14,00.

 

september 2018
WIJN 78: Vouvray Champalou 2016

Geen Champagne, maar Champalou!

Afgelopen weken is het team van Bourgondisch Lifestyle op zoek gegaan naar nieuwe wijnen uit klassieke wijngebieden en die goed te combineren zijn met het aanbod van onze kazen. Tijdens proeverijen, masterclasses, inloopdagen of na een wilde aankoop uit nieuwsgierigheid komen we veel lekkers tegen. Dit keer presenteren we u de Vouvray Champalou 2016.

De herkomstbenaming Vouvray ligt in de Loire (het noordwestelijk deel van Frankrijk), nabij de culturele stad Tours. Hier mogen tal van verschillende soorten wijntypen gemaakt worden: van droge Sec tot weelderig zoete Moelleux en zelfs mousserende Vouvray. Voor een witte Vouvray is slechts één druivenras toegestaan, namelijk de Chenin Blanc. De wijnen worden opgevoed in uitgehakte kelders van Tuffeau (tufsteen).

Deze Vouvray is gemaakt door Catherine en Didier Champalou die in 1983 hun domaine opbouwde en met een halve hectare chenin blanc begonnen. Nu produceren ze zo’n 120.000 flessen per jaar.

In de neus vinden we eerst tonen van verse vruchten: groene appel, peer en citrusfruit. In de smaak verwachtten we een hoog zuurgehalte, maar door de rijping van twee jaar, krijgt de wijn meer rondeur en wordt toegankelijker. Met als resultaat een weelderige rijke, wijn met een goede structuur een fijne balans tussen fruit en zuren.

Drink deze wijn in eerste instantie zonder eten en ontdek de complexiteit. Vervolgens gaat het glas hand in hand met tal van geitenkazen; fris, maar ook boers. De Champalou kan het prachtig hebben. Proost!

Vouvray Champalou 2016 normaal € 18,50 – voor de abonneehouder deze maand € 14,40.

 

augustus 2018
WIJN 77: Cidre Fermier Pacory

Tropische hitte schreeuwt om cidre en de barbecue!

Het is niemand onopgemerkt gebleven… De zomer is weer aangebroken! Het is weer volop genieten van de heerlijke temperaturen. De terrassen draaien overuren, zweetdruppels gutsen over het voorhoofd en een enkeling die begint over ‘dat het toch wel een paar graden kouder had gemogen..’ We blijven natuurlijk wel Nederlanders. Dankzij het mooie weer komen bij het binnenrijden van mijn woonwijk de vleesgeuren me al tegemoet. Volle tafels met al dat lekkers voor de barbecue, maar wat kunnen we daar lekker bij drinken?

Deze zomermaand serveren wij u de Cidre Fermier van Pacory uit het Franse Domfront in Normandië. Dit is dé plek voor goede ciders, maar wat is het eigenlijk? Cider is een alcoholische drank, gemaakt op basis van vruchten. In Normandië zijn dat vaak appels en peren of een combinatie daarvan. Nadat deze geplukt worden, worden ze fijn gewreven of gemalen tot pulp. Door de toevoeging van een speciaal soort gist worden de suikers omgezet in alcohol. Dat gebeurt op lage temperatuur om zoveel mogelijk aroma’s te behouden. Eindresultaat? Een heerlijk frisse dorstlesser!

Deze cider bestaat voor 80% uit appel en 20% uit peer. Volfruitig, maar met een mooie frisheid van de peer. Heerlijk doordrinkbaar met een goede verfrissing, maar ook stevig genoeg voor bij een kaasplank, wat charcuterie of een goed stuk varkensvlees op de barbecue.

En omdat u die barbecue toch aan gaat zetten, mag u bij deze wijn een typisch Normandische camembert of een zwaluwgekwetter uit Lievelde (Achterhoek) kiezen. Beiden zeer geschikt om kort te verwarmen en om te combineren met de cider. Proost!

Pacory Cidre Fermier normaal € 8,50 – voor de abonneehouder deze maand €6,80

 

juli 2018
WIJN 76: Roussette de Bougey 2017

Bugey… Hofleverancier van Lyon!

De Bugey vind je in het departement Ain, tussen de rivieren de Rhône en de Ain en de steden Geneve en Lyon. In het plaatsje Beon, aan de voet van Grand Colombier, heeft Sylvan Bois zijn 5 hectaren aan wijngaarden. Het was in 2001 dat zijn grootvader de wijngaarden overdeed aan de piepjonge Sylvain. In 2009 verkreeg de Bugey de AOP status. Niet alleen een van de jongste AOP’s, maar met 400 hectare ook een van de kleinste. In de eerste helft van de 20ste eeuw, toen de Prince des Gourmands Curnonsky de scepter zwaaide in de culinaire hoofdstad Lyon, was de Bugey hofleveranciers van de wijnen die ter tafel kwamen.

De roussette, ook wel altesse genaamd, is een druif die pas in 1946 omschreven werd en verder alleen in het naburige Savoie wordt verbouwd. Het is een druif die zich uitstekend thuis voelt in de foodhills van de Franse Alpen. Stijle hellingen die vaak zuidwaarts liggen op kalkhoudende grond en eindmorenen van de laatste eindtijd (kleine ronde keien), vragen veel van de wijnboer. Nagenoeg alles wordt met de hand gedaan. Het klimaat geeft de wijnen die typische frisheid van een bergwijn. De zomers zijn niet te warm en ’s nachts koelt het lekker af en de winters zijn niet te streng dankzij de rivieren en de zuidwaarts hellingen. De geur van bloesem en kruiden in combinatie met fijne zuren en vooral mineraliteit zorgen voor een frisse en boeiende dorstlesser.

Sylvain leerde het vak van zijn opa en die hield het op paardenmest en schoffelen, dus er komen geen chemicaliën aan te pas. In de wijnmakerij is wel zeker de 21ste eeuw aanwezig. Glanzende roestvrijstalen apparatuur en hygiëne zijn kenmerkend voor zijn manier van werken.

Zoals al aangegeven combineert deze wijn uitstekend met alles wat in de picknickmand zit. Kaas, worst en mooie gedroogde ham met knetter vers brood. Naast deze wijn serveren wij u graag een stukje Beaufort d’Ete. Ruim anderhalf jaar oud is deze krachtige Franse Alpenkaas. Voor de bereiding wordt melk gebruikt afkomstig van de Tarentaise koeien, een van oorsprong Indo-Aziatisch ras. De koeien grazen in de Franse Savoie. Voor een kilo kaas gebruikt men 12 liter melk; dit is ruim een liter meer dan voor de gemiddelde kaas. De smaak van de kaas is complex met vele notentinten en de geur is krachtig.

 

juni 2018
WIJN 75: Priorat ’90 minuts’ 2015 Trossos del Priorat

90 minuten in een fles…

Met het wijnabonnement gaan we altijd op zoek naar wijnen die net even buiten de standaard liggen, ‘out of the box’ zijn of uit een onverwachte hoek kunnen komen. Wijnen die zich eigenlijk door hun verhaal onderscheiden ten opzichte van de rest. En dan komen we tijdens een proefsessie deze wijn tegen… Wauw!

Priorat ’90 minuts’ 2015 van Trossos del Priorat. Een hele mond vol die we stuk voor stuk voor u zullen uitleggen.

Priorat is gelegen in het noordoosten van Spanje, vlakbij de Middellandse Zee. Een gebied met veel zonuren en dat bekend staat om de productie van krachtige rode wijnen met structuur. Deze wijn is
een DOQ, een geografi sche herkomstbenaming die eigenlijk niet door de EU wordt erkend.

De familie Vives heeft in 2004 geïnvesteerd in de wijngaarden en is sindsdien eigenaar van het wijnhuis ‘Trossos del Priorat’. Zij hadden na hun eerste oogst nogal wat ‘trossos’ te koop en hebben op die manier een passende naam voor hun huis gevonden. Voor deze wijn gebruiken zij 70% Garnacha, 20% Cariñena en 10% Cabernet Sauvignon.

Dit is duidelijk een fles met een thema. In onze remslaap dromen wij gemiddeld 90 minuten… Een goede film duurt vaak 90 minuten… De autorit van Barcelona naar dit wijnhuis is 90 minuten en hoogstwaarschijnlijk duurt het 90 minuten voordat u deze fles op heeft. Heerlijk als een wijn zoveel aanknopingspunten heeft!

Dit is een relatief jonge Priorat met tonen van donker fruit, specerijen en drop in de geur. Vervolgens zwoel fruit, intens met rijpe tannines. ‘On the side’ vinden we het hout van 12 maanden van Frans eiken en vervolgens een lang einde met wilde kruiden.

Combineer deze wijn met pittige bergkazen uit Zwitserland of Frankrijk. Die vormen een uitstekende ‘pairingpartner’ met de Priorat!

Salud!

Normaal: € 15,50
Deze maand met abonnement: € 12,40

Stuur ons een bericht

Stuur ons een bericht en u hoort spoedig van ons!

Niet leesbaar? Verander tekst.