september 2018
WIJN 78: Vouvray Champalou 2016

Geen Champagne, maar Champalou!

Afgelopen weken is het team van Bourgondisch Lifestyle op zoek gegaan naar nieuwe wijnen uit klassieke wijngebieden en die goed te combineren zijn met het aanbod van onze kazen. Tijdens proeverijen, masterclasses, inloopdagen of na een wilde aankoop uit nieuwsgierigheid komen we veel lekkers tegen. Dit keer presenteren we u de Vouvray Champalou 2016.

De herkomstbenaming Vouvray ligt in de Loire (het noordwestelijk deel van Frankrijk), nabij de culturele stad Tours. Hier mogen tal van verschillende soorten wijntypen gemaakt worden: van droge Sec tot weelderig zoete Moelleux en zelfs mousserende Vouvray. Voor een witte Vouvray is slechts één druivenras toegestaan, namelijk de Chenin Blanc. De wijnen worden opgevoed in uitgehakte kelders van Tuffeau (tufsteen).

Deze Vouvray is gemaakt door Catherine en Didier Champalou die in 1983 hun domaine opbouwde en met een halve hectare chenin blanc begonnen. Nu produceren ze zo’n 120.000 flessen per jaar.

In de neus vinden we eerst tonen van verse vruchten: groene appel, peer en citrusfruit. In de smaak verwachtten we een hoog zuurgehalte, maar door de rijping van twee jaar, krijgt de wijn meer rondeur en wordt toegankelijker. Met als resultaat een weelderige rijke, wijn met een goede structuur een fijne balans tussen fruit en zuren.

Drink deze wijn in eerste instantie zonder eten en ontdek de complexiteit. Vervolgens gaat het glas hand in hand met tal van geitenkazen; fris, maar ook boers. De Champalou kan het prachtig hebben. Proost!

Vouvray Champalou 2016 normaal € 18,50 – voor de abonneehouder deze maand € 14,40.

 

augustus 2018
WIJN 77: Cidre Fermier Pacory

Tropische hitte schreeuwt om cidre en de barbecue!

Het is niemand onopgemerkt gebleven… De zomer is weer aangebroken! Het is weer volop genieten van de heerlijke temperaturen. De terrassen draaien overuren, zweetdruppels gutsen over het voorhoofd en een enkeling die begint over ‘dat het toch wel een paar graden kouder had gemogen..’ We blijven natuurlijk wel Nederlanders. Dankzij het mooie weer komen bij het binnenrijden van mijn woonwijk de vleesgeuren me al tegemoet. Volle tafels met al dat lekkers voor de barbecue, maar wat kunnen we daar lekker bij drinken?

Deze zomermaand serveren wij u de Cidre Fermier van Pacory uit het Franse Domfront in Normandië. Dit is dé plek voor goede ciders, maar wat is het eigenlijk? Cider is een alcoholische drank, gemaakt op basis van vruchten. In Normandië zijn dat vaak appels en peren of een combinatie daarvan. Nadat deze geplukt worden, worden ze fijn gewreven of gemalen tot pulp. Door de toevoeging van een speciaal soort gist worden de suikers omgezet in alcohol. Dat gebeurt op lage temperatuur om zoveel mogelijk aroma’s te behouden. Eindresultaat? Een heerlijk frisse dorstlesser!

Deze cider bestaat voor 80% uit appel en 20% uit peer. Volfruitig, maar met een mooie frisheid van de peer. Heerlijk doordrinkbaar met een goede verfrissing, maar ook stevig genoeg voor bij een kaasplank, wat charcuterie of een goed stuk varkensvlees op de barbecue.

En omdat u die barbecue toch aan gaat zetten, mag u bij deze wijn een typisch Normandische camembert of een zwaluwgekwetter uit Lievelde (Achterhoek) kiezen. Beiden zeer geschikt om kort te verwarmen en om te combineren met de cider. Proost!

Pacory Cidre Fermier normaal € 8,50 – voor de abonneehouder deze maand €6,80

 

juli 2018
WIJN 76: Roussette de Bougey 2017

Bugey… Hofleverancier van Lyon!

De Bugey vind je in het departement Ain, tussen de rivieren de Rhône en de Ain en de steden Geneve en Lyon. In het plaatsje Beon, aan de voet van Grand Colombier, heeft Sylvan Bois zijn 5 hectaren aan wijngaarden. Het was in 2001 dat zijn grootvader de wijngaarden overdeed aan de piepjonge Sylvain. In 2009 verkreeg de Bugey de AOP status. Niet alleen een van de jongste AOP’s, maar met 400 hectare ook een van de kleinste. In de eerste helft van de 20ste eeuw, toen de Prince des Gourmands Curnonsky de scepter zwaaide in de culinaire hoofdstad Lyon, was de Bugey hofleveranciers van de wijnen die ter tafel kwamen.

De roussette, ook wel altesse genaamd, is een druif die pas in 1946 omschreven werd en verder alleen in het naburige Savoie wordt verbouwd. Het is een druif die zich uitstekend thuis voelt in de foodhills van de Franse Alpen. Stijle hellingen die vaak zuidwaarts liggen op kalkhoudende grond en eindmorenen van de laatste eindtijd (kleine ronde keien), vragen veel van de wijnboer. Nagenoeg alles wordt met de hand gedaan. Het klimaat geeft de wijnen die typische frisheid van een bergwijn. De zomers zijn niet te warm en ’s nachts koelt het lekker af en de winters zijn niet te streng dankzij de rivieren en de zuidwaarts hellingen. De geur van bloesem en kruiden in combinatie met fijne zuren en vooral mineraliteit zorgen voor een frisse en boeiende dorstlesser.

Sylvain leerde het vak van zijn opa en die hield het op paardenmest en schoffelen, dus er komen geen chemicaliën aan te pas. In de wijnmakerij is wel zeker de 21ste eeuw aanwezig. Glanzende roestvrijstalen apparatuur en hygiëne zijn kenmerkend voor zijn manier van werken.

Zoals al aangegeven combineert deze wijn uitstekend met alles wat in de picknickmand zit. Kaas, worst en mooie gedroogde ham met knetter vers brood. Naast deze wijn serveren wij u graag een stukje Beaufort d’Ete. Ruim anderhalf jaar oud is deze krachtige Franse Alpenkaas. Voor de bereiding wordt melk gebruikt afkomstig van de Tarentaise koeien, een van oorsprong Indo-Aziatisch ras. De koeien grazen in de Franse Savoie. Voor een kilo kaas gebruikt men 12 liter melk; dit is ruim een liter meer dan voor de gemiddelde kaas. De smaak van de kaas is complex met vele notentinten en de geur is krachtig.

 

juni 2018
WIJN 75: Priorat ’90 minuts’ 2015 Trossos del Priorat

90 minuten in een fles…

Met het wijnabonnement gaan we altijd op zoek naar wijnen die net even buiten de standaard liggen, ‘out of the box’ zijn of uit een onverwachte hoek kunnen komen. Wijnen die zich eigenlijk door hun verhaal onderscheiden ten opzichte van de rest. En dan komen we tijdens een proefsessie deze wijn tegen… Wauw!

Priorat ’90 minuts’ 2015 van Trossos del Priorat. Een hele mond vol die we stuk voor stuk voor u zullen uitleggen.

Priorat is gelegen in het noordoosten van Spanje, vlakbij de Middellandse Zee. Een gebied met veel zonuren en dat bekend staat om de productie van krachtige rode wijnen met structuur. Deze wijn is
een DOQ, een geografi sche herkomstbenaming die eigenlijk niet door de EU wordt erkend.

De familie Vives heeft in 2004 geïnvesteerd in de wijngaarden en is sindsdien eigenaar van het wijnhuis ‘Trossos del Priorat’. Zij hadden na hun eerste oogst nogal wat ‘trossos’ te koop en hebben op die manier een passende naam voor hun huis gevonden. Voor deze wijn gebruiken zij 70% Garnacha, 20% Cariñena en 10% Cabernet Sauvignon.

Dit is duidelijk een fles met een thema. In onze remslaap dromen wij gemiddeld 90 minuten… Een goede film duurt vaak 90 minuten… De autorit van Barcelona naar dit wijnhuis is 90 minuten en hoogstwaarschijnlijk duurt het 90 minuten voordat u deze fles op heeft. Heerlijk als een wijn zoveel aanknopingspunten heeft!

Dit is een relatief jonge Priorat met tonen van donker fruit, specerijen en drop in de geur. Vervolgens zwoel fruit, intens met rijpe tannines. ‘On the side’ vinden we het hout van 12 maanden van Frans eiken en vervolgens een lang einde met wilde kruiden.

Combineer deze wijn met pittige bergkazen uit Zwitserland of Frankrijk. Die vormen een uitstekende ‘pairingpartner’ met de Priorat!

Salud!

Normaal: € 15,50
Deze maand met abonnement: € 12,40

Stuur ons een bericht

Stuur ons een bericht en u hoort spoedig van ons!

Niet leesbaar? Verander tekst.